FOLLOW US: facebook twitter

Ζωντανή η ιστορία…: «Παλαιολόγεια 2018» στο Κάστρο Χλεμούτσι με τον διακεκριμένο ιστορικό Σαράντο Καργάκο

Ημερομηνία: 30-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Η παρουσία και η ομιλία του διακεκριμένου φιλόλογου, ιστορικού και συγγραφέα Σαράντου Καργάκου, σημάδεψε τα φετινά «Παλαιολόγεια» στο Κάστρο Χλεμούτσι. Την περασμένη Κυριακή, πλήθος κόσμου τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση για τον τελευταίο Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, σε μια από τις αίθουσες του Κάστρου που είναι επισκέψιμη από το κοινό.

Ο κ. Καργάκος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, «τον τελευταίο των Βυζαντινών και τον πρώτο των Ελλήνων». Όπως τόνισε σε σημείο της ομιλίας του ο κ. Καργάκος, «… ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος υπήρξε γενναίος, αποφασιστικός και συνετός Βασιλιάς. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε την αυτοκρατορία είχε επίγνωση της απελπιστικής πολιτικής και στρατιωτικής κατάστασης που βρισκόταν η Αυτοκρατορία. Έμεινε όμως πιστός στο καθήκον. Αντιστάθηκε μέχρι τέλους στους Οθωμανούς. Πολέμησε γενναία και έπεσε ηρωικά μαχόμενος πάνω στα τείχη της Βασιλεύουσας. Η συνεισφορά του είναι ανεκτίμητη. Κράτησε ζωντανή αυτή που ο Οδυσσέας Ελύτης κατονόμασε ως «Χρυσή γραμμή ατελεύτητη» στο πεζό του ποίημα «Θάνατος και Ανάστασις του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου». Κράτησε και εξασφάλισε με τον ηρωικό του θάνατο την ύπαρξη και παρουσία του Ελληνισμού στο διηνεκές».

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ ανέφερε πως «… είναι  πολύ σημαντικό στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε να διατηρούμε την ιστορική μνήμη, να μαθαίνουμε και να εμπνεόμαστε από τη ζωή και το έργο των ηρώων μας. Ο Δήμος μας στέκεται αρωγός στην προσπάθεια της Δημοτικής Κοινότητας και όλων όσων εργάζονται για την ανάδειξη της ιστορίας, της παράδοσης και των αξιών του τόπου μας», είπε χαρακτηριστικά συγχαίροντας τους οργανωτές και τους συντελεστές της εκδήλωσης.

Χοροστατούντος του Αρχιμανδρίτη Χριστόφορου Κωλέτη τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και μετά την ομιλία του κ. Καργάκου, το πρόγραμμά της εκδήλωσης περιελάβανε απαγγελία αποσπάσματος του τελευταίου λόγου του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, απαγγελίες ποιημάτων από μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Κάστρου και της δασκάλας του κυρίας Πετροπούλου και τραγούδια από τη χορωδία του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού. Το κοινό στο τέλος της εκδήλωσης ξεναγήθηκε στο μουσείο του Κάστρου από την αρχαιολόγο Νάνσυ Ράλλη.

Παρόντες στην εκδήλωση μεταξύ άλλων ήταν οι πρώην βουλευτές κα Αυγερινοπούλου και κ. Κατρίνης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Πλατανιάς, εκπρόσωποι του δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης, το στέλεχος του υπουργείου Εργασίας κ. Καλάκος, το μέλος του ΔΣ της Αττικό Μετρό κ. Κεκάτος, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Κάστρου κα Αλτούνη κ.α.

Φωτογραφίες: Ανδρέας Μίγκος


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος