FOLLOW US: facebook twitter

Εφτά προτάσεις για τους δασικούς χάρτες

Ημερομηνία: 07-04-2017 | Συντάκτης:

Προτάσεις, για την διόρθωση παραλείψεων και λαθών, στο σχέδιο νόμου για τους Δασικούς Χάρτες που βρίσκεται σε διαβούλευση, κατέθεσαν τα μέλη της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας. Με χθεσινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, τόσο ο Συντονιστής Τάκης Γεωργόπουλος όσο και τα μέλη Κώστας Παναγιωτόπουλος- αγροτικού τομέα και Μαργαρίτα Αλεξοπούλου- τομέα Περιβάλλοντος, τονίστηκε η ανάγκη αναγνώρισης των λαθών ώστε να απαλλαχθούν οι πολίτες από τις ευθύνες που δεν τους ανήκουν.

«Προβληματιστήκαμε ιδιαίτερα και μετά από τη διαδικασία μελέτης του θέματος καταλήξαμε σε συγκεκριμένες προτάσεις και παρατηρήσεις για τους Δασικούς Χάρτες και παρότι κρίνουμε ως Ν.Ε. ότι το σχέδιο Νόμου που κατατέθηκε, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, πάντοτε υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτιώσεων και διορθώσεων» επισήμανε ο κ. Γεωργόπουλος. Επιπλέον, αναφέρθηκε και στα προβλήματα των ΓΟΕΒ- ΤΟΕΒ για τα οποία τόνισε, ότι ως Ν.Ε. έχουν ξεκινήσει την αναζήτηση και δρομολόγηση λύσεων.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος, πρόσθεσε ότι ο αγροτικός τομέας συνεδρίασε αρκετές φορές και είχε επαφές με τον αγροτικό κόσμο της Ηλείας για τα προβλήματα που προέκυψαν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, τονίζοντας πως κατέθεσαν προτάσεις τις οποίες υιοθέτησε ο αγροτικός τομέα κεντρικά στον ΣΥΡΙΖΑ. «Πιστεύω ότι θα αποτελέσουν προτάσεις για να βελτιωθεί ο νόμος και με την πίεση των βουλευτών να λυθούν τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου».

Όσον αφορά τις δυσλειτουργίες στον ΓΟΕΒ, ανέφερε ότι κατέθεσαν προτάσεις στο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης ενώ τόνισε ότι πλέον η διαχείριση των Οργανισμών έχει περάσει με τροπολογία στην Περιφέρεια. «Περνώντας στην Περιφέρεια νομίζουμε ότι υπάρχει καλύτερη ανταπόκριση και διαχείριση. Επίσης, όσον αφορά το πρόγραμμα νέων αγροτών, είναι σε εξέλιξη, η αξιολόγηση ξεκινά και θα τελειώσει το Μάιο και ευελπιστούμε ότι μέσα στον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί και όσοι ενταχθούν θα πάρουν την επιδότηση που τους αναλογεί.

Με τη σειρά της, η κ. Αλεξοπούλου, χαρακτήρισε σημαντική εξέλιξη την ανάρτηση των δασικών χαρτών και επίσης σημαντικό να ολοκληρωθούν παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν. Παράλληλα, μίλησε και για τις προτάσεις που κατέθεσαν για τη βελτίωση του νόμου.

Προτάσεις

  1. Οι δασικοί χάρτες πρέπει άμεσα να συμπληρωθούν με τα στοιχεία που λείπουν, όπως όρια οικισμών, περιοχές αναδασμού και εποικισμού, παραχωρητήρια, τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού που υπάρχουν στα αρχεία των δασαρχείων εδώ και χρόνια.
  2. Οι όποιες τροποποιήσεις – διορθώσεις – βελτιώσεις για το θέμα των δασικών χαρτών γίνουν από την πλευρά της κυβέρνησης θα πρέπει να ευεργετήσουν ισότιμα όλους τους πολίτες που έχουν εμπλακεί ή πρόκειται να εμπλακούν στην διαδικασία των αντιρρήσεων, επομένως οι όποιες παρατάσεις προθεσμιών αποφασιστούν θα πρέπει να ισχύσουν μετά το πέρας όλων των αναμενόμενων τροποποιητικών και διευκρινιστικών διατάξεων. Ασφυκτικές προθεσμίες και διορίες μόνο κακό και πανικό μπορούν να προκαλέσουν στο όλο εγχείρημα, με αποτέλεσμα τον αποπροσανατολισμό και τον εκβιασμό του αγροτικού κόσμου και όχι μόνο.
  3. Η ενημέρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να γίνει με το πέρας όλων ανεξαιρέτως των διαδικασιών και αφού κυρωθούν τελεσίδικα οι Δασικοί Χάρτες για να μην εμπλακούν και οι αγροτικές επιδοτήσεις σε ένα κυκεώνα αμφισβητήσεων και αμφιβολιών. Έως τότε θα πρέπει να ισχύσει ότι και σήμερα.
  4. Με ευθύνη των αρμόδιων υπουργείων σε κάθε Κέντρο Ενημέρωσης Πολιτών θα πρέπει να στηθούν γραφεία ενημέρωσης και υποβοήθησης Πολιτών για την υποβολή αντιρρήσεων. Άνεργοι νέοι επιστήμονες – κατά προτίμηση Δασολόγοι – μπορούν να στελεχώσουν τις θέσεις αυτές στα ΚΕΠ. Αντιλαμβανόμαστε ότι το μέτρο αυτό δεν μπορεί να εξυπηρετήσει όλους τους θιγόμενους πολίτες ωστόσο μπορεί να γίνει χρήσιμο για ορισμένους αγρότες που στην αντίθετη περίπτωση θα υποχρεωθούν να μείνουν εκτός της διαδικασίας με ότι αυτό συνεπάγεται. Επιπροσθέτως θα εξαναγκάσει αρκετούς νεοεισερχόμενους στον χώρο ή επιτήδειους να λογικεύσουν τις αμοιβές τους.
  5. Οι Δασωμένοι Αγροί ( εκτάσεις που το 1945 ήταν αγροί και όπου στη συνέχεια λόγω εγκατάλειψης έχει εισχωρήσει δασική βλάστηση) θα πρέπει να εξαιρεθούν από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας – όταν οι ιδιοκτήτες επανέρχονται με διάθεση αξιοποίησης των ακινήτων τους-. Η δήμευση περιουσιών από το Δημόσιο με το αιτιολογικό ότι έχει εισχωρήσει δασική βλάστηση επειδή δεν καλλιεργήθηκαν για ένα χρονικό διάστημα είναι παντελώς απαράδεκτη και πρέπει η κυβέρνηση να αποκαταστήσει την αδικία αυτή.
  6. Παρά το γεγονός ότι είμαστε εντελώς αντίθετοι με τις καταπατήσεις της δημόσιας γης πιστεύουμε ότι εκτάσεις που εκχερσώθηκαν πριν από το 1975 με σκοπό την αγροτική καλλιέργεια πρέπει να αποδοθούν κατά κυριότητα στους αγρότες έναντι χαμηλού τιμήματος (ζητάμε λιγότερο από το 1/3 της αντικειμενικής), ώστε να αποφευχθεί η διακοπή της παραγωγικής διαδικασίας  σε μια περίοδο κρίσης και αναγκαιότητας ενίσχυσης του πρωτογενή τομέα παραγωγής. Επίσης ζητάμε το τίμημα να καταβληθεί σε αρκετές δόσεις αφού οι αγρότες έχουν ήδη επιβαρυνθεί μα την αύξηση της φορολογίας και της ασφαλιστικής εισφοράς.
  7. Για τις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν από το 1975 μέχρι το 2007 με σκοπό την παραγωγή αγροτικών προϊόντων, πρέπει να επιτρέπεται η συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας έναντι συμβολικού τιμήματος στο κράτος εν είδει ενοικίου. Δεν υπάρχει η πολυτέλεια της εκδίωξης αγροτών από την παραγωγική διαδικασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot