FOLLOW US: facebook twitter

«Ευφυής γεωργία»: Μύθος ή ανάγκη;

Ημερομηνία: 01-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”67471″ img_size=”full”][vc_column_text]«Ευφυής γεωργία»: Η γεωργία στην οποία εφαρμόζονται καινοτόμες τεχνολογίες της πληροφορίας και της επικοινωνίας με τη συνδυασμένη εφαρμογή όλων των προϊόντων τους (όργανα ακριβείας, αισθητήρες, GPS, εναέρια οχήματα, δορυφόροι κ.λπ.). Συγκεκριμένα: α) συστήματα διαχείρισης της πληροφορίας, β) γεωργία ακριβείας, γ) γεωργική αυτοματοποίηση και ρομποτική.

Χαρακτηρίζεται η «Σύγχρονη Πράσινη Επανάσταση», μετά τις «επαναστάσεις» του εκμηχανισμού, της χημικής έκρηξης, της γενετικής βελτίωσης και της αμφιλεγόμενης γενετικής τροποποίησης των φυτών. Η εφαρμογή της δημιουργεί δυνατότητες αύξησης της γεωργικής παραγωγής με την κατά το δυνατόν ορθολογικότερη χρήση των φυσικών πόρων, γι’ αυτό και η εφαρμογή της διευρύνεται συνεχώς σε ολόκληρο τον κόσμο (στις ΗΠΑ περίπου το 80% των παραγωγών χρησιμοποιεί τέτοιες τεχνολογίες. Στην Ευρώπη αντίστοιχα μόνο το 24%. Στην Ελλάδα το τεχνολογικό επίπεδο του γεωργικού τομέα χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα χαμηλό) κι έτσι η ελληνική γεωργία συνεχίζει να κινείται με τον «αραμπά».

Πρόσφατα, το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής σε συνεργασία με το ΥΠΑΑΤ ανάγγειλαν μια εμβληματική πρωτοβουλία, να χρηματοδοτήσουν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με σημαντικό ποσό, έργο ευφυούς γεωργίας, θέτοντας σε διαβούλευση σχέδιο προκήρυξης σχετικού έργου. Ενός έργου το οποίο προκάλεσε συζητήσεις γύρω από τη σκοπιμότητά του και τις ακολουθούμενες διαδικασίες. Ένα έργο που η προσέγγισή του μπορεί να αποτελέσει είτε μια καινοτόμα παρέμβαση με θετικό πρόσημο, είτε θα υπονομευτεί, θα εκφυλιστεί και θα εγκαταλειφθεί.

ΣΗΜΕΡΑ ΤΙ ΘΕΛΟΥΜΕ; Πολιτική για την αγροτική έρευνα και καινοτομία στη χώρα μας, που μέσω αυτής θα συμβάλουμε στην ανάπτυξη του παραγωγικού πρωτογενή τομέα ταυτόχρονα με τη βελτίωση του επιπέδου ζωής του αγροτικού πληθυσμού και την ανάταξη της χώρας, ή εμμονή σε παλιές προσεγγίσεις απλού κοινωνικού προστατευτισμού του αγροτικού υποκειμένου υποταγμένες σε έναν απόλυτο κρατισμό; Θέλουμε αύξηση της παραγωγικότητας και μείωση των εισροών (στο 38% την υπολογίζουν σε ερευνητικό επίπεδο);

Η αναγκαιότητα υλοποίησης έργων που θα αποτελούν τον ιμάντα μεταφοράς των αποτελεσμάτων της έρευνας και της καινοτομίας στη γεωργική πράξη δεν μπορεί παρά να θεωρείται εξ ορισμού απόλυτα καταφατική. Οι ανάγκες του ανθρώπινου πληθυσμού στη γη αυξάνονται ραγδαία. Προκειμένου να διατηρηθεί και βελτιωθεί το επίπεδο ζωής, επιβάλλονται η ανάπτυξη και χρησιμοποίηση μέσων που θα γεφυρώνουν την υπαρκτή αντίθεση αύξηση της γεωργικής παραγωγής – επιπτώσεις στο περιβάλλον. Σε αυτή την πολύπλοκη αντίθεση η τεχνολογία προσφέρει πολλές θετικές εναλλακτικές δυνατότητες. Σε κάθε περίπτωση, η «αειφορική εντατικοποίηση της γεωργίας» περνά μέσα από την έρευνα και την καινοτομία.

Ο Έλληνας γεωργός δικαιούται να απαιτεί υποστήριξη από την Πολιτεία στην αξιοποίηση των ευρημάτων της αγροτικής έρευνας, στη χρηματοδότηση της οποίας συμμετέχει μέσω της φορολογίας του, αλλά και γενικότερα με τη συμμετοχή του γεωργικού προϊόντος στο εθνικό εισόδημα. Για την Πολιτεία η υπηρεσία αυτή, πρέπει να θεωρείται ως κοινωνική παροχή, όπως η εξασφάλιση πόσιμου νερού, το δημόσιο οδικό δίκτυο κ.λπ. Το ποιος φορέας θα το προσφέρει, δημόσιος ή ιδιωτικός, για τον παραγωγό είναι δευτερεύον. Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να προβεί σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίζουν τη μεταφορά στον Έλληνα γεωργό της γνώσης που δημιουργούν η έρευνα και η καινοτομία. Τέτοια έργα άλλωστε έχουν υλοποιηθεί και συνεχίζουν να τρέχουν σε ολόκληρο τον κόσμο. Τέτοια έργα μεμονωμένα και ασυντόνιστα τρέχουν σε ερευνητικές κοιτίδες, πανεπιστήμια και τεχνολογικά ιδρύματα, ιδιωτικές πρωτοβουλίες.

Επικλήσεις του τύπου το «Ελληνικό Δημόσιο δεν δουλεύει» κ.λπ. δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελούν οποιοδήποτε άλλοθι για αποκλεισμό των δημόσιων φορέων όπως και, αντίθετα, απόψεις ότι ο ιδιωτικός τομέας είναι εξ ορισμού εναντίον του κοινωνικού συνόλου δεν θα πρέπει φοβικά να αποκλείουν τη συμμετοχή του σε παρόμοια έργα. Στο τέλος – τέλος, είναι ευθύνη της Πολιτείας να εξυγιάνει όλους τους τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας και να τους ενεργοποιήσει προς το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου.

Οι κανόνες που θα τεθούν στην πραγματοποίησή τους είναι καθήκον της να εξασφαλίζουν επιστημονική επάρκεια, διαφάνεια και οικονομικότητα, ιδιαίτερα λόγω των συνεπειών της κρίσης που θα συνεχίσει να βιώνει η χώρα μας, παράλληλα με τα αναπτυξιακά ψήγματα που θα φέρνει η Νέα Εποχή.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot