FOLLOW US: facebook twitter

Ευαγγελία Κεκελέκη: «Γιορτή της νεολαίας, το πρόγραμμα YEYS»

Ημερομηνία: 06-04-2017 | Συντάκτης:

Ευαγγελία Κεκελέκη, μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Οι προτάσεις των νέων ενσωματώνονται κατά 85% στις αποφάσεις της Ε.Ε.

Ένα πελώριο χαμόγελο, αυτό της Ευαγγελίας Κεκελέκη, μέλους της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ) της Ε.Ε. ήταν αρκετό, για την ελληνική αποστολή, που ταξίδεψε από τον Πύργο στις Βρυξέλλες εκπροσωπώντας την Ελλάδα στο πρόγραμμα των νέων της Ευρώπης «Η δική σου Ευρώπη, η δική σου φωνή»- «Your Europe Your Say YEYS», για να νιώσει οικεία και φιλόξενα στο μακρινό Βέλγιο και στις αχανείς εγκαταστάσεις του Ευρωκοινοβουλίου.

Μια γυναίκα πολυπράγμων που εκπροσωπεί την χώρα μας στο πιο προοδευτικό όργανο της Ε.Ε. την ΕΟΚΕ, με πλούσιο βιογραφικό (Γενική Γραμματέας Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών με έδρα τη Θεσσαλονίκη, Αντιπρόεδρος του Παρατηρητηρίου Εσωτερικής Αγοράς- οργάνου της ΕΟΚΕ κ.α.), δυναμική και έτοιμη να υπερασπιστεί την χώρα μας στις προκλήσεις- που είναι πολλές-, μίλησε στην «Πρωινή» για τη σπουδαιότητα του προγράμματος YEYS, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη διοργάνωση ως την πιο όμορφη, αλλά και για το κατά πόσο, οι συζητήσεις των νέων της Ευρώπης και οι αποφάσεις τους, λαμβάνονται υπόψη από τα κέντρα λήψης αποφάσεων των Βρυξελλών.

-Θα ήθελα να μοιραστείτε μαζί μας, την εμπειρία σας από το YEYS Your Europe Your Say ;

«Θα έλεγα ότι είναι η πιο όμορφη εκδήλωση που διοργανώνουμε ως Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Το να έρχονται παιδιά από σχολεία, νεολαίοι, όχι μόνο από τα 28 κράτη μέλη αλλά και από τις χώρες υπό ένταξη, είναι πάρα πολύ ωραίο.

Πρώτα απ’ όλα έχεις να κάνεις με την ορμή των νιάτων, δεύτερον, βλέπεις τις διαφορετικές κουλτούρες, τις διαφορετικές νοοτροπίες, διακρίνεις διαφορετικά συστήματα εκπαιδευτικά και καταλαβαίνεις ακόμα και θέματα δημοκρατίας από τον τρόπο που συμπεριφέρονται δάσκαλοι και παιδιά που μπορείς ακόμα και να δεις το βαθμό της δημοκρατίας σε κάθε χώρα.

Υπάρχουν χώρες που οι δάσκαλοι δεν αφήνουν λεπτό τα παιδιά, και προσπαθούν να ελέγξουν οποιεσδήποτε αντιδράσεις τους.

Υπάρχουν χώρες που οι δάσκαλοι έχουν ιδιαίτερη σχέση με τα παιδιά, ανοιχτή, όπου πλησιάζουν τους εκπαιδευτικούς να πάρουν γνώμη, να ρωτήσουν πως θα σταθούν καλύτερα στη διοργάνωση. Και υπάρχουν άλλες χώρες, που τα παιδιά μόνα τους είναι έτοιμα να επιχειρηματολογήσουν, να προτείνουν, και μάλιστα προτάσεις που είναι ρηξικέλευθες.

Δεν περίμενα, πέρυσι, που μιλούσαμε για το προσφυγικό να μπει από αυτά τα νιάτα το θέμα της αναθεώρησης της συμφωνίας του Δουβλίνου και μάλιστα με τρόπο εποικοδομητικό, πρέπει να αλλάξει εκείνο και εκείνο.

Δε περίμενα να τους ακούσω να αναλύουν το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης σε σχέση με το ρατσισμό, τη ξενοφοβία, το ρόλο που παίζουν στο προσφυγικό. Είναι πραγματικά μια γιορτή για τη νεολαία».

-Η σημαντική αυτή διοργάνωση της ΕΟΚΕ, πραγματοποιείται για 8η χρονιά. Οι προτάσεις και οι αποφάσεις των νέων της Ευρώπης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, λαμβάνονται υπόψη από τα Ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων;

«Πρώτα, πρέπει, να μιλήσουμε για το ρόλο της ΕΟΚΕ. Είναι ένα όργανο που θεσμοθετήθηκε με βάση τη συνθήκη της Ε.Ε. και άρχισε να λειτουργεί το 1954 μαζί με την Ε.Ε και είναι επίσημο όργανο της Ε.Ε. Ο ρόλος της είναι ο θεσμοθετημένος συγκροτημένος διάλογος με την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών. Η ΕΟΚΕ απαρτίζεται από τρεις ομάδες.

Η πρώτη είναι των εργοδοτών, η δεύτερη των εργαζομένων και η τρίτη των διάφορων συμφερόντων. Δηλαδή αγρότες, καταναλωτές, ακαδημαϊκοί, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις κ.α. Όλα τα όργανα της Ε.Ε. είναι υποχρεωμένα πριν περάσουν σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία, (είτε είναι νομοθετική, είτε είναι αξιολόγηση, είτε έρευνα για να δουν κάποια κενά), να συμβουλευτούν την ΕΟΚΕ.

Οι γνωμοδοτήσεις μας, γίνονται αποδεκτές στο 85%, επηρεάζουν και ενσωματώνονται στις τελικές αποφάσεις της Ε.Ε.. Θα πρέπει να πούμε ότι αυτό το όργανο, η ΕΟΚΕ είναι ίσως το πιο προοδευτικό όργανο που υπάρχει στη Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί είμαστε η κοινωνία των πολιτών.

Γιατί έχουμε πιο πολύ σχέση με την καθημερινότητα, για αυτό και εμείς που είμαστε μέλη, δε μένουμε Βρυξέλλες, η έδρα μας είναι στις χώρες μας, για να μπορούμε να φέρουμε από κει την εμπειρία και τη γνώση σε σχέση με την κοινωνία των πολιτών.

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει 12 μέλη, 4 εργοδότες, 4 εργαζομένους, 1 αγρότη, 1 από μικρομεσαία επιχείρηση, 1 άτομο με αναπηρία και εγώ από τους καταναλωτές».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia