«Ερωτικοί διάλογοι ανάμεσα στο ελαφρύ και λαϊκό τραγούδι»
Προσυνεδριακή εκδήλωση από το Αρχείο Κουνάδης και την Μικτή Χορωδία Πύργου στις 28 Γενάρη στο συνεδριακό της ΠΕ Ηλείας
Ενόψει του Παγκόσμιου Μουσικολογικού Συνεδρίου 2017 που θα πραγματοποιηθεί στην Ηλεία
Με την συνεργασία της Μικτής Χορωδίας Πύργου και του Αρχείου Κουνάδη, ενόψει του Παγκόσμιου Μουσικολογικού Συνεδρίου 2017 που θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στην Ηλεία, το επόμενο Σάββατο 28 Ιανουαρίου, στις 7 το απόγευμα στο συνεδριακό κέντρο της ΠΕ Ηλείας, διοργανώνεται μια σπουδαία προσυνεδριακή εκδήλωση. Τίτλος της εκδήλωσης «Ερωτικοί διάλογοι ανάμεσα στο ελαφρύ και λαϊκό τραγούδι», που θα συμπεριλαμβάνει ομιλία και κοινωνική ανάλυση της θεματικής που έχει επιλεγεί από τους διοργανωτές, από τον εθνομουσικολόγο Παναγιώτη Κουνάδη και μουσικό μέρος από την Μικτή Χορωδία Πύργου υπό την Δ/νση του Καθηγητή Μουσικής Θόδωρου Παναγόπουλου. Σολίστ θα είναι η τραγουδίστρια Χαρά Σκουλαρίκου με την Τζένη Λάγιου στο πιάνο. Η Μικτή Χορωδία Πύργου βρίσκεται εδώ και καιρό σε εντατικές πρόβες πάνω στο ρεπερτόριο που θα παρουσιάσει και γενικώς αναμένεται να είναι μια εκδήλωση με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, ένα εξαιρετικό πολιτιστικό γεγονός για την περιοχή μας.
Η χορωδιακή αυτή εκδήλωση ανοίγει τις προσυνεδριακές μουσικές εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν στην Ηλεια όπως στο Κάστρο Χλεμουτσι , στην Παναγία Καθολική , στην Αμαλιάδα, την Ζαχάρω κ.α., ενόψει του Παγκόσμιου Μουσικολογικού Συνεδρίου και θα έχει θέμα το αστικό και το ρεμπέτικο τραγούδι των δεκαετιών ‘ 40- ‘50 με κοινωνική ανάλυση από τον εθνομουσικολόγο Παναγιώτη Κουνάδη.
Αφιερωμένο στο Σίμωνα Καρά το Παγκόσμιο Μουσικολογικό Συνέδριο 2017
Να σημειώσουμε ότι το Παγκόσμιο Μουσικολογικό Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Ηλεία από τις 24 έως τις 27 Αυγούστου και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, θα γίνει με την οργανωτική και επιστημονική επιμέλεια μελών και συνεργατών του Μουσικού Αρχείου Κουνάδη, τη συμβολή ενεργών πολιτών και προσωπικοτήτων του Πολιτισμού καθώς και με την συμμετοχή επιστημονικών και κοινωνικών φορέων και θα θα αφορά την ελληνική μουσική από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. Το Συνέδριο θα είναι αφιερωμένο στην μνήμη του «τελευταίου των μεγάλων δασκάλων του Γένους» του Φιγαλέως Σίμωνος Καρά. Η θεματολογία του εν λόγω επιστημονικού – πολιτισμικού Συνεδρίου θα ξεκινάει από την λύρα του Επικούριου (Φιγαλέως) και Ζωφόρου (Ολύμπιου) Απόλλωνα και τον Αριστόξενο και θα φτάνει μέχρι την παρασημαντική του επίσης Φιγαλέως Σίμωνος Καρά και την νεότερη ελληνική μουσική δημιουργία. Πρόκειται για επιστημονική καταγραφή και απόδοση του Ελληνικού Μουσικού Πολιτισμού.
Μάλιστα, τον Οκτώβριο του 2016, είχε πραγματοποιηθεί στην Φιγαλεία, πατρίδα του Σίμωνα Καρά, μια άλλη πολύ επιτυχημένη εκδήλωση με ομιλητή τον Παναγιώτη Κουνάδη που έκανε θεωρητική, ιστορική και αισθητική παρουσίαση τραγουδιών της μετανάστευσης των Ελλήνων κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα με συνοδεία μουσικού σχήματος, ενώ τον περσινό Ιούνιο ανάλογη σπουδαία εκδήλωση είχε πραγματοποιηθεί και στην Γαστούνη.