FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή στον Ε. Αποστόλου για την σταφίδα που ξεραίνεται

Ημερομηνία: 01-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”26872″ img_size=”full”][vc_column_text]Ένωση Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Α.Ε.

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης απέστειλε η Ένωση Συνεταιρισμών Ηλείας Ολυμπίας- Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Α.Ε ζητώντας να δράσουν έγκαιρα όλοι οι αρμόδιοι φορείς και τα ερευνητικά κέντρα έτσι ώστε να εξακριβώσουν σε τι ακριβώς οφείλονται τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στην μαύρη κορινθιακή σταφίδα της Ηλείας που ξεραίνεται με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες για τους σταφιδοπαραγωγούς του νομού. Ειδικότερα αναφέρονται τα εξής:

Προς

Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Η οικονομία της περιοχή μας στηρίζεται σε ποσοστό 90% σε αγροτικά εισοδήματα. Ένα από τα βασικότερα προϊόντα της αγροτικής μας οικονομίας είναι η μαύρη κορινθιακή σταφίδα η οποία εκτός από την συμμετοχή της στο ΑΕΠ του πρωτογενή τομέα συμμετέχει και στο ΑΕΠ της μεταποίησης της περιοχής μας.

Εδώ και 10 σχεδόν χρόνια παρατηρήθηκαν κάποια προβλήματα στη μαύρη κορινθιακή σταφίδα μας/ τα οποία αργά αλλά σταθερά οδήγησαν στην μείωση της παραγωγής των πρέμνων και στην συνέχεια στην τελική νέκρωση αυτών. Το φαινόμενο τα πρώτα χρόνια παρότι εμφανίστηκε σε αρκετά χωριά δεν είχε λάβει μεγάλες διαστάσεις σε έκταση.

Τα τελευταία 2 χρόνια όμως η συχνότητα, η ταχύτητα και η έκταση του φαινόμενου αυξήθηκαν ραγδαία. Με αποτέλεσμα σήμερα τη μείωση της παραγωγής των σταφίδων και τη νέκρωση μεγάλου ποσοστού φυτών που έχει οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή, μεγάλες εκτάσεις μαύρης Κορινθιακής σταφίδας και το φαινόμενο αυτό να έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις σε περισσότερα από 40 χωριά.

Οι παραγωγοί δεν γνωρίζουν τι ακριβώς χρειάζεται να κάνουν, γιατί ακόμη δεν έχει εντοπιστεί η αιτία, με αποτέλεσμα το φαινόμενο αυτό να καθιστά μη βιώσιμη τη γεωργική τους εκμετάλλευση.

Σας ζητούμε λοιπόν:

  1. Να δράσουν όσο ποιο γρήγορα γίνεται όλοι οι αρμόδιοι φορείς και τα ερευνητικά ιδρύματα (Μπενάκιο, ΕΛΓΟ, ΓΠΑ κ.α.) έτσι ώστε να υπάρξει η διάγνωση στο πρόβλημα.
  2. Αν το πρόβλημα διαγνωστεί και δεν μπορεί να υπάρξει ίαση, τότε η μόνη λύση για να μην πληγεί ανεπανόρθωτα ο αγροτικός – σταφιδοπαραγωγικός κόσμος των 40 και πλέον χωριών, είναι η αναφύτευση των σταφίδων μας με Υγιές πολλαπλασιαστικό υλικό το οποίο πρέπει να ενταχθεί σε αντίστοιχο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης αμπελώνων επισημαίνοντάς σας την κρισιμότητα της κατάστασης ώστε να σωθεί η πραγματική οικονομία μιας μεγάλης αγροτικής περιοχής.

Η καλλιέργεια της μαύρης κορινθιακής σταφίδας αποτελεί πλέον μια από τις παραδοσιακές καλλιέργειες στο Νομό Ηλείας και οφείλουμε να την διαφυλάξουμε

Πρόκειται για ζήτημα άκρως σοβαρό που δεν χωρά κωλυσιεργία/ και για το λόγο αστό σας ζητούμε κύριε Υπουργέ/ την άμεση παρέμβαση σας για την επίλυση του θέματος που έχει προκύψει.

Με δεδομένη την έως σήμερα άμεση ανταπόκρισή σας σε παλαιότερα αιτήματά μας, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων των σταφιδοπαραγωγών μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή διευκρίνηση χρειαστείτε για το θέμα αυτό.

Με τιμή

O πρόεδρος Γεράσιμος Καλλιμώρος»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot