FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή Π. Πλατανιά στον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας: Έκδοση βιβλίου του Κ. Χηνά για τους ΡΟΜΑ

Ημερομηνία: 22-02-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Επιστολή προς τον αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργο Γεωργιόπουλο, έστειλε ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Παναγιώτης Πλατανιάς με κοινοποίηση του εγγράφου στον περιφερειάρχη , ζητωντας από την Περιφέρεια να αναλάβει την έκδοση ενός βιβλίου του Κώστα Χηνά που αφορά τους ΡΟΜΑ Ηλείας και Αχαίας.

Ειδικότερα ο κ. Πλατανιάς αναφέρει τα εξής:

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στην περιοχή μας αλλά και σε όλο τον ελληνικό χώρο, υπάρχουν συμπατριώτες μας ΡΟΜΑ, οι οποίο διαβιούν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας.Περισσότερο συγκεκριμένα θα αναφερθώ στην ομάδα ΡΟΜΑ που διαβιούν στον συνοικισμό «Παπακαυκά» στην Αμαλιάδα , ύστερα από αγορά που έχουν κάνει στο συγκεκριμένο χώρο.

Οι εν λόγω συντοπίτες μας και συμπατριώτες μας έφθασαν εδώ σταδιακά, ύστερα από μεγάλες περιπέτειες και αντιξοότητες.Η περιπέτεια αρχίζει από το 1922 όπου διώκονται ως χριστιανοί από την Κωνσταντινούπολη.Και έτσι ξεκινά ένας γολγοθάς για τους αναρίθμητους αυτούς συμπατριώτες μας.

Πέρασαν στην Μακεδονία απαξιωμένοι και ουσιαστικά διωκόμενοι από τον τοπικό ντόπιο πληθυσμό , όπως άλλωστε συνέβει και με τους λοιπούς πρόσφυγες της Μικράς Ασίας.

Και βέβαια η ιστορία αυτή δεν είναι καθόλου τιμητική για τους γηγενείς έλληνες, αλλά είναι μία από τις χειρότερες κρίσεις του ελληνισμού , θεωρώντας τους πρόσφυγες ξένα σώματα , που θα δημιούργουσαν πρόβλημα στο ελληνικό αστικό κατεστημένο. Άρχισε έτσι ένας γολγοθάς απαξίωσης , δίωξης , φτώχειας, πείνας με ότι αυτή συνεπάγεται και βέβαια το χειρότερο , τοπικοί διωγμοί.Έτσι οι εν λόγω συμπατριώτες μας έφυγαν από την Μακεδονία , πέρασαν στη Θεσσαλία και από κει στην Φθιώτιδα.

Εδώ θα αναφέρω στο προσωπικό μου βίωμα. Κατά τον Εμφύλιο οι ορεινοί πληθυσμοί στη Στερεά Ελλάδα και οι προπάτορές μου από το Βελούχι υποχρεώθηκαν να μετακομίσουν στη Λαμία για να μην βρίσκουν ψωμί και τρόφιμα οι αντάρτες.Βρεθήκαμε με τα αδέλφια της μάνας μου -ο πατέρας μου ήτο ήδη εξορία- απαξιωμένοι και κυνηγημένοι σε «παράγκες» της εποχής.Δίπλα από τις δικές μας παράγκες ήταν οι παράγκες των ΡΟΜΑ.

Δεν αναπολεί κανείς αυτές τις εποχές. Πάντα μια πίκρα θα υπάρχει μέσα του. Μια πίκρα ασώπαστη μεγάλη που σε σημαδεύει.Όμως τα χρόνια πέρασαν και βέβαια όπως γράφει ο Βιργίλιος στην Αινειάδα, αυτά τα δύσκολα χρόνια κάποια στιγμή, όσο και να φαίνεται παράξενο τα νοσταλγείς.

Έτσι μια μέρα με επισκέφθηκε ο φίλος μου Νίκος Μπατζαλής, έμπορος επιτυχημένος και μου γνώρισε τον Κώστα Χηνά.Ένα «ταλέντο» στο να διαλέγει και να περιγράφει γεγονότα και ιστορίες με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

Έτσι έγραψε όλη την περιπέτεια και τη διαδρομή των ΡΟΜΑ.Η συγκεκριμένη εργασία  δεν αφορά μόνο τους ΡΟΜΑ της Ηλείας και της Κάτω Αχαγιάς, αλλά μας αφορά όλους, γιατί όλοι ζούμε σ’ αυτόν τον ευλογημένο χώρο και όλοι είμαστε έλληνες,σύμφωνα με τη ρήση του Ισοκράτη «Έλληνες είναι όσοι ελληνικής παιδείας μετέχοντες».

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Το βιβλίο αυτό πρέπει να εκδοθεί και να παρουσιαστεί από την Περιφέρεια.Αφορά ένα μεγάλο κομμάτι του σύγχρονου ελληνισμού και οι μνήμες δεν πρέπει να σβηστούν.Ύστερα από τα παραπάνω , θεωρώ ότι είναι καθήκον της Περιφέρειας να εκδώσει με δαπάνες της, το συγκεκριμένο βιβλίο του κ. Χηνά.

Εκτιμώντας κ. Αντιπεριφερειάρχη, ότι θα φροντίσετε και θα επιμεληθείτε της παραπάνω έκδοσης με προσωπικό σας πρόλογο, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Με εκτίμηση

Παναγιώτης Πλατανιάς

Γεωπόνος, Περιφερειακός Σύμβουλος ΠΔΕ[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot