FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή Γ. Καλλιμώρου προς Β. Αποστόλου: Ενδείξεις ότι τα ελαιόδεντρα δεν έχουν καρποδέσει σωστά!

Ημερομηνία: 07-07-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”656″ img_size=”full”][vc_column_text]Επιστολή του προέδρου της ΕΑΣ Η-Ο Γ. Καλλιμώρου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης με το φόβο νέας καταστροφής στις ελιές

Νέα προβλήματα διαπιστώνονται κατόπιν μακροσκοπικών ελέγχων γεωπόνων της ΕΑΣ –Ο  και στην φετινή καλλιέργεια της ελιάς λόγω των καιρικών συνθηκών, της ανοιξιάτικης ανομβρίας και των υψηλών αντίστοιχα θερμοκρασιών του Μαίου που προοιωνίζουν ότι μετά την περσινή καταστροφική ελαιοκομική περίοδο, δυστυχώς αναμένεται και φέτος μεγάλη μείωση στην παραγωγή του ελαιολάδου. Οι ενδείξεις αυτές κινητοποίησαν την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηλείας- Ολυμπίας και ο πρόεδρος κ. Γεράσιμος Καλλιμώρος με επιστολή του στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Βαγγέλη Αποστόλου, αφού του επισημαίνει πώς έχει η κατάσταση το νομό Ηλείας και πόσο σημαντική για την τοπική οικονομία είναι η ελαιοκαλλιέργεια, ζητά την άμεση καταγραφή των ζημιών  και την υποβολή αιτήματος στην Ε.Ε για την παροχή ειδικών διευκολύνσεων προς τους παραγωγούς.

Ειδικότερα ο κ. Καλλιμώρος αναφέρει τα εξής στην επιστολή του προς το Υπουργό:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ

Η καλλιέργεια της ελιάς είναι μια από τις σπουδαιότερες δενδρώδεις καλλιέργειες στην περιοχή μας

Το φαινόμενο που χαρακτηρίζει την ελιά είναι το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας το οποίο εκδηλώνεται με πλήρη παραγωγή καρπού τη μια χρονιά ενώ την επόμενη το δέντρο πέφτει στο 20-30% της δυναμικότητας του η στη πλήρη ακαρπία.

Η ελαιοκομική περίοδος 2015-16 είχε μικρή έως μηδενική παραγωγή, πράγμα το οποίο προμήνυε ότι το 2016-17 θα ήταν μια αρκετά πλούσια χρονιά λόγω και της υπερανθοφορΐας των δέντρων.

Σύμφωνα με μακροσκοπικούς ελέγχους των Γεωπόνων της Ένωσης Συνεταιρισμών Ηλείας – Ολυμπίας Α.Ε.Σ., η Ανοιξιάτικη ανομβρία σε συνδυασμό με τις ασυνήθιστα μεγάλες διακυμάνσεις της θερμοκρασίας στις αρχές Μαΐου δεν επέτρεψαν στα δέντρα να έχουν φυσιολογική άνθηση και φυσιολογική εξέλιξη αυτής σε καρπόδεση.

Από αναφορές παραγωγών σε όλες σχεδόν τις ελαιοπαραγωγικές περιοχές του Νομού, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι τα ελαιόδεντρα δεν έχουν καρποδέσει σωστά, γεγονός το οποίο δεν οφείλεται στην παρενιαυτοφορία όπως αναφέρθηκε.

Κατόπιν των ανωτέρω προβλημάτων, στην φετινή παραγωγή ελαιόλαδου αναμένεται μεγάλη μείωση και για το λόγο αυτό ζητάμε:

  • την άμεση καταγραφή των ζημιών,
  • να υποβληθεί αίτημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και
  • να εξεταστεί η δυνατότητα για παροχή ειδικών διευκολύνσεων και άλλων παροχών προς τους πληγέντες ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της παραγωγικής τους ικανότητας, διότι το εισόδημα τους θα είναι μηδενικό με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική και εθνική οικονομία.

Με δεδομένη την έως σήμερα άμεση ανταπόκρισή σας σε παλαιότερα αιτήματά μας, σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τις ενέργειές σας προς την κατεύθυνση ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων των ελαιοπαραγωγών μας.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή διευκρίνηση χρειαστείτε για το θέμα αυτό.

Με τιμή ο πρόεδρος Γεράσιμος Καλλιμώρος»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot