FOLLOW US: facebook twitter

Επιστολή ΓΟΕΒ προς την ΔΕΗ για τα χρέη του Οργανισμού

Ημερομηνία: 24-05-2018 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”53123″ img_size=”full”][vc_column_text]

Συνολικής αντιμετώπιση του προβλήματος και ένταξη σε πρόγραμμα (εικονικού) ενεργειακού συμψηφισμού.

Επιστολή προς την ΔΕΗ Α.Ε για την συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος χρεών προς την ΔΕΗ και ένταξη σε πρόγραμμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού, απέστειλε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Ηλείας – Ολυμπίας Νίκος Φάμελος τονίζοντας τα εξής:

“Σε συνέχεια της συνάντησης μας , που πραγματοποιήθηκε στις 26/05/17 στα γραφεία του Οργανισμού σας , σας αναφέρουμε τα εξής :

Οι Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων αποτελούν τα κατά νόμο υπεύθυνα όργανα που έχουν αντικείμενο τη διαχείριση (δηλαδή διοίκηση, λειτουργία και συντήρηση) των εγγειοβελτιωτικών έργων (Εγγειοβελτιωτικά έργα αποτελούν τα φράγματα, οι αρδευτικές διώρυγες, οι στραγγιστικές τάφροι, τα αντλιοστάσια, μικρά τεχνικά, αγροτική οδοποιία κ.ά.) της περιοχής δικαιοδοσίας τους. Οι ΓΟΕΒ παρέχουν αρδευτικό νερό στους ΤΟΕΒ που με τη σειρά τους το διανέμουν στους αγρότες.

Ωστόσο, η λειτουργία τους αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα λόγω συσσωρευμένων χρεών, μεγάλο τμήμα των οποίων προς τη ΔΕΗ Α.Ε. Δυστυχώς, οι κατά καιρούς εξαγγελίες περί εφαρμογής ειδικών ρυθμίσεων για την αποπληρωμή των χρεών αυτών δεν έχουν μέχρι σήμερα υλοποιηθεί.

Στην προσπάθειά μας για ανασυγκρότηση και αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας του οργανισμού μας, είναι αναγκαία, αφενός η διευθέτηση των περασμένων χρεών στη Δημόσια επιχείρηση Ηλεκτρισμού και αφετέρου η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτήσεων και προγραμμάτων για την ενεργειακή εξοικονόμηση, καθώς και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ( Α.Π.Ε ).

Λαμβάνοντας υπόψη ότι:

1. Ο ΓΟΕΒ επιτελεί κρίσιμο ρόλο στην ελληνική πρωτογενή παραγωγή και η αναβάθμισή του θα αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για την ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας.

2. Το συνολικό χρέος του ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ ανέρχεται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τη λειτουργία τους και την βιώσιμη ανασυγκρότησή τους.

3. Οι μέχρι σήμερα ισχύουσες διατάξεις περί διακανονισμών χρεών προς τη Δ.Ε.Η. Α.Ε. δεν ανταποκρίνονται στις ιδιαίτερες συνθήκες των ΓΟΕΒ, καθιστώντας τα συσσωρευμένα χρέη αδύνατον να αποπληρωθούν. Στην συνάντηση μας καθώς και στο υπ.αριθμ. 485 / 12-6-17 έγγραφο μας  σας είχε ζητηθεί ρύθμιση  160 δόσεων για τον Οργανισμό μας και 120 δόσεων για τα ΤΟΕΒ.

4. Παρέχονται χρηματοδοτικά προγράμματα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ σε εγκαταστάσεις ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και λοιπών οργανισμών κοινής ωφέλειας. Με το ν.4456/1-3-17 παρ 1 ββ /αα  << οι ΟΕΒ αποτελούν οργανισμούς κοινής ωφέλειας , μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα >>.

5. Οι προϋποθέσεις για την ένταξη σε πρόγραμμα (εικονικού) ενεργειακού συμψηφισμού είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί στην υπάρχουσα οικονομική κατάσταση των ΟΕΒ .

6. Η ΔΕΗ Α.Ε. η μελετά και υλοποιεί δράσεις ή αναλαμβάνει και πρωτοβουλίες πέραν των απαιτήσεων της νομοθεσίας, οι οποίες συνεισφέρουν θετικά στην προστασία του Περιβάλλοντος.

Αιτούμαστε να υπάρξει συνάντηση των δύο μερών για την επεξεργασία:

  • μίας συνολικής αντιμετώπισης του προβλήματος χρεών των ΟΕΒ προς τη ΔΕΗ Α.Ε.
  • ειδικών ρυθμίσεων για τη διευκόλυνση των χρεωμένων οργανισμών μας προκειμένου να υλοποιηθούν δράσεις (εικονικού) ενεργειακού συμψηφισμού που θα έχουν αποτέλεσμα την μείωση 50% -60% του κόστους άρδευσης των αγροτών.

Θεωρούμε ότι η θετική ανταπόκριση της ΔΕΗ Α.Ε. στα παραπάνω αιτήματα θα

αποτελέσει καταλυτικό παράγοντα για την οικονομική ανασυγκρότηση των ΟΕΒ, με τρόπο επωφελή και για την επιχείρησή σας, καθώς θα διασφαλιστεί η δυνατότητά μας να ανταποκριθούμε στις οικονομικές μας υποχρεώσεις παρελθόντων ετών.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot