Επιμελητήριο Ηλείας: Διαρκείς προσπάθειες για τα «πυροδάνεια»
Διαρκείς προσπάθειες για τη διευθέτηση του σοβαρού προβλήματος των «πυρόπληκτων» δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου καταβάλλει το Επιμελητήριο Ηλείας, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν ασφυκτικά ενόψει και του σχεδίου νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ρύθμισης των «κόκκινων» δανείων.
Στα μέσα της εβδομάδας ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Λεβέντης, συναντήθηκε με στελέχη των συναρμοδίων υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομίας & Ανάπτυξης, όπου τους ανέπτυξε την επιχειρηματολογία του Επιμελητηρίου για την αναγκαιότητα ρύθμισης των δανείων που δόθηκαν ύστερα από φυσικές καταστροφές στις ηλειακές επιχειρήσεις, με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου.
Ο κ. Λεβέντης αναφέρθηκε στην ιδιαιτερότητα των δανείων που δόθηκαν στην Ηλεία αλλά και σε άλλες πυρόπληκτες περιοχές της Ελλάδας, τονίζοντας ότι η εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου δόθηκε ως προνοιακό αντιστάθμισμα για τις καταστροφές που υπέστησαν οι επιχειρήσεις και ότι δεν είναι δυνατόν αυτός ο προνοιακός χαρακτήρας να μετατραπεί από ευεργέτημα σε εξόντωση των επιχειρήσεων, ειδικά στη σημερινή εποχή της κορύφωσης της κρίσης.
Όπως τόνισε ο κ. Λεβέντης, δεδομένου ότι οι ηλειακές επιχειρήσεις σε μεγάλο βαθμό είναι πυρόπληκτες, σεισμόπληκτες και πλημμυρόπληκτες, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη για την επιλεξιμότητά τους οι ιδιαίτερες συνθήκες του τραπεζικού τους δανεισμού, δηλαδή το ότι αυτός συνοδεύεται σε πολλές περιπτώσεις από την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.
«Για να μπορέσει να είναι αποτελεσματικό το όλο εγχείρημα και να επιτύχει το σκοπό του, δηλαδή τη διάσωση πολλών βιώσιμων, αλλά κατάχρεων, επιχειρήσεων, το Επιμελητήριο Ηλείας θεωρεί ότι θα πρέπει να διευρυνθούν, τόσο το πεδίο εφαρμογής, όσο και τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επιχειρήσεων, αφού, όπως αυτά περιγράφονται στα άρθρα 2 και 3 του νομοσχεδίου, κρίνονται αδικαιολόγητα στενά και περιοριστικά. Ιδίως, όμως, θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν συνιστά πρόσκομμα για την υπαγωγή ενός τραπεζικού δανείου στον υπό θεσμοθέτηση εξωδικαστικό μηχανισμό, η τυχόν εγγύησή του από το Ελληνικό Δημόσιο, όπως μέχρι σήμερα έχει συμβεί, για οποιαδήποτε τυχόν ρύθμισή του», εξήγησε ο κ. Λεβέντης, τονίζοντας ότι κατέστησε σαφές πως «η θέση του επιμελητηρίου Ηλείας πως πρέπει στο νομοσχέδιο να υπάρχει καθαρά διατυπωμένα πως οι εγγυήσεις που χορηγήθηκαν στις θεομηνιόπληκτες περιοχές πρέπει να τύχουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης από την πολιτεία και τις τράπεζες».