FOLLOW US: facebook twitter

“Επιεικώς απαράδεκτη η άρνηση κάποιων εργαζομένων”: Παρέμβαση από Ιατρικό Σύλλογο Πύργου Ολυμπίας για τα τεκταινόμενα μεταξύ Νοσοκομείων Πύργου και Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 02-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”41279″ img_size=”full”][vc_column_text]Επιεικώς απαράδεκτη, χαρακτηρίζει με ανακοινωση του, ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου Ολυμπίας, την αρνηση κάποιων εργαζομένων να παράσχουν υπηρεσίες για διάστημα ολίγων ημερών στο Νοσοκομείο Πύργου. Συγκεκριμένα αναφέρει:

“Με αφορμή τα τεκταινόμενα  τις τελευταίες μέρες στην Νοσηλευτική Μονάδα  Πύργου του Γ.Ν.  Ηλείας γεγονότα που αφορούν την άρνηση μετακίνησης νοσηλευτών από τη Νοσηλευτική Μονάδα Αμαλιάδας στη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου, για το διάστημα κατά το οποίοη πρώτη θα παρέμενε κλειστή λόγω εργασιών, θα επιθυμούσαμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:

Είναι προφανές και αναφαίρετο δικαίωμα της κάθε κοινωνικής ομάδας να απεργεί και να διεκδικεί καλύτερες προϋποθέσεις εργασίας, δομές και παροχή υπηρεσιών. Θεωρούμε ωστόσο πως,  σε αυτή την κρίσιμη στιγμή  αλλά και στο σημείο που βρίσκεται η δημόσια υγεία στο Νομό μας,  είναι επιεικώς απαράδεκτη η άρνηση κάποιων εργαζομένων να παράσχουν την εργασία τους για διάστημα ολίγων ημερών σε μία  Νοσηλευτική Μονάδα η οποία, ως γνωστό,  είναι υπερφορτωμένη και υποστελεχωμένηκαι  η οποία  παρέχει αναντικατάστατες υπηρεσίες υγείας σε όλο το Νομό.

Πέραν του εφήμερου τούτου προβλήματος, που ενδεχομένως θα λυθεί, δίδεται η αφορμή για επικαιροποίηση κάποιων σκέψεων και απόψεων οι οποίες αφορούν  τη δόμηση της υγείας γενικότερα στο Νομό και στη χώρα.

Από το 2010 και τούδε έχει πλήρως απαξιωθεί το κοινωνικό κράτος και μαζί το δημόσιο σύστημα υγείας. Δηλαδή έχουν μειωθεί κατά τα 2/3 οι δαπάνες για την υγεία (περίθαλψη, νοσηλεία και φαρμακευτική δαπάνη), με αποτέλεσμα τη σημαντική υποχρηματοδότηση του συστήματος.    Δεν έχει γίνει σχεδόν  καμία νέα πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (οι προσλήψεις που  έχουν γίνει αφορούν ως επί το πλείστον επικουρικό προσωπικό) και έχει επέλθει κατακόρυφη πτώση των μισθών των εργαζομένων (ιατρών και μη).

Ως εκ τούτου, το σύστημα βασίζεται στο φιλότιμο των εργαζομένων, σε κατάργηση υπηρεσιών και στη μεταφορά προσωπικού από Νοσηλευτική Μονάδα σε Νοσηλευτική Μονάδα, ως και στους επικουρικούς ιατρούς. Τούτο δε σε μία εποχή κατά την οποία έχει πολλαπλασιαστεί η προσέλευση των πολιτών στις δημόσιες δομές υγείας, λόγω της υφιστάμενης κρίσης. Μοιάζει λογικό, ωστόσο όχι για όλους, ότι καμία λύση δεν μπορεί να δοθεί εάν δεν αλλάξει ριζικά η γενικότερη αντιμετώπιση της δημόσιας υγείας από την πολιτεία. Χρειάζονται δηλαδή χρήματα, ανθρώπινο δυναμικό και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας,  καθώς και εξοπλισμοί και σωστή  κατανομή των νοσοκομειακών δομών.

Θα μπορούσε σε αυτήν τη κατεύθυνση η πολιτεία, να εξαιρέσει το σύστημα υγείας από τις «μνημονιακές υποχρεώσεις»  και λογικές, θέση που έχει εκφράσει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Σχεδιασμός δεν έλλειψε ποτέ από τους κυβερνώντες, έλλειψε όμως πάντα η πολιτική βούληση να λύσουν τα προβλήματα της υγείας προσφέροντας στους πολίτες ένα δημόσιο σύστημα αντάξιο των αναγκών τους.

Όλα αυτά οδηγούν σε τοπικές προστριβές ως προς το αν θα λειτουργούν ένα ή δύο νοσοκομεία ανά περιοχή, σε αντιθέσεις μεταξύ των εργαζομένων, στη λογική του «διαίρει και βασίλευε», ενώ ταυτόχρονα το σύστημα παραμένει υποβαθμισμένο και υποστελεχωμένο.

Συνάγεται λοιπόν αυθόρμητα ότι η υγεία χρειάζεται  γενναία αύξηση των δαπανών (είμαστε στο 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. είναι 6-7%), στελέχωση των δομών με ανθρώπινο προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, σε έδαφος γενικού σχεδιασμού αναβάθμισης του συστήματος υγείας συμπεριλαμβανομένου του Νομού μας.

Είναι παραδείγματος χάριν αυτονόητο  ότι στη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου χρειάζεται νέος αξονικός τομογράφος, αλλά και ιατρικό και παραϊατρικό  προσωπικό που θα καλύψει τα κενά ούτως ώστε να μπορεί καλύτερα η Νοσηλευτική Μονάδα να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στο Νομό, παρά τις  υποσχέσεις που  έδωσε, δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας ότι γρήγορα θα λυθούν τα οξυμένα προβλήματα. Επικροτούμε παρεμπιπτόντως τόσο τη δημιουργία τμήματος του ΟΚΑΝΑ στο Νομό όσο και την δημιουργία τμήματος αποκατάστασης χρονίως πασχόντων, καθώς και τις φιλότιμες προσπάθειες της διοίκησης της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου στην κατεύθυνση της επίλυσης των προβλημάτων.

Κυρίαρχη παραμένει η απαράμιλλη εργατικότητα και προσφορά του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της Νοσηλευτικής Μονάδας Πύργου οι οποίοι στηρίζουν καθημερινά τους πάσχοντες συμπολίτες  μας.

Οι θέσεις του Ιατρικού Συλλόγου είναι παλαιόθεν γνωστές και δεν θα τις επαναλάβουμε. Θεωρούμε  ότι μόνο η ενότητα των φορέων της υγείας αλλά και των λοιπών φορέων του Νομού, με τη συνοδό υποστήριξη των πολιτών για ουσιαστική  διεκδίκηση υπηρεσιών υγείας μπορεί να δώσει κάποιες λύσεις.  Διαφορετικά θα  συγκρούεται ο Πύργος με την Αμαλιάδα και οι εδώ και οι  εκεί εργαζόμενοι,  όσο θα χάνονται ζωές στη διαδρομή προς τα νοσοκομεία της Πάτρας[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot