FOLLOW US: facebook twitter

Επιβεβλημένη η παράταση του Νόμου Κατσέλη

Ημερομηνία: 20-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Η παράταση του Νόμου Κατσέλη, για την ακρίβεια το δικαίωμα υποβολής αίτησης υπαγωγής στις προστατευτικές διατάξεις του νόμου, και μετά την 31η Δεκεμβρίου 2018 βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων μετά την άρση του τραπεζικού απορρήτου, που αναμένεται να συμβάλει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων, καθώς οι «έχω αλλά δεν πληρώνω» θα χάσουν την προστασία που τους προσφέρει ο νόμος.

Από την άλλη πλευρά το οικονομικό επιτελείο έχει ένα βασικό επιχείρημα για την παράταση του Νόμου Κατσέλη: παρά τη βελτίωση του κλίματος, η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, τα πραγματικά εισοδήματα δεν έχουν αυξηθεί σημαντικά και η παράταση του νόμου, ο οποίος έχει αυστηροποιηθεί σε ό,τι αφορά τα κριτήρια υπαγωγής, είναι επιβεβλημένη.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, θα επιβεβαιωθεί η εκτίμηση ότι περί το 20-25% που προστατεύεται από τον Νόμο Κατσέλη είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Πολλοί δανειολήπτες δεν δέχτηκαν την άρση του τραπεζικού απορρήτου ώστε να μη διαπιστωθεί ότι είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα δάνειά τους και προτίμησαν να «στοιχηθούν» με εκείνους που είχαν πραγματική ανάγκη προστασίας. Οσοι λοιπόν θέλουν να κρατήσουν καλά κρυμμένα τραπεζικά μυστικά θα βρεθούν αυτομάτως εκτός προστασίας.

Σύμφωνα εξάλλου με τραπεζικά στελέχη, δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στον Νόμο Κατσέλη και περιμένουν να εκδικαστεί η υπόθεσή τους θα λάβουν πρόταση για εξωδικαστική γενναία ρύθμιση. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι τράπεζες επιλέγουν αυτή την τακτική υπό τον φόβο ότι η δικαστική απόφαση θα είναι πιο γενναιόδωρη για τον δανειολήπτη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος