FOLLOW US: facebook twitter

Επειός: Γιατί πρέπει τα παιδιά να ασχοληθούν με την αγωνιστική κολύμβηση

Ημερομηνία: 16-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αθλητικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”44949″ img_size=”full”][vc_column_text]Αντίστροφα μετράει ο Επειός Ήλιδας μέχρι την έναρξη των αγωνιστικών του υποχρεώσεων για τη νέα σεζόν στην κολύμβηση, με τη συμμετοχή του στην ημερίδα ορίων και ημερίδα προαγωνιστικών τμημάτων στην Τρίπολη.

Με την ευκαιρία της συμμετοχής, ο Μιχάλης Γιουβάνης, προπονητής του Επειού και υπεύθυνος αγωνιστικού τμήματος κολύμβησης του συλλόγου, επιχειρεί να εξηγήσει και να δώσει απαντήσεις σε δυο κρίσιμα ερωτήματα. Γιατί τα παιδιά πρέπει να ασχοληθούν με την κολύμβηση, αλλά και για ποιο λόγο πρέπει να συμμετέχουν από μικρή ηλικία σε αγώνες

Ο Μιχάλης Γιουβάνης, απαντά πρώτα στο ερώτημα γιατί πρέπει να ασχοληθούν με την κολύμβηση, με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο.

«Η κολύμβηση εξελίσσει τον κινητικό συντονισμό του σώματος του παιδιού. Πάνω από τα δυο τρίτα των μυών εμπλέκονται στη δραστηριότητα αυτή. Το πάνω και το κάτω μέρος του σώματος, το κεφάλι, τα πόδια, τα χέρια, αναγκάζονται να δουλέψουν μαζί για μια ισορροπημένη προσπάθεια.

Το κολύμπι ενδυναμώνει τις αρθρώσεις και βελτιώνει τη στάση του σώματος, διορθώνοντας και τη στάση της σπονδυλικής στήλης.

Ενισχύει ακόμα την ευλυγισία.  Μειώνει την καταπόνηση στις αρθρώσεις, ευνοεί τους πνεύμονες. Η αύξηση της ικανότητας να λαμβάνουμε περισσότερο οξυγόνο με την κολύμβηση, αυξάνει και την αντοχή.

Η κολύμβηση μειώνει το στρες. Η επαφή με το νερό, ανακουφίζει τα συμπτώματα σε ασθένειες που έπασχαν από παθήσεις που σχετίζονται με χρόνιο στρες.

Στο νερό αυξάνεται η αιματική ροή προς τον εγκέφαλο κατά 14% αναφέρουν οι επιστήμονες, γεγονός που ευνοεί την εγκεφαλική λειτουργία.

Η κολύμβηση είναι η καλύτερη αεροβική άσκηση. Ενδυναμώνει την καρδιά μεγαλώνοντάς την και οδηγώντας την σε καλύτερη κυκλοφορία του αίματος.

Η  κολύμβηση βελτιώνει την ψυχική υγεία. Προσφέρει οφέλη και σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα. Τέλος, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν τα κύτταρά μας λαμβάνουν περισσότερο οξυγόνο και αίμα, λειτουργούν καλύτερα και αποτελεσματικότερα, απομακρύνοντας τοξίνες, όπως το διοξείδιο του άνθρακα».

Πέρα όμως από την κολύμβηση ως δραστηριότητα, μιλάμε για αγωνιστική κολύμβηση. Στον Επειό, τα παιδιά δεν μαθαίνουν απλά να κολυμπούν, αλλά μαθαίνουν να αγωνίζονται. Ο Μιχάλης Γιουβάνης, εξηγεί τη σημασία που έχει η αγωνιστική εμπειρία για τα παιδιά των μικρών ηλικιών, τα οποία ξεκινούν τώρα την κολύμβηση.

«Οι αγώνες είναι δύσκολοι, ανταγωνιστικοί, με έντονα συναισθήματα και συγκινήσεις. Οι αθλητές προπονούνται αρκετές ώρες μέσα στην ημέρα, οργανώνουν την καθημερινότητά τους, προγραμματίζουν τα πάντα, αξιολογούν συνεχώς τον εαυτό τους και τις δυνατότητές τους, αντιπαρατίθενται με τα προβλήματα, χρησιμοποιούν το μυαλό, θέτουν στόχους και προσπαθούν να τους ξεπεράσουν. Όλα αυτά θωρακίζουν τους αθλητές με ικανότητες. Κάθε προπονητική εργασία εμπεριέχει κυρίως το στοιχείο της εκπαίδευσης που καλλιεργείται στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του παιδιού, αλλά και στις ειδικές αγωνιστικές ιδιότητες.

Τα παιδιά μαθαίνουν από νωρίς να προσπαθούν συνεχώς για την αγωνιστική βελτίωσή τους, να επιμένουν στην επίτευξη του στόχου, να αγωνίζονται για το καλύτερο στο σχολείο, τις σπουδές και αργότερα στη ζωή και την κοινωνία.

Τέλος, ίσως το πιο σημαντικό για μένα, είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία, ο αθλητής μαθαίνει τον εαυτό του, διαχειρίζεται τα συναισθήματά του, τη χαρά, την επιτυχία, την ήττα, τη λύπη. Μαθαίνει να αυτοσυγκεντρώνεται και να καθαρίζει το μυαλό του για την επίτευξη του στόχου του, αποκτά αυτοπεποίθηση και γίνεται ανεξάρτητος».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia