FOLLOW US: facebook twitter

Επαναλειτουργία του «Κόροιβου» και στήριξη των υπόλοιπων Ερευνητικών Ινστιτούτων Δυτικής Ελλάδας

Ημερομηνία: 27-04-2017 | Συντάκτης:

Του Μάκη Μπαλαούρα

Με Ερώτησή μου προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, την οποία συνυπογράφουν κι άλλοι 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ,θέτουμετο ζήτημα της επαναλειτουργίας και της αναβάθμισης των Ερευνητικών Ινστιτούτων στήριξης πρωτογενούς τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας δραστηριοποιούνται δύο ερευνητικές μονάδες, που ανήκουν στο ΙνστιτούτοΒιομηχανικών Φυτών (ΙΒΚΦ): το τμήμα Φυτοπροστασίας της Πάτρας και το πρώην Ινστιτούτο Οπωροκηπευτικών Ηλείας, με έδρα τον Κόροιβο του Δήμου Πηνειούκαι τα δύο με έδρα Διοίκησης τη Λάρισα(!), που ανήκουν στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Τα Ινστιτούτα αυτά όμως, αντί να αναπτυχθούναπό τις προηγούμενες Κυβερνήσεις και τις Διοικήσεις του Οργανισμού στον οποίο ανήκουν (πρώην ΕΘΙΑΓΕ, σήμερα ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ) υποβαθμίστηκαν, και παρακάμπτονται, ενώ οι εργασίες ανατίθενται σε ιδρύματα εκτός ΕΛΓΟ που εδρεύουν στην Αθήνα χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος και η αξιοπιστία της έρευνας και ανάλυσης.

Να ζωντανέψει ο Κόροιβος

Επισημαίνεται ότι στον Κόροιβο το μεγάλο κτίριο του Ινστιτούτου έχει κριθεί ακατάλληλο λόγω του σεισμού από το 2008 και δεν έχει προγραμματιστεί καμία συγκεκριμένη παρέμβαση.Το ίδιο ισχύει και σε σχέση με τη συντήρηση του θερμοκηπίου, των εγκαταστάσεων και της έκτασης των 417 στρεμμάτων του Iνστιτούτου:απασχολούνται μόνο δυο υπάλληλοι, ενώ παλαιότερα λειτουργούσε πλήρες Iνστιτούτο λαχανοκομίας και αμπέλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 100 υπό πρόσληψη ερευνητές στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ το 2014από την προηγούμενη Διοίκηση είχε προβλεφθεί μία μόνο θέση, για όλη την Νότια Ελλάδα!

Εκτός αυτού, τα τελευταία χρόνια έχουν συσσωρευτεί σημαντικά προβλήματα και φυτονόσοι που απειλούν τις καλλιέργειες της Περιφέρειας, όπως ο διαλευρώδης των εσπεριδοειδών, η αλλοίωση του καρπού της πιπεριάς ποικιλίας «σταυρός», το γλοιοσπόριο της ελιάς, και το δυνητικό πρόβλημα της «ξυλέλλας» της ελιάς.Για τα προβλήματα αυτά ο αγροτικός κόσμος είναι σε εγρήγορση. Για πολλά από αυτά τα προβλήματα, το Υπουργείο έχει εξαγγείλει μέτρα, που όμως δεν έχουν υλοποιηθεί, όπως για το διαλευρώδη στο νομό Ηλείας, για το οποίο δεν έχει ακόμα εκταμιευτεί η χρηματοδότηση.

Οι βουλευτές που υπογράφουμε την Ερώτηση ρωτάμε ποια μέτρα θα λάβει το υπουργείο για τη διασφάλιση παραγωγής εγγυημένου και άνοσου πολλαπλασιαστικού υλικού πιπεριάς στους κατά τόπους καλλιεργητές και για την θωράκιση της ελαιοκαλλιέργειας έναντι του δυνητικού προβλήματος της ξυλέλλας.

Άμεσα μέτρα βελτίωσης και ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής

Οι αγρότες, οι επιχειρήσεις και οι αγροτικοί συνεταιρισμοί που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν ζητήσει με επιμονή τη συνεργασία με τις εν λόγω ερευνητικές μονάδες, τόσο για την αντιμετώπιση επιδημικών φυτονόσων και ζωονόσων, όσο και για άλλες κινήσεις βελτίωσης και ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής.

Ενδεικτικά αναφέρεται πως τα Ινστιτούτα αυτά, σε συνεργασία με τους παραγωγούς, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τμήμα παραγωγής σπόρων ντόπιων ποικιλιών κηπευτικών, τμήμα αξιολόγησης και βελτίωσης ποικιλιών δενδροκομικών φυτών,  σταθμό  ζωοτεχνίας με στόχο την παραγωγή πιστοποιημένων ζώων αναπαραγωγής κ.λπ.

Πώς θα στελεχωθούν και ποιες δυνατότητες βάσει αναπτυξιακού στρατηγικού σχεδίου θα δοθούν στις ερευνητικές μονάδες του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και των Ινστιτούτων φυτοπροστασίας και εφαρμοσμένης έρευνας της χώρας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έτσι ώστε να συνδράμουν τόσο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στις καλλιέργειες όσο και στη διατήρηση του πολλαπλασιαστικού υλικού.

Επιπλέον επειδή στις διακηρύξεις του Υπουργείου η κτηνοτροφία αποτελεί σημαντικό παράγοντα ανασυγκρότησης, πρέπει να αρχίσει η εγκατάσταση σταθμών ζωοτεχνίας στα Ινστιτούτα με στόχο την παραγωγή πιστοποιημένων ζώων αναπαραγωγής και η εφαρμογή σύγχρονων μοντέλων εκτροφής.

Δεδομένων όλων των παραπάνω, οι 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτάμετον υπουργό ποια μέτρα θα λάβει για την ανάπτυξη των ερευνητικών Ινστιτούτων στην ΠΔΕ, ποιος ρόλος θα ανατεθεί στις ερευνητικές μονάδες του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, πώς θα στελεχωθούν αυτές και τα Ινστιτούτα φυτοπροστασίας και εφαρμοσμένης έρευνας και πώς θα αναπτυχθούν συνέργειες Ινστιτούτων και συναφούς αντικειμένου των ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, όπως της Αμαλιάδας, ώστε οι φοιτητές να αποκτήσουν εμπειρία και γνώσεις που θα συμβάλουν στην ανασυγκρότηση της πρωτογενούς παραγωγής.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia