Επίτιμος πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας ο Προκόπης Παυλόπουλος: «Θεσμική εγγύηση η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης»
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”52030″ img_size=”full”][vc_column_text]Μήνυμα για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, την άμεση απονομής της, αλλά και την αναγκαιότητα δικαστικής προστασίας των πολιτών, έστειλε από τον Πύργο και τον Δικηγορικό Σύλλογο Ηλείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος, με ομόφωνη απόφαση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας ανακηρύχθηκε ως επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου σε τελετή που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το μεσημέρι στα γραφεία των δικηγόρων στον Πύργο.
Ο κ. Παυλόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Δικηγορικό Σύλλογο για την τιμή που του έκανε, στάθηκε στο λειτούργημα του δικηγόρου που υπηρέτησε για χρόνια, παράλληλα και με την ακαδημαϊκή του δράση, ως καθηγητής της Νομικής και ανέλυσε δεκάδες ζητήματα σχετικά με τη δικηγορία, τη δικαιοσύνη, το ρόλο του δικηγόρου στην απονομή της, τους συσχετισμούς με τους δικαστές, αλλά και την αναγκαιότητα στήριξης των νέων δικηγόρων. Μια ομιλία εξαιρετική όπως χαρακτηρίστηκε από το κοινό του, που κατά κύριο λόγο ήταν δικαστικοί και νομικοί της πόλης συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων της Εκκλησίας και της πολιτικής, καθώς παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Επίσκοπος Ωλένης κ. Αθανάσιος, οι υφ. Τ. Πετρόπουλος και Δ. Μπαξεβανάκης, οι βουλευτές Κ. Τζαβάρας, Έφη Σαλτάρη και Γ. Κουτσούκος, ο περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας και ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Γεωργιόπουλος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επισήμανε ότι η δικηγορία και η νομική επιστήμη τον έχει βοηθήσει σημαντικά στις αποφάσεις που λαμβάνει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας σήμερα, έχοντας βαθειά κατανόηση του Συντάγματος.
«Η δικηγορική πράξη, πέρα από την κοινωνική προσφορά, είναι μία πράξη που μαθαίνει ιδίως εκείνους, οι οποίοι έχουν και ακαδημαϊκή σταδιοδρομία, ότι οφείλουν να σέβονται τη νομολογία και μπορούν να ασκούν κριτική στην νομολογία, αλλά να την ασκούν με επιστημονικό τρόπο και όχι μόνο με ιδεολογικές ή άλλες πολιτικές θέσεις. Κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής, αλλά η κριτική στην δικαιοσύνη, λόγω της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, πρέπει να γίνεται πάντοτε με τα κριτήρια εκείνα, τα οποία συνδέονται με την άσκηση του δικηγορικού λειτουργήματος».
Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «ο δικηγόρος ζώντας από το λειτούργημά του, στην πραγματικότητα συμβάλλει ή οφείλει να συμβάλλει στην επίλυση των διαφορών, συμβάλλοντας επίσης ο ίδιος στην κοινωνική συνοχή, γιατί αυτός είναι ο ρόλος του».
«Το κυριότερο όπλο που έχει ο δικαστής για να ασκεί το δικαιοδοτικό του έργο είναι η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι «αυτή η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, και αυτό πρέπει να το κατανοήσουμε ιδίως στους σημερινούς καιρούς, διότι δεν είναι δικαίωμα, αλλά είναι μία θεσμική εγγύηση.»
Όπως υπογράμμισε σε αυτό το σημείο, «δεν πρόκειται περί δικαιώματος, δεν είναι άσκηση εξουσίας, αλλά το δικαιοδοτικό έργο σημαίνει επίλυση διαφοράς με βάση κανόνες δικαίου, οι οποίοι παρέχουν μία πολύ ιδιόμορφη διακριτική ευχέρεια στο δικαστή να αποφασίσει».
«Η διακριτική ευχέρεια του δικαστή» σύμφωνα με τον Προκόπη Παυλόπουλο, «δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την διακριτική ευχέρεια διοικητικού οργάνου, διότι ξέρουμε ότι τα διοικητικά όργανα έχουν σε άλλες περιπτώσεις δέσμια και σε άλλες περιπτώσεις διακριτική ευχέρεια».
«Σας υποδεχόμαστε ως θεματοφύλακα των δικαίων και αγώνων του ελληνικού λαού»
Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας υποδέχθηκε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος ο οποίος επισήμανε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για το Δικηγορικό Σύλλογο Ηλείας η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στα γραφεία του Συλλόγου και η αποδοχή της σχετικής πρόσκλησης του Διοικητικού Συμβουλίου του.
«Αποτελεί ασφαλώς σημαντικό σταθμό στην ιστορία του Συλλόγου μας η παρουσία του ανώτατου πολιτειακού παράγοντα στην έδρα του, μοναδική στα χρονικά της διαδρομής του Συλλόγου μας και η τιμή αυτή γίνεται μεγαλύτερη εκ του γεγονότος ότι το ύπατο αυτό αξίωμα της ελληνικής πολιτείας κατέχετε σήμερα εσείς κε Πρόεδρε, που η επιστημονική και εν γένει η δημόσια παρουσία σας τυγχάνει της ομόφωνης επιδοκιμασίας του ελληνικού λαού.»
Τόνισε δε, ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας είναι από τους παλαιότερους επιστημονικούς συλλόγους της χώρας, ιδρύθηκε την 27η Φεβρουαρίου 1893 και λειτούργησε έκτοτε στο πλαίσιο του Πρωτοδικείου Ηλείας, το οποίο είχε ήδη συσταθεί από την 12η Ιουνίου 1867, όπου μάλιστα το καλοκαίρι γιόρτασε τα 150 χρόνια από την ίδρυση του Πρωτοδικείου Ηλείας με ένα σημαντικό επιστημονικό συνέδριο που συνδιοργάνωσαν με την Εταιρεία Δικαστικών Μελετών στην Αρχαία Ολυμπία.
Επισήμανε ακόμα ότι ο ίδιος και οι συνάδελφοί του τον υποδέχονται «ως θεματοφύλακα των αγώνων και των δικαίων του ελληνικού λαού, που με τρόπο υποδειγματικό προβάλλετε και υποστηρίζετε μέχρι σήμερα εντός και εκτός της χώρας και σας ζητούμε να συνεχίσετε να το πράττετε με το ίδιο σθένος και στο μέλλον.»
Στην συνέχεια ο γραμματέας του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας κ. Σ. Λιατσής, ανέγνωσε την ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου για την ανακήρυξη του Πτ.Δ ως επίτιμου πρόεδρου του Συλλόγου, την οποία παρέδωσαν στον κ. Παυλόπουλο ενώ ο κ. Δημητρουλόπουλος του δώρισε και ένα αρχαιολογικό βιβλίο για την Αρχαία Ολυμπία της πρώην εφόρου αρχαιοτήτων Ξένης Αραπογιάννη.
Φωτογραφίες: Γιάννης Σπυρούνης[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1518421876317-686db183-1dd5-3″ include=”52031,52032,52033″][/vc_column][/vc_row]