FOLLOW US: facebook twitter

Επίσκεψη Ομπάμα, οι μεγάλες προσδοκίες

Ημερομηνία: 16-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Obama

Μετά τον πρώτο θερμό απόηχο των αμερικάνικων εκλογών, η νίκη Τράμπ μπαίνει στη διαδικασία της αποτίμησης, οι στρατηγικές επανεξετάζονται και οι κίνδυνοι ιεραρχούνται.

Για την ελληνική πλευρά, ο κίνδυνος που προβάλει είναι, εν μέσω ενός νέου κύματος παγκόσμιας αβεβαιότητας, να χαθεί η δυναμική που φαίνεται να διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα πάνω στην προοπτική της άμεσης λύσης στα θέματα της αξιολόγησης, του χρέους και της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η επίσκεψη Ομπάμα σε Αθήνα και Βερολίνο, εξακολουθεί να θεωρείται  υψηλής σημασίας καθώς εκτιμάται ότι ο – πλήρης εξουσιών ακόμη- Αμερικάνος πρόεδρος θα ασκήσει έντονες πιέσεις προς τη πλευρά Μέρκελ- Σόιμπλε, για λύση στο θέμα του χρέους.

Σ’ αυτό συνηγορεί ότι ιστορικά στις μεταβατικές περιόδους της προεδρίας, η αμερικανική γραφειοκρατία σπεύδει να κλείσει ευαίσθητα μέτωπα.

Είναι λογικό η επίσκεψη Ομπάμα να κομίζει προσδοκίες στην Αθήνα, σε αντίθεση με την εκλογή Τράμπ που μάλλον δημιουργεί νέες αγωνίες στο Μαξίμου. Η παγκόσμια πλεύση σε αχαρτογράφητα νερά στην οποία οδηγεί η εκλογική ανατροπή στις ΗΠΑ, παράγει, σε πρώτο χρόνο, τουλάχιστον βεβαιότητα στο ελληνικό κυβερνητικό επιτελείο. Ότι εάν έως τώρα το άμεσο κλείσιμο της αξιολόγησης αποτελούσε βασική προτεραιότητα, πλέον συνιστά επιτακτική ανάγκη…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος