FOLLOW US: facebook twitter

Εντυπωσιακή η εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» του Συλλόγου Τραπεζικών Ηλείας με επίκεντρο τους αρχαιολογικούς χώρους του νομού

Ημερομηνία: 05-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57054″ img_size=”full”][vc_column_text]Εντυπωσιακή ήταν και η φετινή εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον» που οργάνωσε για 5η χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραπεζικών Ηλείας και συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πλήθος κόσμου που γέμισε το συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. για να απολαύσει μουσική, εικόνα, ποίηση αλλά και ενημέρωση με πολιτιστικά και ιστορικά αρχαιολογικά στοιχεία. Μια εκδήλωση, που επικεντρώθηκε στους τρεις μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους, την Αρχαία Ολυμπία, τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα και την Αρχαία Ήλιδα,  μέσα από την ποίηση καταξιωμένων δημιουργών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την απαγγελία του «Επικούριος» από την Μαριάννα Μαρτέλη, από το φίλμ του σκηνοθέτη Jean-Daniel Pollet που μαγεμένος από το Ναό είχε πει ότι υπήρξε το κέντρο του κόσμου για κείνον.

Τον συντονισμό είχε ο Έφορος Πολιτισμού του Συλλόγου Χρήστος Σκυλλάκος ενώ την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρός της Κώστας Τριανταφυλλόπουλος τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Η σημερινή εκδήλωση… πρόκειται για ένα αφιέρωμα στην Ηλεία, που πραγματοποιείται για πέμπτη χρονιά, φιλοδοξώντας να γίνει Θεσμός . Η σημερινή εκδήλωση είναι μια διαδρομή στο χρόνο. Το Χθες και το Σήμερα κυριαρχούν. Το Αύριο χρέος και Ευθύνη όλων μας. Απεικονίζει τη συνέχεια και επιζητά τη συνέπεια. Είναι μια σύντομη σπονδυλωτή αναδρομή με στοιχειά του Πολιτισμού και των Ανθρώπων του. Με εικόνα, ήχο, μουσική, συστατικά που η Ηλεία υπερέχει…».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν εικόνες από τους παραπάνω τόπους με την υπόκρουση σχετικών μουσικών συνθέσεων του Παναγιώτη Μαρίνου  Ολύμπιον Χορικό, Νυχτερινό Παράπονο και το Τραγούδι ”ο Πρώτος Ύμνος” του Ηλία Ανδριόπουλου.

Απήγγειλαν επίσης ποίηση Ηλείων  κορυφαίων ποιητών οι Παύλος Αυγερινόπουλος, ο γιατρός Ιωσήφ Αργυρίου, το δικό του ποίημα αφιερωμένο στην πηγή ”Πιέρα” και η  Μαρ.Μαρτέλη, το ”Εκεχειρία” σε ποίηση-αφιέρωμα της Ευγενίας Χριστοπούλου.

Κεντρικός εισηγητής ήταν ο καθηγητής Απόστολος Πιερρής, Διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας με θέμα ”Οι Ηλείοι και η Ολυμπία στο πρώτο μισό του Χρυσού Αιώνα Στοχασμοί πάνω στην αρχαία Ηλειακή Ιδιοταυτότητα” που στην εμπεριστατωμένη ομιλία του, αφού έκανε αναδρομή στην καταγωγή των Ηλείων, την προέλευση τους και τις διακυμάνσεις στο χώρο ενω κατέδειξε την βαθύτερη σημασία και την αναγκαιότητα των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο διακεκριμένος ομιλητής προέβη κατά τη διαδρομή του λόγου του και σε μια εντυπωσιακή διαπίστωση: Ότι η δύναμη των Ελλήνων δεν ήταν η στρατιωτική ισχύς τους, αλλά η δύναμη του Πολιτισμού τους. Και αυτή η δύναμη του Πολιτισμού έδωσε στους αρχαίους Έλληνες τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν κατά καιρούς επιδρομείς και εχθρούς.

Εντυπωσιακή όμως ήταν και η ομιλία του διακεκριμένου Αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου που μίλησε για το γενέθλιο τόπο του, τον Γρύλλο «Ο γιος του Γρύλλου στους πρόποδες του Λαπίθα». Ο κ. Σιμόπουλος μίλησε για τον Ξενοφώντα που έζησε εξόριστος πολλά χρόνια στη Σκιλλουντία ενώ αναφέρθηκε και στην μεγάλη καταστροφή που έπληξε την Ηλεία το 2007, επισημαίνοντας ότι το χωριό του ο Γρύλλος είναι στα δικά του μάτια η καλύτερη περιοχή του κόσμου.

Ο διδάκτωρ Πολιτικής Φιλοσοφίας Παναγιώτης Ζεύλας, κατόπιν, μίλησε με θέμα ”η[Ε]ξέλαση, ένας κοινωνικός θεσμός Κοινωνικής  Αλληλεγγύης στην Ηλεία”. Στηρίχτηκε στην ανταπόκριση του Κ. Αναστασινού σε Αθηναϊκό Περιοδικό το 1908.Σύμφωνα με την Εξέλαση, αν κάποιος συμπολίτης μας, βρισκόταν σε θέση αδυναμίας, λόγω ασθένειας ή πτώχευσης ή ακόμα και φυλάκισης, τότε όλη η τοπική κοινωνία σε μέρα γιορτής ή Κυριακή αναλάμβανε δράση και έφερε εις πέρας αυτήν την εργασία. «Αναμφίβολα αποτελεί ”Εγκώμιο” για τους προγόνους μας εδώ στην Ηλεία ότι είχαν τέτοιους θεσμούς Αλληλεγγύης που σε κάποια μέρη της Ηλείας  επιβιώνουν ακόμα» κατέληξε.

Ακόμα έγινε σύντομη αλλά περιεκτική περιήγηση στα μοναδικά μοναστήρια και προσκυνήματα του Νομού, ευγενική προσφορά του Προέδρου Μάκη Ζαχαρόπουλου και του Συλλόγου Ξενοδόχων Πύργου.

Με πέντε εξαιρετικά τραγούδια του ρεπερτορίου της η αξιόλογη Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου, υπό την διεύθυνση της κ. Κωνσταντίνας  Σακκά Κυρίτση έκλεισε η υπέροχη φετινή εκδήλωση «Ηλείας Εγκώμιον 2018».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot