FOLLOW US: facebook twitter

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας με απλούς τρόπους

Ημερομηνία: 20-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”69054″ img_size=”full”][vc_column_text]Κανείς γονιός δε θέλει το παιδί του να «υποφέρει» από χαμηλή αυτοεκτίμηση, αλλά δυστυχώς, δεν έχουμε πάντα, αυτό που θέλουμε.

Στις μέρες μας, όλο και περισσότερα παιδιά στερούνται εμπιστοσύνης στον εαυτό τους και δουλειά των γονιών, είναι να καλύψουν το κενό αυτό. Και να ενισχύουν με κάθε τρόπο την αυτοεκτίμηση των παιδιών τους. Να τα κάνουν να πιστέψουν στις δυνάμεις και τις δυνατότητες τους. Ειδικά, τώρα που ανοίγουν τα σχολεία και θα επιστρέψουν στη σχολική τους καθημερινότητα, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ, να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να πιστέψουν στον εαυτό τους.
Ιδού κάποιοι τρόποι, που μπορείτε να το πετύχετε:

Αναγνωρίστε τα συναισθήματά τους

Αν δείτε ότι το παιδί έχει ένα ζήτημα αυτοεκτίμησης, είναι πολύ σημαντικό να το ακούσετε γιατί αισθάνεται έτσι. Τι είναι αυτό που το κάνει να μην πιστεύει στον εαυτό του. Είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα που θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε το πρόβλημα και να προσφέρετε μία δραστική λύση.

Προσδιορίστε τι ακριβώς αισθάνεται για τον εαυτό του

Οι άνθρωποι τείνουμε να είμαστε οι πιο αυστηροί κριτές του εαυτού μας και αυτό ισχύει περισσότερο με τα παιδιά. Εκείνα, είναι πιο σκληρά με τον εαυτό τους και όταν δε μπορούν να πετύχουν ή να φτάσουν τους στόχους, που τα ίδια έχουν θέσει, απογοητεύονται. Προσφέροντας, λοιπόν, μία αντικειμενική και πιο αισιόδοξη άποψη, μπορείτε να τα βοηθήστε να δουν και τα ίδια διαφορετικά την κατάσταση. Να κάνουν και άλλες σκέψεις. Για παράδειγμα, αν το παιδί λέει ότι δεν τα καταφέρνει με τα μαθηματικά, άρα είναι ένας κακό μαθητής, εσείς εξηγείστε ότι είναι ένας καλός μαθητής, που χρειάζεται όμως, περισσότερη εξάσκηση και βοήθεια στο συγκεκριμένο μάθημα

Αποφύγετε τις συγκρίσεις

Δεν υπάρχει χειρότερο για ένα παιδί από τη σύγκριση. Να ακούει, δηλαδή, ότι δεν είναι τόσο καλός όσο ο αδελφός ή αδελφή του ή ο συμμαθητής του. Με το να μην το συγκρίνετε με τον αδελφό του ή κάποιο άλλο παιδί, ενισχύεται την αυτοπεποίθηση του, ενώ αποφεύγετε και μία ανταγωνιστική σχέση, που δεν κάνει καλό στην ψυχολογία του παιδιού σας.

Δημιουργείστε ένα θετικό οικογενειακό περιβάλλον

Λένε ότι η εμπιστοσύνη ξεκινάει από το σπίτι και έχουν απόλυτο δίκιο. Δημιουργείστε ένα θετικό οικογενειακό περιβάλλον, όπου θα υπάρχει αγάπη, κατανόηση, εμπιστοσύνη, επιβράβευση, ώστε το παιδί να νιώσει ότι είναι για εκείνο ένα ασφαλές μέρος, που θα το βοηθήσει να… ανθίσει!

Ζητείστε του να σας βοηθήσει

Όταν τα παιδί έχει περισσότερες ευθύνες – ακόμη και την πιο μικρή, όπως το να πετάξει τα σκουπίδια – του δείχνει ότι έχετε εμπιστοσύνη στις ικανότητες του. Νιώθει χρήσιμο και αρχίζει να πιστεύει και το ίδιο στον εαυτό του.

Προσφέρετε μία αγάπη άνευ όρων

Είναι πιο εύκολο για το παιδί να ξεπεράσει τις όποιες ανησυχίες και προβλήματα του, όταν στο σπίτι υπάρχει απεριόριστη υποστήριξη και αγάπη. Υπενθυμίστε του συνεχώς ότι θα είστε εκεί για εκείνο, να το βοηθάτε και να το αγαπάτε στις καλές και στις άσχημες στιγμές, στα σωστά και στα λάθη του!

(mothersblog)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia