Ενημέρωση για τους δασικούς χάρτες από το μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό της Ένωσης
Την Παρασκευή 13/01/2017 αναρτήθηκαν στον ηλεκτρονικό ιστιότοπο της ΕΚΧΑ(Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση)οι Δασικοί Χάρτες για τον Ν. Ηλείας, και από Δευτέρα 23/01/2017 άνοιξε το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής Αντιρρήσεων κατά του χάρτη με διορία (60)εξήντα εργάσιμες μέρες, με καταληκτική ημερομηνία την 23/03/2017(20 επιπλέον μέρες για κατοίκους εξωτερικού).
Είναι ένα μέτρο που την συγκεκριμένη χρονική περίοδο που διανύουμε, έρχεται να επιβαρύνει τον Ηλείο παραγωγό και κτηνοτρόφο, και να του επιβάλει να ενταχθεί στην διαδικασία αυτή για να διεκδικήσει-εξασφαλίσει τα αγροτεμάχια του. Τα ειδικά τέλη αντιρρήσεων είναι πολύ μεγάλα, και δυσβάσταχατα για κάθε πολίτη.
Βάσει του νόμου Ν.4389/2016 που περιγράφει την διαδικασία Ανάρτησης και Αντίρρησης των Δασικών χαρτών, (45)σαράντα πέντε μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αντιρρήσεων θεωρείται και κυρώνεται ο χάρτης για τις περιοχές που δεν έγιναν ενστάσεις, ενώ παράλληλα οδηγούνται οι ενστάσεις προς της Επιτροπές(ΕΠ.Ε.Α) για έλεγχο. Ο κυρωμένος δασικός χάρτης γίνεται οριστικός, δημοσιεύεται άμεσα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κοινοποιείται στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί από τον Ηλείο αγρότη η βαρύτητα της διαδικασίας, μιας και μετά την κύρωση του χάρτη, δεν θα μπορεί να πουλήσει την έκταση του, ούτε να την μεταβιβάσει ακόμα και στα παιδιά του, και εφόσον ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώσει του χάρτες του και εντάξει τις δασικες εκτάσεις που απεικονίζονται στον Δασικο Χάρτη ώς μη επιλέξιμες,θα χάσει και την επιδότηση του γιατί πλεόν το αγροτεμάχιο του θα θεωρείται δασική έκταση. Επίσης τον Ιανουάριο του 2018 που ξεκινά το κτηματολόγιο, το Ελληνικό Δημόσιο θα το δηλώσει σαν δική του ιδιοκτησία και αυτός που το κατέχει θα πρέπει να αποδείξει με χρονοβόρες πολυετής δικαστικές διαδικασίες οτι είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης.
Πρέπει λοιπόν άμεσα να προβούν σε πρόχειρο έλεγχο αν η ιδιοκτησία τους εμπίπτει στην Δασική Νομοθεσία(πράσινη περιοχή στον χάρτη) μπαίνοντας στην ηλεκτρονική σελίδα http://gis.ktimanet.gr/wms/forestsuspension/default.aspx και εντοπίζοντας τα αγροτεμάχια τους. Στην συνέχεια θα πρέπει να απευθυνθούν σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, Τοπογράφους Μηχανικούς ή Δασολόγους που όχι μόνο θα υποβάλουν ηλεκτρονικά την αντίρρηση και θα στείλουν τον φυσικό φάκελο στα Δασαρχεία, αλλα θα είναι σε θέση να ελέγξουν-αναλύσουν την κάθε περίπτωση(ακριβής εντόπισμός της έκτασης, έλεγχος τίλτων κτήσης, γνώση της δασικής νομοθεσίας)και να συντάξουν τα πειστήρια(Τεχνική Έκθεση, Έκθεσης Φωτοερμηνείας, κα.) για την απόδειξη οτι η αμφισβητούμενη έκταση δεν είναι δασική.
Η Ένωση πάντα δίπλα στον Ηλείο Παραγωγό, καλεί τους αγρότες να έρθουν στο Τμήμα Επιδοτήσεων της Ένωσης Ηλείας-Ολυμπίας, στο κεντρικό μας κατάστημα στην Τ.Πετροπούλου και Κοκκίνου στον Πύργο, να ενημερωθούν για τους δασικούς χάρτες, και να εντοπίσουν αν το ακίνητο τους έχει πρόβλημα, απο το ΜΟΝΙΜΟ & Εξειδικευμένο μας προσωπικό.