FOLLOW US: facebook twitter

Ενα βαπόρι απλήρωτοι φόροι

Ημερομηνία: 14-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”16881″ img_size=”full”][vc_column_text]Το «λίπος» δεν υπάρχει πια

Εκρηξη απλήρωτων φόρων είχαμε φέτος τον Ιούλιο, γεγονός που αντανακλά τη μεγάλη… κόπωση των φορολογικών εσόδων που καταγράφηκε από τη μερική εξόφληση της πρώτης δόση του φόρου εισοδήματος. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) οι οφειλές που δεν πληρώθηκαν έφτασαν τα 2 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 1,5 δισ. είναι έξτρα φόροι που απορρέουν από την τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση. Επίσης, ένα ποσό που φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ προέρχεται από οφειλές και πρόστιμα τα οποία δεν πλήρωσαν τρεις επιχειρήσεις που είχαν κηρύξει πτώχευση.

Μια θάλασσα, πλέον, τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών και επιχειρήσεων, το μέγεθος των οποίων ξεπερνά τα 97 δισ. συνιστώντας πραγματική απειλή για την οικονομία και τον προϋπολογισμό, κάνοντας την κυβέρνηση να πελαγοδρομεί. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ αποκαλύπτουν την οικονομική ασφυξία στην οποία έχουν περιέλθει τα νοικοκυριά.

Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, εκτινάχτηκαν στα 7,5 δισ. ευρώ από 5,475 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, ενώ εάν εξαιρεθούν τα μη φορολογικά έσοδα και στο «μικροσκόπιο» μείνουν μόνον οι απλήρωτοι φόροι αυτοί υπολογίζονται σε 5,723 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου από 4,282 δισ. ευρώ που ήταν πριν από έναν μήνα.

Οι οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη από 3.805.423 τον Ιούνιο αυξήθηκαν σε 3.978.127 τον Ιούλιο, κάτι που σημαίνει ότι ένας στους δύο φορολογούμενους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία και 1.678.160 φορολογούμενοι είναι εκτεθειμένοι σε μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Τον Ιούλιο, οι οφειλέτες υπό αναγκαστικά μέτρα είσπραξης αυξήθηκαν περαιτέρω σε 971.429 από 951.114 που ήταν τον Ιούνιο.

Το θέμα είναι ότι το εισπρακτικός μηχανισμός βρίσκει όλο και λιγότερα χρήματα προς κατάσχεση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων που χρωστούν στην Εφορία. Από τα χιλιάδες κατασχετήρια που αποστέλλονται κάθε μήνα προς τις τράπεζες, το μέσο ποσό κατάσχεσης κυμαίνεται πλέον στα 500 ευρώ, όταν πριν από δύο χρόνια ήταν περίπου 750 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2016 απεστάλησαν 1,5 εκατ. κατασχετήρια αλλά αυτά που εκτελέστηκαν ήταν περίπου 480.000. Στα άμεσα σχέδια του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, είναι ο εξορθολογισμός των κατασχέσεων και η αντιμετώπιση κάθε δυσλειτουργίας, αδικίας ή υπερβολής.

Αυτό άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός ότι παρά το «πογκρόμ» των κατασχέσεων οι εισπράξεις από την αρχή του έτους κινήθηκαν λίγο πάνω από 2,7 δισ. ευρώ αφού το λεγόμενο «λίπος» που υπήρχε σε αρκετά νοικοκυριά και διατηρούσε την κατανάλωση μετά την υπερ-φορολόγηση δεν υπάρχει πια ή είναι συγκεντρωμένο σε λίγους ανθρώπους.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia