FOLLOW US: facebook twitter

Ελευθερία Ραμαροσόν: Μεταπτυχιακό ή διδακτορικό;

Ημερομηνία: 10-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”38547″ img_size=”full”][vc_column_text]Ελευθερία Ραμαροσόν, Φιλόλογος, με Μεταπτυχιακό στις Κλασικές Σπουδές και Μεταπτυχιακό στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία

Στις μέρες μας παρατηρείται ένας μαζικός προσανατολισμός της νεολαίας στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σίγουρα, εκτός από την ανάγκη για περαιτέρω διεύρυνση των γνώσεων, αυτό απορρέει και από την αντίληψη που παραμένει ριζωμένη από προγενέστερα χρόνια πως το πτυχίο συνδέεται με την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Τα τελευταία χρόνια, όμως, παρατηρείται μια ανοδική τάση για συνέχιση των σπουδών σε μεταπτυχιακό και διδακτορικό επίπεδο, καθώς πλέον το πτυχίο δεν είναι σίγουρο ότι συνδέεται άμεσα με την αγορά εργασίας λόγω των αυξημένων επαγγελματικών απαιτήσεων. Γι’ αυτό και έχει παρατηρηθεί μια αύξηση της ζήτησης για μια θέση σε προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών και συνακόλουθα μια αύξηση από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα των μεταπτυχιακών τους προγραμμάτων. Το ίδιο συμβαίνει και με την ένταση του ενδιαφέροντος για τη συνέχιση των σπουδών σε διδακτορικό επίπεδο.

Πλέον το ερώτημα που ταλανίζει τους περισσότερους φοιτητές δεν είναι αν θα συνεχίσουν τις σπουδές τους μετά την απόκτηση του βασικού πτυχίου, αλλά αν πρέπει να κάνουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό ή και τα δύο.

Ποια είναι η διαφορά τους και τι προσφέρει το κάθε πρόγραμμα;

Σίγουρα και τα δύο προσφέρουν περαιτέρω εξειδίκευση στο εκάστοτε γνωστικό αντικείμενο που είναι και ο βασικός σκοπός των συγκεκριμένων προγραμμάτων. Στη συνέχεια όμως υπάρχουν πολλοί λόγοι που λαμβάνονται υπόψη από τους φοιτητές για το ποιο πρόγραμμα θέλουν ν’ ακολουθήσουν. Πολλοί φοιτητές επιλέγουν το μεταπτυχιακό γιατί η διάρκειά του κυμαίνεται από ένα έως τρία χρόνια. Μπορεί να προσφέρει μόρια σε διάφορες προκηρύξεις και σε κάποιες δουλειές ανεβάζει τις απολαβές του εργαζομένου. Σημαντικό είναι ότι δεν είναι κάποιος υποχρεωμένος να συνεχίσει τις σπουδές του σε διδακτορικό επίπεδο. Επίσης, λόγω της μικρής διάρκειάς του, πολλοί φοιτητές επιλέγουν να παρακολουθήσουν επιπλέον μεταπτυχιακά προγράμματα επιτυγχάνοντας με αυτό τον τρόπο μία αύξηση τόσο των γνώσεων, των προσόντων τους αλλά και των ευκαιριών που θα τους παρουσιαστούν ως προς την εύρεση εργασίας.

Όσον αφορά το διδακτορικό, πολλοί φοιτητές το επιλέγουν για διάφορους λόγους, όπως η περαιτέρω εξειδίκευσή τους σε κάποιον γνωστικό τομέα, η αγάπη τους για τη διεξαγωγή πανεπιστημιακής έρευνας, η αύξηση των προσόντων και συνακόλουθα των ευκαιριών και των απολαβών. Αρκετός κόσμος σκέφτεται επίσης ότι εξαιτίας της κρίσης και της αδυναμίας ανεύρεσης δουλειάς θα ήταν καλύτερο να συνεχίσει τις σπουδές του απ’ το να κάθεται άπραγος. Το σημαντικό που πρέπει να σκεφτεί κάποιος πριν ξεκινήσει κάποιο διδακτορικό είναι ότι ένα μόνο κίνητρο πρέπει να έχει, την επιθυμία και την αγάπη για την έρευνα, η οποία θα τον οδηγήσει σε ακαδημαϊκή καριέρα. Ένα διδακτορικό πρόγραμμα είναι πολύ απαιτητικό και η διάρκειά του κυμαίνεται από τρία έως ίσως και έξι χρόνια, αναλόγως το πανεπιστήμιο. Επίσης, παρότι προσφέρει περισσότερα μόρια για πρόσληψη, ένας διδάκτωρ υστερεί σε προϋπηρεσία και δεν είναι η πρώτη επιλογή του εργοδότη, καθώς θεωρείται ότι έχει υπερβολικά προσόντα για μια θέση. Το διδακτορικό απαιτεί την πλήρη αφοσίωση του υποψηφίου διδάκτορα και την ενεργή συμμετοχή του όχι μόνο στην εκπόνηση της διατριβής του αλλά και σε συνέδρια, ημερίδες, δημοσίευση άρθρων σε πανεπιστημιακά περιοδικά κ.ά. Επομένως, οι υποψήφιοι διδάκτορες καλό είναι να βλέπουν το διδακτορικό τους όχι τόσο ως εφόδιο για καριέρα αλλά κυρίως ως κίνητρο για την αναζήτηση της αλήθειας.

Δεν υπάρχει κάποια λάθος απόφαση. Ανάλογα με τις επιθυμίες, τις ανάγκες και τις δυνατότητές του, ο καθένας μπορεί να πράξει κατά το δοκούν και να αποφασίσει αν θα τον ωφελήσει να ακολουθήσει κάποιο μεταπτυχιακό, διδακτορικό ή και κανένα πρόγραμμα αν αυτό τον ικανοποιεί.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia