FOLLOW US: facebook twitter

Ελένη Σκάβδη: «Εκείνη η Πόλη» ήταν η γλυκιά αφορμή…

Ημερομηνία: 11-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”32678″ img_size=”full”][vc_column_text]Η δημοσιογράφος Ελένη Σκάβδη παρουσίασε στην γενέτειρά της την Αλεξανδρούπολη την επανέκδοση της έξοχης νουβέλας της μαζί με άλλους συγγραφείς

Στην γενέτειρά της στην Αλεξανδρούπολη, ταξίδεψε από την Αμαλιάδα για μια ακόμα φορά η δημοσιογράφος Ελένη Σκάβδη, αυτή τη φορά με μια γλυκιά αφορμή. Την επανέκδοση της έξοχης νουβέλας της «Εκείνη η Πόλη…» σε νέα εντελώς μορφή (πρώτη έκδοση 1996), η συγγραφέας και οι φίλοι, παλιοί και καινούριοι, το βράδυ του Σαββάτου, διάβασαν κείμενά τους για την πόλη τους, στην καταπράσινη αυλή του καφεβιβλιοπωλείου “Κάφκα” στην Αλεξανδρούπολη. Όλοι όσοι αγάπησαν εκείνη την πόλη ανέτρεξαν σε μνήμες και συναισθήματα, σε κείμενα και ιστορίες που ενέπνευσε η Αλεξανδρούπολη σε λογοτέχνες και μη.

Όπως διαβάζουμε στον Παρατηρητή της Θράκης, η βραδιά που οργάνωσαν η Κούλα και ο Ανδρέας Καφετζής στον κήπο του «σπιτιού» τους, του βιβλιοπωλείου ΚΑΦΚΑ ήταν μαγική.

Και με την αδελφή της Φωτεινή«Με πρωταγωνίστρια την Αλεξανδρούπολη και σελίδες του ποιητή Γιώργου Σταυρίδη που έφερε κοντά με τις λέξεις του τα χρόνια της εφηβείας στην πόλη του, με την παρέα του και τον αδελφοποιτό του εικαστικό Πασχάλη Αγγελίδη, η ζωγραφιά του οποίου με την ίδια γυναίκα της πρώτης έκδοσης, η τυλιγμένη στις κοκκινόχρυσες κορδέλες-δεσμά κοσμεί το εξώφυλλο και της δεύτερης έκδοσης και έχει διαρκή συνομιλία με τους στίχους του Θανάση Τζούλη, από την ποιητική του συλλογή “Όταν ο θεός εις το σώμα έλθη πολύς, “και χύνονταν το φύλο του/σαν μεσημέρι αγριοσυκιάς/κι έκλυτη γύρη”, που είναι και το motto της νουβέλας.

Και με την αδελφή της Φωτεινή

Ο Κωνσταντίνος Παπαγιάννης διάβασε επίσης για την Αλεξανδρούπολη και τον Έβρο από την ποιητική συλλογή του Θανάση Τζούλη “Και γάμον Έβρου του ποταμού” και η Κούλα Καφετζή ένα μοναδικό στην πυκνότητά του ποίημα της γλύπτριας Ιωάννας Φιλιππίδου για την ασφυξία που κατατρέχει την ιδιαιτερότητα της πνευματικότητας και της πρωτοπορίας στον γενέθλιο τόπο.

Η Ελένη Σκάβδη, η συγγραφέας-αφορμή της εκδήλωσης,- διάβασε με τη συνδρομή στις αναγνώσεις της Νατάσας Χριστοπούλου, της κόρης της, φωτογράφου και συγγραφέως, και της αδελφής της Φωτεινής, σελίδες της για τη γενέθλια πόλη, την Αλεξανδρούπολη, η παρουσία της οποίας στα μέχρι τώρα δημοσιευμένα κείμενά της είναι ο αποκλειστικός σχεδόν λογοτεχνικός της τόπος.Ιδιαίτερης αξίας η παρουσία στην εκδήλωση του αλεξανδρουπολίτη συγγραφέα Φοίβου Μάλαμα.

H βραδιά έκλεισε με την νουβέλα “Εκείνη η Πόλη”, η οποία μόλις επανεκδόθηκε, και τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι το συγκεκριμένο πεζογράφημα της Ελένης Σκάβδη μπορεί να θεωρηθεί ως προς τη χρονικότητά του “κλασικό”. Για τις “πόλεις”- συγκροτημένους αξιακούς κώδικες που μεταφέρει η ηρωϊδα της νουβέλας, η Ελπίδα, και αντανακλούν τη ζωή στη γενέθλια πόλη της, την Αλεξανδρούπολη, τις δεκαετίες ’50 και ’60, μέχρι να’ ρθει δηλαδή η αντιπαροχή και η τεχνητή ευμάρεια, και να εκλείψουν οι πόλεις που κουβαλά στη ζωή της η Ελπίδα, και μαζί τους και η δική της Αλεξανδρούπολη. Εξ ου και αυτή τότε επιλέγει να πεθάνει οριστικά, αφού -σκιά πλέον, πεθαμένη- με ανασκαμμένη από τα έργα εκσυγχρονισμού την πόλη της, και τους ίσκιους, τις σκιές της, να έχουν χαθεί, ότι μπορεί να παραδεχτεί οργισμένη, εμπερικλείεται στη φράση της, “νε ζωή, νε σκιές”.

Ακόμη έγινε αναφορά στον μεθόριο χαρακτήρα της γραφής της συγγραφέως που ξέρει να γεφυρώνει ετερόδοξους κόσμους, τον κόσμο των ζωντανών με τους νεκρούς, της απωθημένης σεξουαλικότητας με την ελευθερία του ονείρου, της ανθρώπινης ζωής με τον κόσμο που μας περιβάλλει ως ολότητα, και σ’ αυτόν έχουν θέση όλα τα ζωντανά του θεού, και μάλιστα πρωταγωνιστικό, σαν τη γάτα της ηρωϊδας, δεύτερη φωνή της ουσιαστικά και συμπληρωματικό της παράλληλο.

Αφού είναι η γάτα της αυτή που γράφει το τέλος της νουβέλας, ξεπαγώνοντας, με τη γέννα της πάνω στο μνήμα της πεθαμένης οριστικά όπως το είχε αποφασίσει Ελπίδας, τον θυμό της, και διαγράφοντας οριστικά τη λησμονιά!»
Απόσπασμα από τον ΠτΘ απ’ όπου και το φωτογραφικό υλικό του Θόδωρου Ορδουμποζάνη, του Ορέστη Σεραφειμίδη.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot