FOLLOW US: facebook twitter

Ελένη Παναγούλια: Πρώτη μέρα στο σχολείο

Ημερομηνία: 08-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”18081″ img_size=”full”][vc_column_text]Ελένη Παναγούλια, Συμβουλευτικός Ψυχολόγος

Συνήθως η πρώτη μέρα στο σχολείο για πολλούς μικρούς μαθητές αλλά και τους γονείς τους είναι συχνά μια κατάσταση έντονα συναισθηματικά φορτισμένη και συνδέεται με αυτό που ονομάζουμε «άγχος αποχωρισμού».

Ένα τόσο σημαντικό γεγονός αποχωρισμού, όπως οι πρώτες ημέρες στο σχολείο θα φέρει στην επιφάνεια συναισθήματα άγχους που σχετίζονται με την προσωρινή απώλεια του γονιού.

Περιμένουμε ότι ένα παιδί που έχει αναπτύξει έναν ασφαλή συναισθηματικό δεσμό με τον γονιό του και που έχει περάσει σταδιακά από αυτήν την εμπειρία του αποχωρισμού και της επανασύνδεσης όλα τα προηγούμενα χρόνια, αναμένεται ότι θα καταφέρει να χειριστεί το άγχος και να ρυθμίσει το συναίσθημά του.

Αντίθετα ένα παιδί το οποίο έχει αναπτύξει υπερπροστατευτική σχέση με τον γονέα η υπάρχει απουσία συναισθηματικής σχέσης τότε περιμένουμε να έχει δυσκολία στη προσαρμογή του.

Μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να χειριστεί το άγχος αποχωρισμού τις πρώτες ημέρες στο σχολείο είναι οι εξής:

* Λίγες μέρες πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς κάντε μαζί με το παιδί βόλτες στο σχολικό χώρο, έτσι ώστε να έχει οπτική επαφή νωρίτερα για να νιώσει οικειότητα με τον χώρο όταν έρθει η στιγμή.

*Καθρεφτίστε το συναίσθημα του παιδιού χωρίς να το κρίνετε ή να του το απαγορέψετε… δηλαδή είναι προτιμότερο να πείτε «βλέπω ότι κλαις ….καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα σου αρέσει και θα τα καταφέρεις», παρά να του πείτε «έλα τώρα τι πράγματα είναι αυτά σταμάτα να κλαις».

*Ιδιαίτερα βοηθητικό είναι στο σπίτι να «παίξετε» το σχολείο, όπου μέσω του role play να υποδυθείτε κάποιους ρόλους του μαθητή και του δασκάλου εναλλάξ.

*Καθησυχάστε το παιδί δίνοντας του μια θετική προοπτική για την πρώτη ημέρα στο σχολείο… «ξέρω ότι τώρα είσαι στεναχωρημένος, αλλά θα περάσεις πολύ όμορφα σήμερα».

*Ενημερώστε το παιδί από πριν για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει… δηλαδή εξηγείστε του τι ώρα πρέπει να βρίσκεται στο σχολείο και τι ώρα θα φεύγει από αυτό.

*Φτιάξτε μια ρουτίνα αποχωρισμού… «και τώρα θα πούμε αντίο και θα κουνήσουμε τα χέρια μας πίσω από το παράθυρο»… με αυτό το τρόπο το παιδί θα νιώσει ότι έχει κάποιον έλεγχο στη διαδικασία του αποχωρισμού.

* Να είστε πάντοτε τυπικοί στην ώρα σας για να πάρετε το παιδί από το σχολείο, έτσι ώστε να του δημιουργήσετε την ασφάλεια του χρόνου.

*Δώστε έμφαση στα θετικά συναισθήματα που έχει να του επιφέρει το σχολείο, όπως το να μάθει πολλά και όμορφα πράγματα και το ότι θα κάνει πολλούς φίλους.

Να είστε σίγουροι ότι όλη αυτή η διαδικασία θα το βοηθήσει να κοινωνικοποιηθεί… να εκφράζει τις επιθυμίες του και να λειτουργεί σαφώς με μεγαλύτερη ανεξαρτησία… βασικά δηλαδή στοιχεία μιας ευτυχισμένης ζωής…..

Καλή σχολική χρονιά μικρά μου υπέροχα πλασματάκια![/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot