Εκπαιδευτική ημερίδα της ΔΕΛΤΑ στην Κουρούτα: Ανάπτυξη της αγελαδοτροφίας στη Δυτ. Πελοπόννησο
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”54897″ img_size=”full”][vc_column_text]Με επιτυχία και ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή του κοινού πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Μαρτίου, στην Κουρούτα Αμαλιάδας, η εκπαιδευτική ημερίδα της ΔΕΛΤΑ, με θέμα «Προϋποθέσεις και προοπτικές για την ανάπτυξη της αγελαδοτροφίας στη δυτική Πελοπόννησο».
H ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΓΑΙΑ, της στοχευμένης και συστηματικής δράσης που υλοποιεί η ΔΕΛΤΑ από το 2012, για την στήριξη της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας, μέσα από δράσεις έρευνας, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης καθώς και την αξιοποίηση ελληνικών καλλιεργειών για την παραγωγή ζωοτροφών.
Την εκδήλωση παρακολούθησε με ενδιαφέρον πλήθος παραγωγών της Ηλείας και Αχαΐας καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών κτηνιατρικών και γεωτεχνικών υπηρεσιών. Ο Δήμαρχος Ήλιδος, Χ. Χριστοδουλόπουλος στον χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη της ημερίδας,τόνισε την αναγκαιότητα λήψης πρωτοβουλιών σαν αυτή για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής στο νομό.
Στόχος της συγκεκριμένης δράσης, ήταν η εκπαίδευση των αγελαδοτρόφων σε θέματα ιδιαίτερα κρίσιμα για την βιωσιμότητα και αύξηση της ανταγωνιστικότητας μιας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης,όπως είναι ηκαλή υγεία των ζώων, η κατάρτιση ορθολογικών σιτηρεσίων και η αναπαραγωγή.
O Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γ. Αμοιρίδης ανέλυσε την ανάγκη ύπαρξης επιχειρηματικού σχεδίου από τον κτηνοτρόφο και την ανάγκη της ικανότητας διάκρισης των σημαντικών θεμάτων στη φάρμα και της σωστής προτεραιοποίησης για τη διασφάλιση της καλής υγείας της εκτροφής. «Το γάλα είναι το αποτέλεσμα της ευζωίας και ο κτηνοτρόφος πριν κρίνει την απόδοση των ζώων, θα πρέπει να κάνει μια αυστηρή και δίκαιη αυτοκριτική ως προς την εφαρμογή των ορθών πρακτικών» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Ζέρβας ανέλυσε την καθοριστική συμβολή της ισόρροπης διατροφής των ζώων στη βελτίωση της οικονομικής βιωσιμότητας των μονάδων γαλακτοπαραγωγής αφού συντελεί στη διασφάλιση της ευζωίας και μακροβιότητας των ζώων αλλά και την υψηλή ποιότητα του γάλακτος.
Η υψηλή βιολογική αξία του γάλακτος σαν τρόφιμο τονίστηκε από τον Καθηγητή Γ. Ζέρβα, ο οποίος χαρακτηριστικά είπε: «Το γάλα είναι αναντικατάστατο τρόφιμο επειδή αποτελεί πλήρη τροφή από πλευράς θρεπτικών συστατικών, η πρώτη τροφή του ανθρώπου όταν γεννηθεί και ευεργετική για τον άνθρωπο σε όλες τις ηλικίες».
Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι δράσεις στήριξης της ΔΕΛΤΑ προς τους κτηνοτρόφους συνεργάτες της και τονίσθηκε ο σημαντικός ρόλος εξασφάλισης ρευστότητας προς τους παραγωγούς μέσω του Προγράμματος Συμβολαιακής Κτηνοτροφίας.
Μετά την ολοκλήρωση της ημερίδας πραγματοποιήθηκε η έναρξη του προγράμματος συμβουλευτικής κτηνοτρόφων για τη στήριξη της ζώνης γάλακτος της Ηλείας. Η δράση αυτή που εστιάζει στα θέματα διαχείρισης, αναπαραγωγής και ευζωίας των ζώων,υλοποιείται από τη ΔΕΛΤΑ σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Στο πλαίσιο αυτό ακολούθησε επίσκεψη σε κτηνοτρόφο της περιοχής που έλαβε χρήσιμες συμβουλές για την μονάδα του.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]