FOLLOW US: facebook twitter

Εγκαινιάστηκε το Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κ. Κοτσανά: Ομιλούντα και κινούμενα εκθέματα υποδέχθηκαν και σέρβιραν τους προσκεκλημένους στο Κολωνάκι

Ημερομηνία: 18-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός
Ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί σερβίρεται από την αυτόματη θεραπαινίδα του Φίλωνος.

 

Με την παρουσία εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, των πρέσβεων της Γαλλίας, της Ισπανίας, του Μεξικού και του Καναδά, εκπροσώπων των πολιτιστικών φορέων και της επιχειρηματικής κοινότητας, πραγματοποιήθηκαν τα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, στο ιστορικό αρ νουβό κτήριο της οδού Πινδάρου 6 & Ακαδημίας, στο Κολωνάκι.

Το Μουσείο εγκαινίασαν ο ομότιμος καθηγητής του Ε.Μ.Π. και πρόεδρος της ΕΜΑΕΤ κ. Θεοδόσης Τάσιος και ο καθηγητής Φυσικής Διαστήματος του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ξενοφών Μουσάς.

Ο Κ. Κοτσανάς επιδεικνύει τον πολυβόλο καταπέλτη

 

Ο κ. Κώστας Κοτσανάς στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους σταθμούς της πορείας ίδρυσης του Μουσείου και στο αρχικό του όραμα να αναδείξει αυτήν τη σχετικά άγνωστη πτυχή του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, την τεχνολογία, αποδεικνύοντας πόσα οφείλει ο σύγχρονος τεχνολογικός πολιτισμός στους Έλληνες. Αφιέρωσε την ημέρα αυτή στον αείμνηστο καθηγητή του Ανδρέα Δημαρόγκωνα που τον ενέπνευσε να ασχοληθεί με την αρχαία ελληνική τεχνολογία. Στη συνέχεια, κάλεσε τους παρισταμένους να παρακολουθήσουν μια ζωντανή επίδειξη των εκθεμάτων του Μουσείου, τα οποία τέθηκαν σε πλήρη λειτουργία και κίνηση, δίνοντας ανάγλυφη την εικόνα του τεχνολογικού θαύματος του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού!

Ο Κ. Κοτσανάς επιδεικνύει το πλήρες ανάπτυγμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων.

 

Το υδραυλικό αυτόματο των φθεγγομένων ορνέων υποδεχόταν στην είσοδο τους προσκεκλημένους, τους οποίους δεξιώνονταν στη συνέχεια οι αυτόματες θεραπαινίδες, ένα εντυπωσιακό ρομπότ του Φίλωνος του Βυζαντίου (3ος αιώνας π.Χ.), οι οποίες περπατούσαν, απευθύνονταν στον καθένα ξεχωριστά, τον ρωτούσαν κελαηδιστά αν επιθυμεί οίνο ή νερό και τον σέρβιραν ανάλογα με την επιθυμία του, όταν αυτός τοποθετούσε το κύπελλο στο χέρι της καθεμιάς τους! Όταν ο κάθε προσκεκλημένος έπαιρνε το κύπελλό του, αυτές συνέχιζαν να περπατούν για να σερβίρουν αυτόματα τον επόμενο καλεσμένο.

Ο πρ. υπουργός Δ. Μπαξεβανάκηςσερβίρεται από την αυτόματη θεραπαινίδα  του Φίλωνος.

 

Οι παριστάμενοι θαύμασαν τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τέθηκαν σε λειτουργία το ξυπνητήρι του Πλάτωνος, το υδραυλικό ωρολόγιο του Κτησιβίου,το  υδραυλικό τηλέγραφο του Αινεία, και πολλά άλλα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

epixeiriseismprosta leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot