FOLLOW US: facebook twitter

Δρ. Παναγιώτης Γκινόπουλος: «Δεν σημαίνει ότι όποιος έχει καρκίνο, πεθαίνει»

Ημερομηνία: 08-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”38369″ img_size=”full”][vc_column_text]Δρ. Παναγιώτης Γκινόπουλος: Η πρόληψη- πρώιμη διάγνωση το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του καρκίνου

-Περισσότεροι από 2.500 Ηλείους έχουν εξεταστεί από το Ογκολογικό Ιατρείο του Νοσοκομείου Πύργου- Οι 2.000 πιστοποιήθηκαν καρκινοπαθείς

«Δεν σημαίνει ότι όποιος έχει καρκίνο, πεθαίνει». Με το αισιόδοξο μήνυμα αυτό, ο Δρ. Παναγιώτης Γκινόπουλος, Παθολόγος Ογκολόγος, ο οποίος εδώ και δυόμισι χρόνια, έχει εξετάσει περισσότερους από 2.500 Ηλείους ασθενείς, στο εξωτερικό Ογκολογικό ιατρείο που λειτουργεί κάθε Πέμπτη στο Νοσοκομείο Πύργου, μιλά στην «Πρωινή» και επισημαίνει ότι το «κλειδί» για την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι η πρόληψη- πρώιμη διάγνωση. Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μια απλή επίσκεψη σε Ογκολόγο, με ή χωρίς υποψία για κάποια νεοπλασία.

«Από τους 2.500 ασθενείς που πέρασαν την πόρτα του Ογκολογικού ιατρείου, οι 2.000 περίπου πιστοποιήθηκαν καρκινοπαθείς και αυτό γιατί απευθυνόντουσαν σε εμάς άτομα που είχαν υψηλές πιθανότητες να έχουν καρκίνο (σκιά στους πνεύμονες, ψηλάφηση όζου στο μαστό, αίμα στα κόπρανα, λεμφαδένες…). Μάλιστα, στην Ηλεία, συναντάμε και αντιμετωπίζουμε συχνότερα καρκίνο του παχέως εντέρου, μετά του μαστού και τρίτο του πνεύμονα. Μετά έρχονται σε υψηλότερα ποσοστά, ο καρκίνος της ουροδόχου κύστεως, του προστάτη, του στομάχου, των νεφρών κτλ.

Σήμερα μάλιστα, βλέπουμε μπροστά μας, την έρευνα που είχαμε κάνει στο Νομό για τις επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών από τα φυτοφάρμακα. Αυτά που λέγαμε τότε στην έρευνα, τα βλέπουμε τώρα να εκφράζονται και τα ακουμπάμε κάθε μέρα.

Όσον αφορά τις ηλικίες που μας επισκέπτονται, εμπλέκονται συνήθως από 40 ετών και άνω. Βέβαια υπάρχουν και νεότερες αλλά πολύ πιο σπάνια και με πιο δύσκολα προβλήματα με την έννοια ότι κάθε νεότερος η επιβάρυνση του είναι μεγαλύτερη και το καρκίνωμα του είναι πιο επιθετικό, πιο άσχημο. Σίγουρα όμως είναι σπανιότερο σα ποσοστό και πιθανότητα. Με το πέρασμα του χρόνου όμως όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι εμπλέκονται στο θέμα του καρκίνου. Δυστυχώς έτσι είναι η πραγματικότητα».

Πόσο σημαντική όμως είναι η λειτουργία του εξωτερικού Ογκολογικού ιατρείου στο Νοσοκομείο Πύργου; «Πιστεύουμε ότι μέχρι τώρα έχουμε βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο, πάνω από 2.500 άτομα γεγονός που αποδεικνύει την αναγκαιότητα ύπαρξης του ογκολογικού ιατρείου στο Νομό. Αυτοί οι άνθρωποι, εξετάστηκαν εδώ αποφεύγοντας την ταλαιπωρία προς Πάτρα ή Αθήνα και την οικονομική επιβάρυνση τους αλλά και την επιβάρυνση και την ταλαιπωρία της οικογένειας και των συνοδών τους.

Ταυτόχρονα όμως, κερδίζουν χρόνο, τουλάχιστον δυο μήνες εκτιμούμε, που θα χρειάζονταν να ψάξουν, από γιατρό σε γιατρό και νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Εδώ τους βλέπει Ογκολόγος που θα τους έβλεπε μετά από δυο μήνες. Είναι τεράστια η βοήθεια λοιπόν που προσφέρεται και μάλιστα τα περιστατικά που έρχονται έχουν μεγαλύτερη επιβίωση. Στο ιατρείο, δίνονται κατευθύνσεις στους ασθενείς πως θα κινηθούν περεταίρω. Αν μπορούν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά εδώ στον Πύργο αντιμετωπίζονται (π.χ. καρκίνο παχέως εντέρου, προστάτη, κύστης, χειρουργούνται στο Νοσοκομείο από τους ειδικούς γιατρούς) διαφορετικά παραπέμπονται στον Άγιο Ανδρέα ή το Ρίο ανάλογα.

Μετά το χειρουργείο αρχίζουν οι φάσεις των στοχευμένων χημειοθεραπειών. Γιατί οι χημειοθεραπείες με το πέρασμα του χρόνου αντικαθίσταται συνεχώς από στοχευμένες θεραπείες, καλύτερες, με λιγότερες παρενέργειες και προβλήματα, καλύτερες ανταποκρίσεις και με πιο καλύτερη αύξηση επιβίωσης αλλά και ίασης. Το κλειδί, η ουσία, η πρώτη γραμμή, είναι η αντιμετώπιση του ασθενούς από την αρχή. Αν όλοι οι γιατροί αντιμετωπίσουν και κάνουν πρώιμη διάγνωση του καρκίνου στο στάδιο 1 ή 2, θα μπορέσουν να αυξήσουν ουσιαστικά τη επιβίωση του ασθενούς».

Πρώιμη διάγνωση, μεγαλύτερη επιβίωση

Ο Δρ. Γκινόπουλος, που είναι Συντονιστής Διευθυντής του Ογκολογικού τμήματος του Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας» και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προληπτικής Ογκολογίας, είναι ξεκάθαρος. Η πρόληψη – πρώιμη διάγνωση είναι τεράστιας σημασίας και τεράστιας παρέμβασης στη συνολική επιβίωση ή την ίαση του ασθενούς! «Γιατί τώρα πλέον, μιλάμε και για ίαση του ασθενούς.

Όσο περνά ο χρόνος και όσο πιο πρώιμα κάνουμε τη διάγνωση τόσο καλύτερη θεραπεία μπορούμε να κάνουμε και μεγαλύτερη επιβίωση μπορούμε να έχουμε και ίαση σε ποσοστό το οποίο ολοένα και μεγαλώνει με το πέρασμα του χρόνου. Όσο οι γιατροί μας είναι πιο «καλύτεροι» και κάνουν πιο πρώιμη διάγνωση και όσο τα φάρμακα που βγαίνουν είναι ακόμα καλύτερα και έχουν καλύτερη, μεγαλύτερη επιβίωση και προσφορά».

Ο Ηλείος Ογκολόγος, επισημαίνει ότι κάποτε ο κόσμος ντρεπόταν ακόμα και να πει τη λέξη καρκίνος. «Σήμερα ο καρκίνος είναι μια καθημερινή νόσος και δε σημαίνει ότι όποιος έχει καρκίνο πεθαίνει. Και αυτό το καταφέρνουμε με την πρώιμη διάγνωση, την πρόληψη, την ενημέρωση του κόσμου. Ο καρκίνος είναι θέμα μοντέλου ζωής και μπορούμε να προφυλαχτούμε με σωστή διατροφή, χωρίς αλκοόλ και τσιγάρο και με άθληση.

Φυσικά, ο καρκίνος εμπλέκεται και οφείλεται σα κυρίαρχο από τα γονίδια όταν έχει προδιάθεση ο οργανισμός. Αν για παράδειγμα, η μητέρα κάποιας πέθανε από καρκίνο του μαστού, η γυναίκα αυτή είναι υποχρεωμένη να κάνει πρόληψη (μαστογραφία, εξετάσεις κτλ). Αν δε το κάνει, σίγουρα θα πάθει και θα το πάθει σε προχωρημένο στάδιο και θα πεθάνει. Άρα ποιος φταίει; Το πρώτο και κυρίαρχο εναντίον του καρκίνου είναι η ενημέρωση, το Α και το Ω, το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται ο καθένας βάσει του ιστορικού του μέσω της πρόληψης».

Στόχος η λειτουργία τμήματος Χημειοθεραπειών

Στις προσπάθειες λειτουργίας τμήματος Χημειοθεραπειών που γίνονται από την Διοίκηση του Γ.Ν. Ηλείας αναφέρθηκε στη συνέχεια ο κ. Γκινόπουλος, τονίζοντας ότι δεν είναι εύκολη υπόθεση ωστόσο η ανάγκη ύπαρξης ενός πλήρως Ογκολογικού Ιατρείου στο Νομό είναι μεγάλη. «Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει στην πόλη, είτε δημόσιο είτε ιδιωτικό, ολοκληρωμένο Ογκολογικό τμήμα που θα μπορούν να απευθύνονται οι ασθενείς για τις θεραπείες τους.

Αυτούς που βλέπω εγώ, τις λιγότερες χημειοθεραπείες που κάνουν είναι 6-8 έως ατελείωτες που σημαίνει ότι όλοι αυτοί οι ογκολογικοί ασθενείς πηγαινοέρχονται Πάτρα ή Αθήνα, συνεχώς και αδιαλείπτως. Και αυτό σημαίνει ταλαιπωρία για τον ασθενή και οικονομική επιβάρυνση της οικογένειας, γιατί ο ασθενής δε μπορεί να πάει μόνος του… Είναι μια τεράστια αλυσίδα πραγμάτων από πίσω, άρα η ύπαρξη και λειτουργία ογκολογικού τμήματος έχει μεγάλη σημασία.. Είναι τεράστια τα οφέλη στον πληθυσμό, να λειτουργήσει είτε στο νοσοκομείο είτε ιδιωτικά, φτάνει να λειτουργήσει ένα ογκολογικό. Έχει τεράστια σημασία για τα οφέλη του πληθυσμού και για τα κόστη σε όλα τα επίπεδα είναι θετικό».

Καταλήγοντας, ο  Δρ. Γκινόπουλος επανέλαβε την ανάγκη ενημέρωσης του πληθυσμού, και απευθυνόμενος στον κόσμος τόνισε πως αν έχουν κάποια υποψία θα πρέπει να επισκεφτούν αμέσως Ογκολόγο για να αποκλείσει ή να επιβεβαιώσει τον καρκίνο. «Πρώτα στον Ογκολόγο. Γιατί αν μπει στη διαδικασία να περάσει απ’ όλους τους γιατρούς, στον Ογκολόγο θα φτάσει αργά. Μη φοβούνται».[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


1 Σχόλια για "Δρ. Παναγιώτης Γκινόπουλος: «Δεν σημαίνει ότι όποιος έχει καρκίνο, πεθαίνει»"

  1. Ο/Η ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΔΤΑΣΙΑ λέει:

    συγχαρητήρια στο γιατρό!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia