FOLLOW US: facebook twitter

Δραματική η κατάσταση για το ελαιόλαδο: Μεγάλο πλήγμα στις ελιές από ανομβρία και χαλάζι-Οι ελαιοπαραγωγοί του νομού σηκώνουν τα χέρια ψηλά

Ημερομηνία: 15-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Άμεση καταγραφή των ζημιών και αποζημιώσεις τώρα ζητά ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ

Ανήκεστο βλάβη στον ελαιοπαραγωγικό ιστό της Ηλείας προκάλεσε η πρόσφατη χαλαζόπτωση καθώς και η πρωτοφανής ανοµβρία της τελευταίας περιόδου και οι λίγες βροχές των τελευταίων ημερών παρότι θεωρητικά είναι ευεργετικές, δεν θα έχουν και μεγάλο όφελος για την ελιά αφού ο καρπός σε πολλές περιοχές ή έχει πέσει από το χαλάζι, ή έχει σταφιδιάσει από την έλειψη βροχοπτώσεων.

Αν και φέτος οι ελίτσες που δεν επλήγησαν από το χαλάζι είναι «φορτωμένες» εν τούτοις δεν αναμένεται να λαδίσουν – όπως λένε στα χωριά- και πάμε για σοβαρές απώλειες στην ελαιοπαραγωγή του νομού, με αποτέλεσμα τις έντονες διαμαρτυρίες των ελαιοπαραγωγών που ζητούν να ενταχθούν σε κάποιο  ειδικό πρόγραμμα του ΕΛΓΑ και όχι των ΠΣΕΑ.

Σε πολλές περιοχές τα λιοστάσια που δεν είναι ποτιστικά έχουν ήδη ξεραθεί, ο καρπός µαυρίζει πριν την ώρα του και µαραίνεται, η παραγωγή ελαιολάδου αναµένεται να µειωθεί και να πάει πίσω χρονικά, ενώ δεν αποκλείεται η ζηµιά να µεταφερθεί και στην επόµενη χρονιά- αφού λόγω ανομβρίας δεν πέταξε η ελιά νέα βλαστάρια- . Τα  περισσότερα εναπομείναντα από το χαλάζι δέντρα είναι σε δραµατική κατάσταση λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την άνοιξη.

Το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στα ορεινά και λιγότερο στις πεδινές περιοχές του νομού. Τα δέντρα διψούν και οι αγρότες να προσπαθούν να τα ανακουφίσουν µε πολλά ποτίσµατα, όπου βέβαια υπάρχει νερό, αλλά οι περισσότεροι ελαιώνες δεν είναι ποτιστικοί γιατί δεν υπάρχουν γεωτρήσεις.  Εν τω μεταξύ σε πολλές περιοχές όπως τη Ζαχάρω και την Κρέστενα, το χαλάζι αποτέλειωσε τις ελιές.

Αυτά επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ κ. Χρήστος Γιαννόπουλος μιλώντας στην Πρωινή, όπου αναφέρει ότι μετά και από την χαλαζόπτωση, σίγουρα θα υπάρχει μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου φέτος αλλά κανείς δεν είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσει πόση θα είναι αυτή, ενώ άμεσα θα πρέπει να γίνει καταγραφή των ζημιών από τη χαλαζόπτωση και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.  Για τους παραγωγούς που οι ελιές τους χτυπήθηκαν από το χαλάζι, η καταστροφή είναι σχεδόν ολοκληρωτική! Όσο για τις ελιές που έχουν μείνει στα δέντρα, επειδή δεν έχει ακόμα ξεκινήσει η ελαιοσυλλογή, δεν υπάρχουν και αποδόσεις για να γίνουν και οι σχετικές εκτιμήσεις.

Ο κ. Γιαννόπουλος τονίζει ακόμα ότι οι ελαιοπαραγωγοί  των οποίων τα δέντρα διασώθηκαν, είναι προβληματισμένοι για το πότε ακριβώς θα πρέπει να ξεκινήσουν το ελαιομάζωμα, εκτιμά ότι μετά τις 15 Νοέμβρη – πρέπει να περάσουν 14-15 μέρες από το τελευταίο χέρι ψεκασμού που έγινε για το δάκο- άρα κανείς δεν μπαίνει ακόμα σε ραντισμένα δέντρα να μαζέψει ελιές. Παράλληλα εφιστά την προσοχή στους ελαιοπαραγωγούς για εμφάνιση δάκου αυτήν ειδικά την περίοδο που οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξή του, άρα θα πρέπει οι ελαιοπαραγωγοί να φροντίσουν να κάνουν τώρα και  μόνοι τους κάποια ραντίσματα γιατί παρατηρήθηκαν αυτές τις μέρες κρούσματα δακοπροσβολής ελαιόδεντρων.

Τέλος ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ και ελαιοπαραγωγός ο ίδιος, τονίζει ότι διανύουμε μια μεγάλη περίοδο ξηρασίας που λέγεται πως θα συνεχιστεί και την επόμενη πενταετία και γι αυτό ζητούν να πάρει η Πολιτεία κάποια μέτρα όσο είναι ακόμα νωρίς για να αντιμετωπίσει και στο μέλλον την ξηρασία. Όσο για το χαλάζι, απαιτούν από τον ΕΛΓΑ άμεσα καταγραφή, εξατομίκευση των ζημιών και πλήρη αποζημίωση γιατί οι συγκεκριμένοι ελαιοπαραγωγοί έχουν καταστραφεί οικονομικά.

Ποιες περιοχές του νομού έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα από την ανομβρία

Σημαντικά  προβλήματα παρατηρούνται στις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Πύργου, αλλά και γενικότερα, εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας που υπάρχει  μέχρι στιγμής κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου.

Οι επιπτώσεις από την ανομβρία στα ελαιόδεντρα είναι ιδιαίτερα εμφανείς στην περιοχή του πρώην δήμου Ωλένης, αλλά και στους δήμους Ανδρίτσαινας-Κρεστένων και Ζαχάρως,  όπου το λάδι αποτελεί το βασικό εισόδημα των κατοίκων. Τα ορεινά είναι εκείνα που υποφέρουν περισσότερο και που αναμένεται να παρατηρηθεί και η μεγαλύτερη απώλεια στην ελαιοπαραγωγή.

«Μελλοντικές βροχές δεν θα αυξήσουν την ελαιοπεριεκτικότητα»

Κίνδυνο βλέπει και ο Βασίλης Φραντζολάς, M.Sc. από το τµήµα Τεχνολογίας Ελαιολάδου – Oliveoilseminars.com, που σηµειώνει ότι «η συγκέντρωση ελαιολάδου αναµένεται µειωµένη». «Μελλοντικές βροχές δεν θα αυξήσουν την ελαιοπεριεκτικότητα, αλλά µόνο το µέγεθος και βάρος των καρπών», προσθέτει, επιβεβαιώνοντας όσα πρώτη έγραψε η Agrenda προ µηνών.

Όπως τονίζει ο Βασίλης Φραντζολάς: «η ελαιοποίηση καρπών, που λόγω της ξηρασίας έχουν ζαρώσει εξωτερικά, είναι πολύ πιθανόν να εµφανίσουν στο ελαιόλαδο το οργανοληπτικό ελάττωµα “ξερό ξύλο”, που µειώνει σηµαντικά την αξία». Ο ίδιος µάλιστα προτρέπει τους ελαιοτριβείς «να λάβουν σοβαρά υπόψη τους ότι οι καρποί λόγω ξηρασίας θα περιέχουν χαµηλό ποσοστό υγρασίας, µε κίνδυνο τη µεγάλη ανύψωση της θερµοκρασίας στον σπαστήρα, µε ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Από 3,20-4,70 ευρώ το αγουρέλαιο

Μόνο αγουρέλαιο έχει παραχθεί αυτή την περίοδο, µε τις τιµές να παίζουν από 3,20 ευρώ (Φθιώτιδα), 4 ευρώ (Μεσσηνία- Ηλεία) και 4,60-4,70 ευρώ (Λακωνία, Αργολίδα). Στην Χαλκιδική πιάνει έως 4,20 ευρώ, ενώ σε σχέση µε το έξτρα παρθένο, του οποίου η παραγωγή πάει πίσω χρονικά, όλα δείχνουν ότι οι τιµές θα ξεκινήσουν πιο ψηλά από πέρσι.

Εκ των ων ουκ άνευ, η πτώση παραγωγής στη βρώσιµη ελιά

Πτωτικά θα κινηθεί η παραγωγή της επιτραπέζιας ελιάς στην Ελλάδα, όπως όλα δείχνουν, εξαιτίας της παρατεταµένης ανοµβρίας που επικρατεί στις περισσότερες παραγωγικές ζώνες. Άλλωστε, όπως έγραψε πρώτη η Agrenda, η έλλειψη βροχοπτώσεων επηρέασε ήδη την πράσινη ελιά Χαλκιδικής και πολλές τοπικές ποικιλίες (π.χ. πράσινη ελιά Αγρινίου).

Στις δε Καλαµών, που έπονται, το επόµενο εικοσαήµερο, σε όποια περιοχή δεν υπάρχει νερό και αρδευτικά δίκτυα, η µείωση στις σοδειές προβλέπεται κάθετη, αφού δεν έλειψαν και οι χαλαζοπτώσεις κατά τόπους.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot