FOLLOW US: facebook twitter

Δούρειος Τύπος: Η κόπρος και οι κόπροι

Ημερομηνία: 28-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”46596″ img_size=”full”][vc_column_text]Έδιωξε από την Ήλιδα μέχρι και τον ίδιο του τον γιο. Γιατί; Γιατί η κόπρος δεν έχει πατρίδα, ούτε θρησκεία, ούτε οικογένεια… Καλό ε; Η κόπρος (ανα)γνωρίζει μόνο ένα πράγμα: τους κόπρους. Καμία ουσία, καμία αξία, πέρα από την ίδια γελοιώδη μέχρις δακρύων επιβεβαίωση της εγωιστικής φαυλότητάς τους. Κοπρίτες, στην υπηρεσία του αρχικοπρίτη, που απειλεί και μηνύει θεούς και δαίμονες. Κι όλα αυτά γιατί; Επειδή το κεφάλι του δεν μπορεί να χωρέσει ότι βρέθηκε κάποιος στην εξουσία που δεν βουτάει στα σκατά για να πλουτίσει ή για να παραμείνει σόνι και ντε στην εξουσία, μαζί με το αρχικοπριταριό… Τί να κάνουμε τώρα; Δεν λέει κανείς ότι υπάρχουν άγιοι (το λέει και το τραγούδι ότι δεν υπάρχουν), αλλά δεν είναι και όλοι τους κόπροι.

Και στο κάτω κάτω, ποιο ήταν το «σφάλμα» του Ηρακλέους; Ότι απέκρυψε (όπως είχε δικαίωμα να το κάνει) τη διαταγή του Ευρυσθέα για τον πέμπτο του άθλο. Αντ’ αυτού ζήτησε και αντάλλαγμα. Και γιατί να μη ζητήσει; Τριάντα ολόκληρα χρόνια για την βρόμα τριών χιλιάδων αγελάδων, μέσα σε μία μόνο μέρα; Μεταξύ μας δηλαδή, και λίγα του ζήτησε του βασιλιά. Ένα δέκατο του κοπαδιού για τόσο ξεβρόμισμα; Πάει λίγο. Πολύ λίγο.

Ο Ηρακλής την έκανε την δουλειά, πρωτίστως γιατί δεν είχε μόνο ρώμη, αλλά και πνεύμα. Κατάλαβε ο (υπερ)άνθρωπος πως μόνο ένα ποτάμι (ή και δύο) θα μπορούσε να καθαρίσει τόση βρόμα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Και τα κατάφερε, τηρώντας παράλληλα και την συμφωνία με τον βασιλιά της Ήλιδος, τον «μεγαλόπρεπο» Αυγεία, ο οποίος όμως με το πρόσχημα της απόκρυψης της δέσμευσης του Ηρακλή από τον Ευρυσθέα, αρνήθηκε να πλερώσει. Πρωτότυπο, τουλάχιστον για εκείνη την εποχή και ακόμη πρωτοτυπότερη η συνέχεια. Βλέπετε ο Φυλέας, ο ίδιος ο γιος του βασιλιά που εκτελούσε χρέη μάρτυρα στην δοκιμασία, κατέθεσε υπέρ του Ηρακλή στην δίκη η οποία ακολούθησε, υπενθυμίζοντας στον πατέρα του την υπόσχεση που είχε δώσει. Προτού ανακοινωθεί η απόφαση του «δικαστηρίου», ο Φυλέας και ο Ηρακλής εκδιώχθηκαν από την Ήλιδα με βασιλική διαταγή του Αυγεία.

Κι εκεί που νόμιζες ότι όλη αυτή η βρόμα, η βρόμα των βασιλιάδων ή εκείνων που την είδαν βασιλιάδες σε αβασίλευτη δημοκρατία, δεν καθαρίζει με τίποτα, επιστρέφει ο Ηρακλής στην Ήλιδα, και αφού την κατακτήσει, καθαρίζει και τον Αυγεία. Γιατί όλες οι μεγάλες τραγωδίες, χρειάζονται την κάθαρση.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot