FOLLOW US: facebook twitter

Διεθνής Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών: «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να βρουν όλα τα παιδιά τον δρόμο της επιστροφής στο σπίτι τους»

Ημερομηνία: 26-05-2017 | Συντάκτης:

Το Χαμόγελο του Παιδιού δίπλα σε κάθε παιδί θύμα

Διεθνής Ημέρα των Εξαφανισμένων Παιδιών χθες και ο Σύλλογος το «Χαμόγελο του Παιδιού» παρουσία των συνεργατών αρχών (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό κτλ) παρουσίασε στον Πύργο τις δράσεις πρόληψης και παρέμβασης για την αντιμετώπιση περιστατικών εξαφάνισης αλλά και τα στατιστικά στοιχεία του 2016 και του α’ 4μηνου του 2017.

Την παρουσίαση που έγινε από τον ταμία του «Χαμόγελου» Γιάννη Λαμπρόπουλο, την Κοινωνική Λειτουργό Νίκη Κότσιφα και τον υπεύθυνο του γραφείου Πύργου Ιπποκράτη Φωτόπουλο, παρακολούθησαν ο Υποδιευθυντής Δ/νσης Αστυνομίας Ηλείας Θωμάς Καραχάλιος, η Διοικητής της Π.Υ. Λεχαινών Γκόλφω Παπαβραμοπούλου Πυραγός, ο εκπρόσωπος της Π.Υ. Αμαλιάδας Στάθης Κάρμης, Πυραγός,  ο προϊστάμενος γραφείου Πυρασφάλειας Π.Υ. Πύργου Θεόδωρος Λεβέντης Επιπυραγός και ο Αρχικελευστής Λ.Σ. Γιώργος Κιντής του Λιμεναρχείου Κατακόλου.

«Η 25η Μαΐου είναι η Παγκόσμια Ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά. Το Χαμόγελο του παιδιού με όλες τις υπηρεσίες και τους φορείς στην Ελλάδα έχει ταχθεί να βοηθήσει κάθε παιδί να βρει το δρόμο για το σπίτι του. 21 χρόνια αγώνας και το Χαμόγελο βρίσκεται δίπλα στα παιδιά που έχουν πρόβλημα.

21 χρόνια μετά το μήνυμα του μικρού Ανδρέα «αν ενωθούμε όλοι θα τα καταφέρουμε» είναι επίκαιρο και δείχνει ότι πράγματι, ενωμένοι έχουμε καταφέρει πολλά» τόνισε ο κ. Λαμπρόπουλος και συνέχισε λέγοντας ότι το Χαμόγελο από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα υλοποιεί δράσεις με στόχο την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση κάθε περιστατικού εξαφάνισης παιδιού, έχοντας αναπτύξει πρωτοβουλίες και δράσεις μοναδικές στην Ελλάδα.

«Η τεχνογνωσία του Οργανισμού, ο υλικοτεχνικός εξοπλισμός του και η επιχειρησιακή ετοιμότητά του στο πεδίο για την έρευνα και διάσωση κάθε παιδιού που αγνοείται αποτελεί διεθνώς μία καλή πρακτική.

Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στο σύνολο των παιδιών που βρίσκονται στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα».

Πρόληψη και παρέμβαση

«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της σχολικής κοινότητας στην Πρόληψη πραγματοποιεί όπως τόνισε ο κ. Λαμπρόπουλος, οργανωμένες διαδραστικές, βιωματικές δράσεις που απευθύνονται στους μαθητές και μαθήτριες, στους εκπαιδευτικούς, στους γονείς και κηδεμόνες.

Οι παρεμβάσεις γίνονται από εξειδικευμένη ομάδα Ψυχολόγων του Οργανισμού σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια πανελλαδικά ενώ το Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας «ΟΔΥΣΣΕΑΣ» επισκέπτεται πόλεις σε όλη την Ελλάδα. Μάλιστα 5-9 Ιουνίου θα είναι στο Στάδιο της Αμαλιάδας.

«Η πρόληψη είναι ιδιαίτερα σημαντική αν αναλογιστούμε ότι το 57% των παιδιών φεύγουν μόνα τους από το σπίτι».

Τηλεφωνικές γραμμές στήριξης

Η κ. Κότσιφα, επισήμανε ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί την Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111, η οποία παρέχει δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες όπου ομάδα εξειδικευμένων Ψυχολόγων είναι στη διάθεση κάθε παιδιού και ενήλικα για την παροχή υποστήριξης σε θέματα που τους απασχολούν.

«Η Γραμμή 116111 διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη φαινομένων Βίας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα παιδιά (Σωματική, Σεξουαλική & Ψυχολογική Κακοποίηση, Παραμέληση, Bullying, Παράνομη διακίνηση & εμπορία) καθώς και σε περιστατικά Εξαφάνισης..

Επίσης το Χαμόγελο λειτουργεί και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, η οποία παρέχει δωρεάν υποστήριξη σε παιδιά που έχουν εξαφανιστεί, την οικογένειά τους, ενώ παράλληλα δέχεται ανώνυμα και επώνυμα πληροφορίες για περιστατικά εξαφάνισης (φυγή εφήβου, απαγωγή, γονική αρπαγή, ανησυχητική εξαφάνιση) τις οποίες και προωθεί στις αρμόδιες Αρχές.

Και οι δύο γραμμές είναι στελεχωμένες αποκλειστικά από εξειδικευμένους Ψυχολόγους και διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες το χρόνο. Οι κλήσεις είναι δωρεάν ενώ επιπροσθέτως είναι διασυνδεδεμένες με τον 112, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης και υπάγεται στο Διεθνές Δίκτυο Τηλεφωνικών Γραμμών.

Ακόμα έχει το Amber Alert Hellas, το Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων, το οποίο ενεργοποιείται από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» με την έγκριση της Ελληνικής Αστυνομίας».

Στατιστικά στοιχεία

Η γραμμή 116000 έλαβε 6.149 κλήσεις το 2016 και 3.052 κλήσεις το α’ τετράμηνο του 2017 απ’ όλη την Ελλάδα. Το Χαμόγελο χειρίστηκε 215 περιστατικά εξαφάνισης (2016 και α’ 4μηνο 2017) από τα οποία για 52 παιδιά προχώρησαν σε δημοσιότητα, για 15 ενεργοποιήθηκε το Amber Alert, για 16 ενεργοποιήθηκε η Ομάδα Θανάσης Μακρής ενώ από αυτά εντοπίστηκαν 80% το 2016 και 91% το α’ 4μηνο 2017.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος