Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου: Δημιουργώντας με φαντασία!
Μοναδικές δράσεις στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας
Μοναδικές δράσεις, γεμάτες φαντασία και δημιουργικότητα, πραγματοποιούνται, στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Πύργου στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, προσφέροντας απίστευτες στιγμές περιπέτειας σε δεκάδες παιδιά που συμμετέχουν στα εργαστήρια που υλοποιούνται.
Πριν μερικές μέρες λοιπόν, με εμψυχώτρια την Κοινωνική Λειτουργό- εκπαιδευτικό Αριστέα Κούτας, 18 παιδιά, μαζεύτηκαν στην βιβλιοθήκη και με σύμμαχο την φαντασία τους, δημιούργησαν απίστευτα σχέδια με αφορμή έναν …λεκέ!
Ένας λεκές από κάτι υγρό είναι σχεδόν πάντα μπελάς. Στην περίπτωσή αυτή όμως, οι λεκέδες από διάφορα υγρά έγιναν αρχικά υλικό για ένα παιχνίδι όσφρησης, με τα ανάλογα επιφωνήματα (Ωωωω!, Πωπω! Αχ! Μπλιάχ! Ουου!) και στη συνέχεια μεταμορφώθηκαν σε … έργα τέχνης με την τεχνική «φύσημα με καλαμάκι» και «Διπλωτική ζωγραφική».
Τα παιδιά που συμμετείχαν, έμαθαν ότι δεν χρειάζονται πάντα πινέλα, ξυλομπογιές ή μαρκαδόροι για να γίνου ζωγράφοι, αλλά ούτε και να λερωθούν.
Την περασμένη εβδομάδα όμως, με εμψυχώτρια την κ. Ολυμπία Αγαλιανού, Εκπαιδευτικό Φ.Α., Δρ. Παιδαγωγικής, εξωτερική συνεργάτιδα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, διδάσκουσα στο μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Μουσικής Παιδαγωγικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, εκπρόσωπο της Eλλάδας στο International Orff-Schulwerk Forum Salzbourg, International Teacher Μουσικοκινητικής Αγωγήw Carl Orff, πραγματοποιήθηκε στη βιβλιοθήκη ακόμα ένα συναρπαστικό εργαστήρι.
Οι δραστηριότητες του εργαστηρίου βασίστηκαν στην ιδέα της δημιουργικής ανακύκλωσης (upcycling). Άχρηστα καθημερινά αντικείμενα, τα οποία συνήθως καταλήγουν στον κάδο της ανακύκλωσης, με φαντασία και δημιουργικότητα και μέσα από συνεργατικές διαδικασίες μετατρέπονται σε παιχνίδια και μουσικά όργανα.
Κύριοι στόχοι των δραστηριοτήτων ήταν: η ευαισθητοποίηση των παιδιών ως προς το περιβάλλον, η ανάπτυξη της αποκλίνουσας σκέψης και της δημιουργικότητας, η καλλιέργεια της παρατηρητικότητας και
η μείωση της καταναλωτικής διάθεσης.
Επιλέχθηκαν αντικείμενα τα οποία έχουν μια «τρύπα», όπως μπουκάλια, χάρτινοι, πλαστικοί και μεταλλικοί σωλήνες, καλαμάκια κτλ. Η κατασκευή αυτών των αντικειμένων επιτρέπει τη σύνδεσή τους με την παραγωγή του ήχου και την εξερεύνηση των φυσικών ιδιοτήτων του. Το παιχνίδι ξεκίνησε με χάρτινους σωλήνες οι οποίοι χρησιμοποιήθηκαν ως ψυχοκινητικά αντικείμενα για κινητικό αυτοσχεδιασμό και ως ηχηρά αντικείμενα. Με παρόμοιο τρόπο, αλλά με μεγαλύτερη εστίαση στην παραγωγή του ήχου και χρησιμοποιήθηκαν πλαστικά μπουκάλια διαφόρων μεγεθών.
Ακολούθησε αναστοχαστική συζήτηση σχετικά με την παραγωγή του ήχου και τις ιδιότητές του και στη συνέχεια τα παιδιά κατασκεύασαν σφυρίχτρες από καλαμάκια. Η κατασκευή επεκτάθηκε στα κρουστά όργανα. Κατασκευάστηκαν τύμπανα από χάρτινους σωλήνες και μπαλόνια και μαράκες με φακές και χάρτινα ρολά από χαρτί τουαλέτας. Τέλος τα παιδιά κατασκεύασαν «μπουκαλορακέτες» και έπαιξαν με αυτές.