FOLLOW US: facebook twitter

Δημοτικό Συμβούλιο Πύργου: Ένταση και διαπληκτισμοί για τα πεύκα στο Επαρχείο

Ημερομηνία: 12-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτική

Εντάσεις, έντονοι διαπληκτισμοί, βαριές κουβέντες και οξεία πολιτική αντιπαράθεση, συνθέτουν την εικόνα του χθεσινού Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου, με το θέμα της κοπής των πεύκων στο Επαρχείο να μονοπωλεί τη συνεδρίαση.

Το κλίμα, από την αρχή μύριζε μπαρούτι και παρότι ο Δήμαρχος εξέφρασε την διάθεση να διατηρήσουν χαμηλούς τόνους, οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό. Η έντονη δυσαρέσκεια για την αιφνίδια κοπή τριών αιωνόβιων πεύκων στο λόφο του Επαρχείο, δίπλα στο σημείο που θα εγκατασταθεί σύγχρονη παιδική χαρά, και οι ανεπαρκείς απαντήσεις της δημοτικής αρχής, ήταν η αιτία για να προκληθεί σε πολλά σημεία της συνεδρίασης χαμός και μάλιστα να χρειαστεί και ολιγόλεπτη διακοπή για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Προ ημερήσιας διάταξης λοιπόν, ο Τάκης Αντωνακόπουλος, μίλησε για επιδρομή κατά των πεύκων και ζήτησε ενημέρωση για το ποια υπηρεσία εισηγήθηκε την κοπή τους. «Η Δασική υπηρεσία γνωμοδοτικά απάντησε για το θέμα και ακόμα και αυτή η απάντηση ελέγχεται… Τόσα χρόνια δηλαδή ήταν επικίνδυνα τα πεύκα του Επαρχείου και δεν είχαμε κάνει τίποτα; Προσπαθήσατε να αλλάξετε όνομα στην πλατεία, να τη σκάψετε για να φτιάξετε υπόγειο παρκινγκ και στάθηκε απέναντι σας η επιστημονική κοινότητα. Τώρα θα ταχθεί και όλη η κοινωνία απέναντι σας που κόβεται αιωνόβια δέντρα…». Απαντώντας ο κ. Λιατσής, τόνισε «Ότι πράσινο υπάρχει σε αυτή την πόλη, εμείς το έχουμε φυτεύσει! Δε θέλουμε όμως να δημιουργηθεί κανένα ατύχημα» και έδωσε το λόγο στον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αυγερινό Ζουμπάκη ο οποίος προσπάθησε να ενημερώσει το σώμα τονίζοντας ότι μετά λύπης του, οι δασολόγοι είπαν ότι πρέπει να κοπούν, ωστόσο δεν κατάφερε να ολοκληρώσει καθώς ο Χρήστος Αθανάσουλας, ζητούσε επιμόνως τα έγγραφα του δασαρχείου που το αποδεικνύουν. Τότε, στο βήμα ανέβηκε, κατόπιν πρόσκλησης του Δημάρχου, ο υπάλληλος του δήμου που ασχολήθηκε με την κοπή ο κ. Ντοχάς, υποστηρίζοντας πως ο κίνδυνος από τα πεύκα υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια, παραθέτοντας μάλιστα και σχετικά δημοσιεύματα που ανέφεραν για αιφνίδιες πτώσεις πεύκων και πως από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα. «Οι δασολόγοι αποφάνθηκαν για τα τρία πεύκα που κόπηκαν και οι φωτογραφίες (τις έδειξε στο σώμα) μαρτυρούν πόσο πληγωμένα ήταν».

Στο σημείο αυτό, διεκόπη η συνεδρίαση εξαιτίας έντονων διαπληκτισμών μεταξύ των κ.κ. Ζουμπάκη και Αθανάσουλα, της παρέμβασης πολίτη – μέλους της Περιβαλλοντικής Δράσης που αναφέρθηκε για το επίσημο έγγραφο του Δασαρχείου (13/3) που επισημαίνει πως δυο πεύκα είναι επικίνδυνα και όχι όλα, αλλά και της προσωρινής αποχώρησης του Δημάρχου.

Κατά την επιστροφή, το λόγο πήρε ο Αντώνης Καράμπελας ο οποίος προσπάθησε να μεταφέρει όπως είπε, τα λόγια διαφόρων πολιτών για το θέμα, τονίζοντας ότι χαρακτήρισαν την ενέργεια της δημοτικής αρχής ως βανδαλική και άθλια που θυμίζει «χουντική αντίληψη». Το σχόλιο αυτό, προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του κ. Λιατσή, ο οποίος ζήτησε να σβηστεί από τα πρακτικά και να ανακαλέσει ο κ. Καράμπελας. «Να ανακαλέσεις αμέσως! Χούντα είσαι εσύ! Δε σε έχω προσβάλει ποτέ!» είπε ο Δήμαρχος και ο κ. Καράμπελας ξεκαθάρισε πως «σας είπα ότι μεταφέρω λόγια συμπολιτών μου! Δεν ανακαλώ τίποτα!». Όταν τα πνεύματα ηρέμησαν, ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ο κ. Καράμπελας, πρόσθεσε «Δεν μπορεί αυτό το ιδιαίτερο τοπίο να δέχεται αυτές τις παρεμβάσεις εάν δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Ζητώ να αποδοθούν ευθύνες αν δεν έχουν γίνει αυτές οι ενέργειες ορθά και νόμιμα» για να απαντήσει με μια δόση ειρωνείας ο κ. Δήμαρχος πως «καταλαβαίνω ότι υπάρχει θλίψη γιατί θα γίνει στο επαρχείο η πιο σύγχρονη παιδική χαρά…».

Ακολούθως, στην τεκμηριωμένη τοποθέτηση του ο Γιάννης Αργυρόπουλος, μίλησε για αποσπασματικές, πρόχειρες, χωρίς διαβούλευση και γνωμοδοτήσεις ενέργειες και αναφέρθηκε σε σχετικό νόμο που προβλέπει ότι για την κοπή δέντρων απαιτείται άδεια μικρής κλίμακας που χορηγείται ύστερα από αίτηση στην πολεοδομία. «Δεν ξέρω αν έχουν γίνει οι διαδικασίες αυτές αλλά το αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί στο θέμα κοπής είναι το Δημοτικό Συμβούλιο. Πότε ήρθε τέτοιο θέμα στο Δ.Σ; Ποτέ! Και όχι μονο αυτό, στην προηγούμενη συνεδρίαση σας έθεσα ευθέως ερώτημα κατά την παρουσίαση της μακέτας και μετά και ο κ. Αθανάσουλας, αν επίκειται κοπή δέντρων στο Επαρχείο. Η απάντηση ήταν κατηγορηματικά όχι! Ούτε ένα δέντρο και μέσα σε δυο εβδομάδες άλλαξαν όλα. Να μη χαρακτηρίσω τις ενέργειες σας. Όχι μόνο δεν έχετε την άδεια του ΔΣ αλλά το παραπλανήσατε κιόλας! Κύριε Δήμαρχε δε θα είστε πάντα ο Πόντιος Πιλάτος και δε μπορείτε να φέρνεται υπαλλήλους να μιλούν για λογαριασμό σας. Η πράξη σας είναι παράνομη. Πολιτικά έχετε όλη την ευθύνη για ότι έγινε και αυτό θα σας ακολουθεί σε όλη σας την πορεία, για πάντα!».

Απαντώντας ο κ. Λιατσής, ζήτησε να «αφήσουμε αυτά που κόπηκαν και για εκείνα που έμειναν, να συνεδριάσει το ΔΣ για το αν είναι επικίνδυνα και πρέπει να κοπούν να ακολουθήσουμε όσα είπε ο κ. Αργυρόπουλος. Δεν έχω σκοπό να απολογηθώ για τίποτα, αλλά να πω ότι αν υπάρχει πράσινο στην πόλη, υπάρχει από μένα».

Και για Τριτοβάθμια

Ο κ. Αντωνακόπουλος, έθεσε για ακόμα μια φορά το θέμα του Πανεπιστημίου –ΤΕΙ, επιμένοντας όπως είπε, να κληθεί και να ενημερώσει το σώμα ο Υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης τονίζοντας πως θα πρέπει να καταθέσουν πρόταση υλοποιήσιμη για τη στέγαση που αποτελεί και πολύ σοβαρό σημείο ενώ για το ίδιο θέμα, υπενθύμισε ο κ. Καράμπελας πως έχει ζητήσει να συγκροτηθεί διαπαραταξιακή επιτροπή από τις 19 Μάρτη. Ο κ. Λιατσής, όρισε τον κ. Σκαρτσιάρη συντονιστή της διαπαραταξιακής επιτροπής για το θέμα της τριτοβάθμιας τονίζοντας πως αναμένει και τις προτάσεις των επικεφαλής των παρατάξεων για συμμετοχή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος