FOLLOW US: facebook twitter

Δημοσκόπηση TVXS: Τι πιστεύουν οι πολίτες για την Τουρκία-Υπερ συμβιβαστικής λύσης για το Μακεδονικό

Ημερομηνία: 18-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική, Σχόλια

Σημαντική μεταστροφή της κοινής γνώμης σχετικά με το Μακεδονικό καταγράφεται σε δημοσκόπηση της Palmos Analysis για τo Tvxs.gr, καθώς η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τάσσεται υπέρ μιας κοινά αποδεκτής λύσης του ονόματος, που να έχει ισχύ έναντι όλων (erga omnes). Μάλιστα 6 στους 10 δηλώνουν πως θα πρέπει να γίνει αποδεκτή μια ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».

Ειδικότερα, στη διαπραγμάτευση για το θέμα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), η έρευνα καταγράφει την συμφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας (71%) των Ελλήνων με την επιδίωξη μιας κοινά αποδεκτής λύσης ονόματος που να ισχύει έναντι όλων (erga omnes).

Μάλιστα η στάση αυτή είναι συντριπτικά πλειοψηφική τόσο μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (80%) όσο και μεταξύ αυτών της ΝΔ (68%). Μόλις το 14% των πολιτών δηλώνει πως επιθυμεί να συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς της διπλής ονομασίας.

Παράλληλα, η πλειοψηφία (57%) συμφωνεί με μια λύση που θα περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία και θα ισχύει έναντι όλων, σλαβόφωνη και αμετάφραστη, συνοδευόμενη από αλλαγή του Συντάγματος της ΠΓΔΜ για τα ζητήματα του αλυτρωτισμού, όπως φαίνεται να είναι η βασική επιδίωξη της Ελληνικής πλευράς. Κι εδώ παρατηρείται «διακομματική» συμφωνία σε επίπεδο ψηφοφόρων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ (61% και 62% αντίστοιχα), αν και στους ψηφοφόρους της ΝΔ εμφανίζεται μεγαλύτερο ποσοστό διαφωνίας (25% έναντι 18% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ) αλλά πάντως μειοψηφικό.

Στην περίπτωση που η Κυβέρνηση φέρει μια συμφωνία με σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», 4 στους 10 καλούν την Αξιωματική αντιπολίτευση να την απορρίψει αλλά περίπου 6 στους 10 θεωρούν ότι είτε θα πρέπει να την αποδεχτεί ώστε να κλείσει τώρα το θέμα (21%), είτε να εξετάσει την συμφωνία και να αποφασίσει αναλόγως (34%).

Μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ, η απόρριψη επιλέγεται από τους μισούς ψηφοφόρους της (47%), ενώ οι άλλοι μισοί καλούν το κόμμα τους είτε να αποδεχθεί (18%), είτε να εξετάσει την συμβιβαστική λύση πριν αποφασίσει (31%). Συνδυάζοντας τα παραπάνω ευρήματα, μπορεί κανείς να υποθέσει ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ δείχνουν αφενός να προκρίνουν τον συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος με την ΠΓΔΜ υπό όρους, αλλά ενδεχομένως ακολουθούν την θέση που έχει διατυπωθεί περί ακατάλληλης χρονικής στιγμής για την επίτευξη κάποιας συμφωνίας.

Ελληνοτουρκικά

Σχετικά με το δεύτερο μεγάλο εθνικό θέμα, αυτό των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι πολίτες δηλώνουν μεν ανήσυχοι, όμως εμφανίζονται ψύχραιμοι και ώριμοι.

Πιο συγκεκριμένα, οι Έλληνες εμφανίζονται ανήσυχοι απέναντι στα τελευταία επεισόδια στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις (εμβολισμός σκάφους του λιμενικού από τουρκική ακταιωρό, σύλληψη Ελλήνων στρατιωτικών στα Ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων κτλ), καθώς σχεδόν 4 στους 10 θεωρούν τα παραπάνω ως ενδείξεις επικείμενης επιθετικής ενέργειας της γειτονικής χώρας εναντίων Ελληνικών εδαφών.

Στον αντίποδα το 36% δηλώνουν ότι τα επεισόδια αυτά προκαλούνται από την Τουρκία για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης και αποπροσανατολισμού από άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκική ηγεσία, ενώ για το 14% και οι δύο παραπάνω λόγοι είναι ισχυροί.

Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (81% και μάλιστα με ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά μεταξύ των ψηφοφόρων των δύο μεγαλύτερων κομμάτων) προκρίνει την εξάντληση κάθε διπλωματικού μέσου για την αντιμετώπιση των Τουρκικών προκλήσεων και μόλις το 15% προκρίνουν την άμεση απάντηση με στρατιωτικά μέσα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι οι Έλληνες απαιτούν από την πολιτική ηγεσία του τόπου εγρήγορση αλλά και ψυχραιμία στην αντιμετώπιση των κλιμακούμενων Τουρκικών προκλήσεων.

Είναι φανερό ότι τα Εθνικά θέματα και ο χειρισμός τους τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από την Αξιωματική Αντιπολίτευση θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τους συσχετισμούς στις επόμενες εκλογές. Το σίγουρο είναι ότι θα κρίνουν και το μέλλον μας σε μια πολύ «επικίνδυνη» γειτονιά.

* Ο Πασχάλης – Αλέξανδρος Τεμεκενίδης είναι Διευθυντής Ερευνών της Palmos Analysis (temekenidis@palmosanalysis.gr)

Η Ταυτότητα της Έρευνας

Πηγή: Tvxs


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot