FOLLOW US: facebook twitter

Δημήτρης Μπαξεβανάκης: Περισσότεροι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ θα εισαχθούν φέτος στα ΑΕΙ

Ημερομηνία: 22-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Φέτος θα εισαχθούν 520 απόφοιτοι των ΕΠΑΛ περισσότεροι από όσους εισήχθησαν πέρυσι, ανακοίνωσε  στη Βουλή ο Υφυπουργός Παιδείας Δ. Μπαξεβανάκης.

Πέρυσι,   οι θέσεις εισακτέων στη τριτοβάθμια εκπαίδευση από τα ΕΠΑΛ ήταν 6.260, ενώ   θα εισαχθούν 6.780 απόφοιτοι.

Ο Υφυπουργός Παιδείας μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής τόνισε πως «με το άρθρο 8 του Σχεδίου Νόμου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δημιουργούμε στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στα οποία θα εισάγονται κατά προτεραιότητα οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, όπου θα υπάρχουν προγράμματα διετούς διάρκειας που θα οδηγούν στο επίπεδο 5 του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων».

“Επειδή υπάρχει μια μεγάλη συζήτηση αναφέρουμε ότι για τους αποφοίτους των ΕΠΑΛ θα υπάρχουν από εδώ και στο εξής τρεις δυνατότητες σε ό,τι αφορά τα παιδιά που δεν θέλουν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση” είπε ο Δ. Μπαξεβανάκης κι εξήγησε:

Η πρώτη είναι η γνωστή  να επιλέξουν να φοιτήσουν σε ένα δημόσιο και ιδιωτικό ΙΕΚ.

Η δεύτερη, αυτό που καθιερώσαμε ήδη από πέρυσι, να εγγραφούν στο μεταλυκειακό έτος  στην τάξη μαθητείας.

Η τρίτη δυνατότητα που καθιερώνουμε σήμερα είναι να μπορέσουν να εγγραφούν στα διετή προγράμματα σπουδών  των ΚΕΕ των ΑΕΙ.

Και οι τρεις αυτοί δρόμοι, σημείωσε ο Υφυπουργός, οδηγούν στο ίδιο επίπεδο, στο επίπεδο 5 του ελληνικού και του ευρωπαϊκού πλαισίου προσόντων και για το λόγο αυτό θεσμοθετούμε ότι όποια μοριοδότηση ισχύει για τους αποφοίτους των ΙΕΚ στις προκηρύξεις που γίνονται για θέσεις του δημόσιου τομέα μέσω του ΑΣΕΠ την ίδια μοριοδότηση, 150 μονάδες δηλαδή, θα δικαιούνται από εδώ και στο εξής και οι απόφοιτοι του μεταλυκειακού έτους της τάξης μαθητείας, αλλά και οι απόφοιτοι των ΚΕΕ των ΑΕΙ, για λόγους ίσης μεταχείρισης των αποφοίτων.

Επίσης ο Δ.Μπαξεβανάκης σχετικά με το ζήτημα των δημοτικών παιδικών σταθμών ξεκαθάρισε ότι δεν θα κλείσουν παιδικοί σταθμοί ούτε θα χρειαστεί να χάσουν τη δουλειά τους εργαζόμενοι σε αυτούς.

«Χρειαζόμαστε και άλλους εργαζόμενους στον χώρο αυτόν, γιατί είναι πολλές χιλιάδες τα παιδιά και τα βρέφη που σήμερα δεν καλύπτονται»

Ο Δ.Μπαξεβανάκης σημείωσε ότι η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο από τους Δήμους όπου οι υποδομές το επιτρέπουν.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος