FOLLOW US: facebook twitter

Δημήτρης Μπαξεβανάκης: Η ειδική αγωγή και εκπαίδευση σε πορεία ανόδου

Ημερομηνία: 11-10-2018 | Συντάκτης:

Σ΄ αυτά τα τρία δύσκολα χρόνια η Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση αποτέλεσε για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σημαντική προτεραιότητα. Παρά τις αντιξοότητες ανταποκριθήκαμε σε ικανοποιητικό βαθμό στις απαιτήσεις και στις ανάγκες των μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και των οικογενειών τους.

Μετά από 8 χρόνια, από το 2016 έως σήμερα, ιδρύθηκαν 40 νέα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΕΑΕ) και 570 νέα Τμήματα Ένταξης στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Θεσμοθετήθηκε ο νέος τύπος σχολείου, το Ενιαίο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο, με νέα ωρολόγια προγράμματα, με τομείς, ειδικότητες και επαγγελματικά δικαιώματα αντίστοιχα των ΕΠΑΛ.

Καθορίστηκε με σαφήνεια ο αριθμός μαθητών ανά τμήμα στις σχολικές μονάδες ΕΑΕ από 4 έως 7 μαθητές και, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ακόμα και με 3 μαθητές. Θεσμοθετήθηκε για πρώτη φορά με νόμο και αφορά όλες τις περιπτώσεις μαθητών με αναπηρία και όχι μόνο τις περιπτώσεις μαθητών που ανήκουν στο αυτιστικό φάσμα.

Δίνεται από φέτος η δυνατότητα στους αποφοίτους του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου να συμμετέχουν στην τάξη μαθητείας, όπως και οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ.

Αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καθώς και του Ειδικού Εκπαιδευτικού και Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΒΠ), στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Ενώ τη σχολική χρονιά 2014-15 προσελήφθησαν 6.300 αναπληρωτές, πέρυσι ξεπεράσαμε τους 11.000.

Προσελήφθησαν 2.900 εκπαιδευτικοί για την υποστήριξη μαθητών που χρειάζονται παράλληλη στήριξη, σύμφωνα με τις γνωματεύσεις των ΚΕΔΔΥ. Ο αριθμός αυτός δεν επαρκεί για να καλυφθούν όλα τα αιτήματα, που αυξάνονται ιλιγγιωδώς κάθε χρόνο, είναι όμως μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά.

Κόντρα σε όσους έχουν συνηθίσει μόνο να γκρινιάζουν, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι, ακόμα και σε πολύ δύσκολες συνθήκες, μπορούμε να δίνουμε προτεραιότητα στις κοινωνικές ανάγκες. Η σημερινή πραγματικότητα στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση δεν έχει καμία σχέση με το νοσηρό περιβάλλον που επικρατούσε μέχρι το 2014. Χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά για να ανταποκριθούμε στο αίτημα «όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι» αλλά η διαφορά με το παρελθόν είναι ήδη εμφανής.

Δημήτρης Μπαξεβανάκης

Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην Υφυπουργός Παιδείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος