FOLLOW US: facebook twitter

Δεν τους λυπάται ούτε ο Θεός…: Απίστευτα φαινόμενα στον Κάμπο-Θύελλα ισοπέδωσε τα καλαμπόκια-«Πνίγηκε» ξανά η τομάτα

Ημερομηνία: 28-07-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Έκτακτο, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”34324″ img_size=”full”][vc_column_text]«Αυτό το καλοκαίρι να πάει και να μην ξανάρθει» μονολογούν οι αγρότες στον Κάμπο της Ηλείας. Κάθε πέρασμα του καιρού αποδεικνύεται καταστροφικό για τις καλλιέργειες. Τελευταίο «χτύπημα» το μπουρίνι που σάρωσε τα πάντα το ξημέρωμα της Πέμπτης.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκαν καλλιέργειες καλαμποκιού, που ισοπεδώθηκαν στην κυριολεξία από τους ισχυρούς ανέμους. Η δυνατή βροχή με διάρκεια που έπεσε στα χωράφια του Κάμπου, ξανά έπνιξε την βιομηχανική τομάτα, την ώρα που οι καλλιεργητές έκαναν μια απέλπιδα προσπάθεια να μπουν στα χωράφια και να μαζέψουν ότι σωζόταν. Πλέον ο καρπός θα σαπίσει…

Το πρωί της Πέμπτης του μπουρίνι που έπληξε με ένταση τον Κάμπο, προερχόμενο από την Κεφαλονιά προκάλεσε μεγάλες ζημιές στην αγροτική παραγωγή. Ιδιαίτερα η εικόνα στα καλαμπόκια είναι πραγματικά αποκαρδιωτική. Εκατοντάδες στρέμματα με καλλιέργειες ισοπεδώθηκαν στην κυριολεξία, μόλις 15 ημέρες πριν την έναρξη του θερισμού.

Μεγάλες εκτάσεις μοιάζουν σαν ένα πελώριο πόδι να πάτησε στο έδαφος τα φυτά. Οι καλλιέργειες βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο της ανάπτυξης του καρπού, με αποτέλεσμα να χαθούν τα πάντα για τους παραγωγούς.

«Για άλλη μια φορά η περιοχή μας βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα. Είχαμε μεγάλη ανεμοθύελλα που βρήκε τα καλαμπόκια, λίγο πριν το θερισμό τους, περίπου το Δεκαπενταύγουστο. Τα έχει ισοπεδώσει και οι καλλιέργειες βρίσκονταν στο στάδιο που θα ενισχυόταν ο καρπός τους, στο τελευταίο γέμισμα. Η ζημιά ξεπερνά το 50% και κάνουμε έκκληση να στείλει ο ΕΛΓΑ συνεργεία να κάνουν σωστές εκτιμήσεις. Από πέρυσι περιμένουμε ακόμα αποζημιώσεις.

Να έρθουν να τα δουν τώρα και να βγάλουν τις αποζημιώσεις στους αγρότες. Όλοι φορείς και βουλευτές πρέπει να δώσουν βαρύτητα στους αγρότες της Ηλείας. Από εμάς εξαρτάται η οικονομία του τόπου. Αν δεν πάρουν οι αγρότες χρήματα, δεν θα έχει κανείς, δεν θα υπάρχει κίνηση. Ζητάμε βοήθεια γιατί καταστραφήκαμε και πάλι, στη Μυρσίνη και τα Λεχαινά.

Η φύση έχει αλλάξει και μας χτυπάει αλύπητα. Μέσα στο καλοκαίρι βλέπουμε χειμώνα και καταστροφές» είπε ο αντιδήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης και αγρότης Χρήστος Παλαιολόγος.

«Έχουμε πάθει ζημιά στη Μυρσίνη και τα Λεχαινά. Πάθαμε και πάλι το ίδιο. Τα καλαμπόκια βρίσκονται «πάνω στο γάλα» και έχουν πέσει κάτω. Η Πολιτεία πρέπει να στρέψει το βλέμμα της πάνω μας. Να έρθουν ΕΛΓΑ και βουλευτές, να κάνουν χαρτογράφηση της περιοχής μας.

Τι έχει γίνει και τι πρέπει να κάνουμε. Δεν περίμενε κανείς μια τέτοια εξέλιξη του καιρού, το κλίμα έχει αλλάξει πάρα πολύ. Πρέπει να πάρουμε αποζημιώσεις εμείς που πάθαμε τις ζημιές και όχι άλλοι, οι αγρότες που καταστράφηκαν πραγματικά. Νέα οικονομική καταστροφή δεν μπορεί να αντέξει κανείς μας.

Τα κόστη στα καλαμπόκια ξεπερνούν τα 250 ευρώ ανά στρέμμα. Αν δεν μας βοηθήσει ο ΕΛΓΑ θα τιναχθούμε στον αέρα οικονομικά. Δουλεύουμε σκληρά και δεν μπορούμε να εισπράξουμε. Να μας βοηθήσει και ο δήμος. Δεν θα μπορέσει η περιοχή να καλλιεργήσει ξανά καλαμπόκι» είπε ο Νίκος Θεοφιλόπουλος αγρότης στην περιοχή.

Ο Δημήτρης Κυριακόπουλος υπέστη ζημιές σε δύο καλλιέργειες, στο καλαμπόκι και τα πεπόνια. «Το πρωί ο αέρας με την βροχή ήταν πολύ ισχυρά ως φαινόμενα. Παραλίγο να πετάξουν και εμάς. Έχω ζημιά στα καλαμπόκια που τα πέταξε κάτω και στα πεπόνια που δεν είχαμε προλάβει να κάνουμε συγκομιδή. Θα σαπίσουν στο χωράφι.

Η Πολιτεία ας κάνει ότι μπορεί. Πλέον οι αγρότες όπου κοιτάνε χρωστάνε. Κανένα κατάστημα δεν δίνει βερεσέ, είμαστε υπερχρεωμένοι. Τα τελευταία χρόνια η θάλασσα τραβάει έξω τον αέρα, ενώ παλιότερα τον πήγαινε μέσα. Το σημερινό (σ.σ. χθεσινό) θύμισε το φαινόμενο του περασμένου Σεπτέμβρη και χειρότερα. Αν περνούσε άλλη ώρα θα είχαμε και θύματα» ανέφερε.

Αποτελείωσε τη βιομηχανική τομάτα

Οι παραγωγοί στη βιομηχανική τομάτα, μετά την πανωλεθρία που υπέστησαν πριν δέκα ημέρες, μόλις επρόκειτο να ανοίξουν τα εργοστάσια για την παραλαβή του προϊόντος, είδαν και την τελευταία ελπίδα να σβήνει μετά την χθεσινή πρωινή καταιγίδα. «Μέσα σε δέκα μέρες το νερό ήταν αρκετό και ενώ προσπαθούσαμε να κάνουμε συγκομιδή στην τομάτα, πάλι πάμε πίσω.

Πλέον η τομάτα θα σαπίσει, δεν γλιτώνει. Αυτό ήταν το τελειωτικό χτύπημα. Δεν μπορούμε να μπούμε στα χωράφια. Η ζημιά θα φτάσει το 80%. Το κόστος καλλιέργειας είναι μεγάλο. Δεν ελπίζουμε σε αποζημιώσεις, όταν δεν έχουμε πάρει ούτε τα περσινά. Έχουμε απογοητευτεί πλήρως» είπε ο καλλιεργητής στα Λεχαινά, Αργύρης Παναγιωτόπουλος.

Ο Ανδρέας Μέμος επίσης παραγωγός από την περιοχή των Λεχαινών επισήμανε πως «… μας έκανε ο καιρός το χειρότερο. Σε αυτή την καλλιέργεια τομάτας βασιζόμαστε οι οικογένειες για να ζήσουμε. Έριξε τόσο πολύ νερό που θα μας αφανίσει από την καλλιέργεια αυτή. Με το Θεό δεν μπορεί κανένας να τα βάλει. Ελπίζουμε η Πολιτεία και ο ΕΛΓΑ να μας βοηθήσουν.

Οι ζημιές ξεπερνούν το 70-80%. Είναι πολλά τα έξοδα και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Θα μείνουμε στο έλεος του Θεού, χρεωμένοι με τις οικογένειές μας. Ελπίζαμε πως μετά την προηγούμενη κακοκαιρία ίσως να γλιτώσουμε κάτι. Τώρα τελειώσαμε…».[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1501224182979-c8759452-0b69-0″ include=”34329,34330″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia