FOLLOW US: facebook twitter

ΔΕΗ: Εισήγηση της ΡΑΕ για τη μη επιβάρυνση των καταναλωτών

Ημερομηνία: 08-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Να μην υπάρξει καμία επιβάρυνση στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για την κάλυψη των ποσών που θα πρέπει να ανακτήσει η ΔΕΗ για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) των ετών 2012-2015. Αυτό θα αναφέρει στην εισήγησή της προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), προτείνοντας στην πολιτεία να καλύψει εκείνη σε πρώτη φάση το σχετικό ποσό από πηγές δημοσίων εσόδων.

Την είδηση επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Νίκος Μπουλαξής, ο οποίος μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως η Αρχή θα εισηγηθεί να μη μετακυλιστεί η πρόσθετη επιβάρυνση στους καταναλωτές. Αντίθετα, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «να αξιοποιηθούν και άλλες πηγές χρηματοδότησης, όπως είναι η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου που καίγεται στα νησιά και η αξιοποίηση των μειώσεων του κόστους παραγωγής μελλοντικά λόγω των διασυνδέσεων των νησιών».

Κοινωνικό τιμολόγιο
Η εισήγηση θα περιλαμβάνει όμως και σημαντικές αλλαγές στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ), ώστε να προστατεύονται οι πραγματικά ευάλωτες κατηγορίες καταναλωτών. Έτσι, προτείνει αυστηροποίηση των κριτηρίων ένταξης, καθώς στα εισοδηματικά κριτήρια που ήδη ισχύουν θα προστεθούν και η ακίνητη περιουσία, όπως και οι τραπεζικές καταθέσεις. Την ίδια στιγμή, θα συστήσει στο ΥΠΕΝ να καθιερώσει τέσσερις κατηγορίες δικαιούχων του ΚΟΤ, οι οποίες θα έχουν έκπτωση 20%, 40%, 60% και 80% επί του κανονικού τιμολογίου ρεύματος. Στην κατηγορία με έκπτωση 80% θα εντάσσονται οι δικαιούχοι του κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος