FOLLOW US: facebook twitter

«Δασάκι Μύτικα Παλουκίου-Δημοτικές παιδικές κατασκηνώσεις»

Ημερομηνία: 29-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα
Χέλμης Σπύρος
Αρχιτέκτων-Μηχανικός
Μέλος Κινήματος Φίλων Χελωνίτη Κόλπου

 

Εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας

Ο χώρος των 53 στρεμμάτων στο Δασάκι Μύτικα Παλουκίου, συγκεντρώνει όλες τις προδιαγραφές για την δημιουργία καινοτόμου υψηλής αισθητικής οργάνωση παιδικής κατασκήνωσης.

Ως φορέα διαχείρισης προτείνουμε το Δήμο Ήλιδας. Η διαμόρφωση των παιδικών κατασκηνώσεων, θα υπακούει απόλυτα στις προδιαγραφές του νόμου περί λειτουργίας παιδικών κατασκηνώσεων. Η οποία αυτή μορφή επέμβασης στην εν λόγω ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ, καλύπτεται απόλυτα από τον ΔΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟ 4280/2014.

Η προτεινόμενη δυναμικότητα προτείνεται να είναι 100 παιδιά, ανά κατασκηνωτική περίοδο. Ως μοντέλο καταλύματος των παιδιών, προτείνεται ο επιτρεπόμενος από τον ΔΑΣΙΚΟ ΝΟΜΟ 4280/2014 , ΛΥΟΜΕΝΟΣ ΞΥΛΙΝΟΣ ΟΙΚΙΣΚΟΣ. Ο κάθε οικίσκος προβλέπεται να έχει εμβαδόν περίπου τα 40τ.μ, για άνετη παραμονή 10 απιδιών. Για την δυναμικότητα της παιδικής κατασκήνωσης των 100 παιδιών, απαιτείται τοποθέτηση 10 ξύλινων οικίσκων.

Συμπληρωματικά απαιτείται ένας οικίσκος 50τ.μ, για χώρος εστίασης ένας οικίσκος 50τ.μ, για Γραφείο Διοίκησης-Ρεσεψιόν – Ιατρείο, ένας οικίσκος 50τ.μ. για χώρο αποθήκης πλυντηρίου ρούχων, σιδερωτήριο κ.τ.λ. Συνολικά απαιτείται η τοποθέτηση 13 ξύλινων οικίσκων συνολικής περίπου κάλυψης τα 600τ.μ. Ενδεικτικός προϋπολογισμός 300.000,00€.

Επισημαίνουμε ότι το εν λόγω μοντέλο του ξύλινου οικίσκου φέρει αυτονομία στην αποχέτευση , με βυθιζόμενες δεξαμενές στο έδαφος, που τροφοδοτούνται με σύστημα από μύκητες, και το εκβαλλόμενο νερό  είναι κατάλληλο για πότισμα. Έργα που απαιτούνται να εκτελεσθούν για δοθεί η άδεια λειτουργίας είναι τα εξής:

  1. ΔΙΚΤΥΟ ΥΔΡΕΥΣΗΣ
  2. ΔΙΚΤΥΟ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ
  3. ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ
  4. ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  5. ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ
  6. ΑΘΛΟΠΑΙΔΙΕΣ
  7. ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
  8. ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
  9. ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ – ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΡΟΥΧΩΝ
  10. ΚΡΕΒΑΤΙΑ

Το διαμορφωμένο οικονομικό μέγεθος κόστους κυμαίνεται περίπου  στις 500.000,00€. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος των 300.000,00€ των 13 ξύλινων οικίσκων αντιμετωπίζεται θετικά να καλυφθεί από τον θεσμό της χορηγίας.

Τέλος ο καθαρισμός και ευπρεπισμός του δάσους, θα εκτελεσθεί δωρεάν από εθελοντική ομάδα εργασίας του κινήματος και υπό την εποπτεία του Δασαρχείου Αμαλιάδας.

Απαιτούμενη μελέτη που θα συνοδεύσει το αίτημα του Δήμου Ήλιδας, για την έκδοση άδειας επέμβασης, εκπονείται από εθελοντή Αρχιτέκτονα Μηχανικό του Κινήματος. Θεωρούμε εύστοχο το εγχείρημα των Δημοτικών Κατασκηνώσεων να κινηθεί ανεξάρτητα του υπόλοιπου εγχειρήματος για τα 820στρ. στο Δάσος Μαραθιάς.

Για δύο κύριους λόγους, ότι η εν λόγω προτεινόμενη χρήση, δεν συναντά ενδεχόμενα εμπόδια, που μπορούν να προκύψουν συνολικά , για το εγχείρημα του ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΧΩΡΙΟΥ στα 820στρ. στο δάσος Μαραθιάς που είναι άλλης τάξεως και μεγέθους παρέμβαση.

Εκτιμούμε ότι εάν δοθεί στο Δήμο Ήλιδας άμεσα ο χώρος, υπάρχουν πολλές πιθανότητες, να λειτουργεί έστω για μια εικοσαήμερη κατασκηνωτική περίοδο το καλοκαίρι του 2018. Αυτό θα είναι καταλυτικό αποτέλεσμα διαμορφώνοντας θετικό κλίμα για την ώθηση συνολικά του υπόλοιπου εγχειρήματος.

 

Αμαλιάδα 26/3/2018


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot