FOLLOW US: facebook twitter

Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων: Πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν καταξιωθεί

Ημερομηνία: 01-08-2024 | Συντάκτης:

-Τις τρεις συναυλίες του Αυγούστου ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

-Στις σημαντικές δράσεις του Δήμου στον τομέα του πολιτισμού, αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Σάκης Μπαλιούκος

-Παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Γεωργίου Σγούρου  «Ιφιγένεια εν Βραυρώνι» θα γίνει στις 17/8 στο ΚΠΕ Κρεστένων

Ως ιδιαίτερα αξιόλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις, χαρακτηρίστηκαν οι συναυλίες κατά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, στις έδρες των τριών Δ.Ε. του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, για τις οποίες δόθηκε το «πράσινο φως» κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που έγινε το απόγευμα της Τρίτης 30 Ιουλίου.

Στη διάρκεια της εισήγησής της η αρμόδια αντιδήμαρχος κ Αθανασία Κουσκουρή υπογράμμισε πως οι κεντρικές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων  κατά την περίοδο του Αυγούστου, έχουν καταξιωθεί και έχουν τύχει σημαντικής αποδοχής, όχι μόνο στην κοινωνία του Δήμου αλλά και γενικότερα.

Η κ. Κουσκουρή αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες επιτυχημένες  εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και την ΠΕΔ, ενώ όπως τόνισε με πρωτοβουλία του Δημάρχου κ. Σάκη Μπαλιούκου έχει τεθεί σε προτεραιότητα η καταγραφή των καλλιτεχνών που είτε δραστηριοποιούνται  στην περιοχή είτε στην Αθήνα, με σκοπό τη δημιουργία δεξαμενής ανθρώπων της τέχνης.

Οι τρεις συναυλίες

Η αντιδήμαρχος Πολιτισμού ανέφερε ότι οι συναυλίες ξεκινούν  το Σάββατο 10 Αυγούστου και ώρα 21:30 στην Ανδρίτσαινα με τον αξιόλογο νεαρό τραγουδοποιό και μουσικό Θοδωρή Κοτονιά, ο οποίος αναμένεται να προσελκύσει  τη νεολαία αλλά και τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.  Τον συνοδεύει στο τραγούδι η Αναστασία Φεργαδιώτη.

-Στην Κρέστενα στις 13 Αυγούστου και ώρα επίσης 21:30 θα ακολουθήσει η συναυλία με τη καταξιωμένη και ποιοτική καλλιτέχνιδα Γιώτα Νέγκα,  που θα αποτελέσει «πόλο έλξης» για το κοινό από τους όμορους δήμους αλλά και τον Πύργο, σε σημαντικό βαθμό.

– Το πρόγραμμα των συναυλιών θα κλείσει την Τετάρτη 14/8 και ώρα 21:30 στο Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας, με τον Βασίλη Σαλέα τον οποίο η κ. Κουσκουρή χαρακτήρισε ως αρχιτέκτονα του τραγουδιού και  της μουσικής ποίησης γενικότερα. Τον Β. Σαλέα  θα πλαισιώνουν οι Σαράντης Σαλέας και Έφη Πάνου.

Και οι τρεις συναυλίες θα είναι ΔΩΡΕΑΝ, προσφορά  του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων στο κοινό.

Σημαντικές  δράσεις πολιτισμού

Στη διάρκεια της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων έκανε λόγο για σημαντικές  δράσεις του Δήμου στον τομέα των εκδηλώσεων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπαλιούκος αναφέρθηκε στο Φεστιβάλ Δημιουργικής Έκφρασης των μαθητών της Ηλείας, το οποίο  θεωρεί σαν το μεγαλύτερο κατάκτημα στον πολιτισμό, καθώς και  στο RUN Ανδρίτσαινας που ξεκίνησε με  μεγάλη επιτυχία και θα επεκταθεί από  Επικούριο- Αρχ. Ολυμπία.

Ακόμα μίλησε για τις πρωτοβουλίες όσον αφορά τις ανασκαφές της Σαμίας, όπου δεν υπήρχε καθόλου πρόσβαση και την ανάδειξη του Αρχαίου Αίπυ στην Πλατιάνα, για το οποίο θα εξασφαλιστεί  επιπλέον ποσό για τις αναστηλωτικές εργασίες.

Όσον αφορά τον Επικούριο Απόλλωνα ο κ. Μπαλιούκος δήλωσε πως ο Δήμος τον δήλωσε ιδιοκτησία προκειμένου να γίνουν ζώνες πυρασφάλειας, ενώ πολύ σημαντικό είναι το γεγονός της  υδροδότησής του, 200 χρόνια μετά την Ελληνική Επανάσταση!

Επίσης για το ζήτημα της τέντας στον Επικούριο, ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων τόνισε πως είναι ειλημμένη απόφαση του Δήμου ότι αυτή θα φύγει και το μνημείο θα βγει ξανά στο φως, πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των επισκεπτών.

Παράλληλα ο κ. Μπαλιούκος αναφέρθηκε στις αξιόλογες θεατρικές ομάδες Καλλικώμου και Κρεστένων που έχουν στηριχτεί από το Δήμο, ενώ υπογράμμισε και τις δομικές  παρεμβάσεις στις παραδοσιακές κατασκευές που υπάρχουν σε διάφορα σημεία, που απαιτούν φροντίδα όπως είπε και της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος εξέφρασε τη χαρά του που οι πολιτιστικοί σύλλογοι στο Δήμο διαρκώς ενεργοποιούνται και κάνουν σοβαρή δουλειά στον τομέα του πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή.

Παρουσίαση βιβλίου

Δρ. Γιώργου Σγούρου

Στο μεταξύ με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του πρώην Δημάρχου και πρ. προέδρου της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης  Ανδρίτσαινας Δρ. Γεωργίου Σγούρου, με τίτλο «Ιφιγένεια εν Βραυρώνι» που θα γίνει το Σάββατο 17 Αυγούστου και ώρα 7:30 μ.μ. στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κρεστένων.

Πρόκειται για μυθικούς διαλόγους μετά την επιστροφή στη Βραυρώνα από την Αυλίδα και την Ταυρίδα, που αποτελεί πρώτη έκδοση Ολυμπία 2024 (700η Ολυμπιάδα).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot