Δήλωση υπέρ της συμφωνίας από τον Γ. Παπανδρέου
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”63123″ img_size=”full”][vc_column_text]Σε βαθιά κρίση και περιδίνηση έχει περιπέσει το Κίνημα Αλλαγής ελέω Μακεδονικού. Ο επικεφαλής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γιώργος Παπανδρέου, φρόντισε να κρατήσει αποστάσεις από από την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το ονοματολογικό, εκτιμώντας πως πρόκειται για μια «ισορροπημένη συμφωνία» που «θα μπορούσε να ήταν και πολύ καλύτερη, αν είχαμε ενώσει όλοι τις δυνάμεις μας».
Ο Γ. Παπανδρέου, καλεί την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση να αντιμετωπίσουν τα ζητήματα που ανοίγουν «με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, δίνοντας βάρος στη μεγάλη εικόνα, στο πατριωτικό συμφέρον, και όχι στα μικροκομματικά οφέλη».
Ο κ. Παπανδρέου σημειώνει πως «η διαίρεση σε πατριώτες και μειοδότες είναι άκρως επικίνδυνη. Δίνει περιθώρια χειραγώγησης σε κάθε είδους συμφέροντα» μιλώντας για μια ιστορική στιγμή, με τη συζήτηση γύρω από τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
Ο πρώην πρωθυπουργός, κάνει μια ιστορική αναδρομή με αναφορά στην κυβέρνηση Σημίτη (2003) που πέτυχε «να ανοίξει η προοπτική για την Ευρωπαϊκή ένταξη των Βαλκανίων» αλλά και τις «προσπάθειες που ξεκίνησαν το 1995 επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου, με την Ενδιάμεση Συμφωνία για την επίλυση του ονόματος των Σκοπίων».
Ο Γ. Παπανδρέου αναφερόμενος στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., σημειώνει πως «διαπραγματεύεται μόνη της, δεν προσπαθεί έγκαιρα να καλλιεργήσει το απαραίτητο πνεύμα εθνικής συνεννόησης και στο τέλος, θριαμβολογεί χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αυτή η σε γενικές γραμμές ισορροπημένη συμφωνία, βασίζεται στις μακρόχρονες προσπάθειες πολλών άλλων και θα ήταν πολύ χειρότερη αν μέχρι την τελευταία στιγμή δεν είχαμε δώσει μάχη για σημαντικές κόκκινες γραμμές», προσθέτοντας πως η συμφωνία «θα μπορούσε να ήταν και πολύ καλύτερη, αν είχαμε ενώσει όλοι τις δυνάμεις μας».
Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου
Κριτική ασκεί και στην αξιωματική αντιπολίτευση που «πασχίζει να αποφύγει το πολιτικό κόστος απομακρυνόμενη ακόμα κι από τη συμφωνημένη εθνική γραμμή. Μια γραμμή που διαμορφώθηκε με τη συνεννόηση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης το 2008. Το ΠΑΣΟΚ παραμέρισε τους μικροκομματικούς υπολογισμούς για να συμβάλει στην εθνική αυτή υπόθεση εποικοδομητικά. Σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει το αντίθετο. Αθετεί ακόμα και τις δικές της αποφάσεις πασχίζοντας να μην αλλάξει τίποτα. Έτσι, όταν φτάνουν τα δύσκολα, αυξάνει απλά τη στείρα κριτική και τις ρητορικές κορώνες».
Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, λέει «ΟΧΙ στο όχι της Νέας Δημοκρατίας, γιατί δεν απορρέει από γνήσια πατριωτική στάση αλλά από επιζήμιο οπορτουνισμό».
Για τον Γ. Παπανδρέου, «η προτεινόμενη συμφωνία αποτελεί μια αφετηρία» που «αποτελεί πραγματική ευκαιρία», καθώς «στα Σκόπια υπάρχει μια κυβέρνηση σοσιαλδημοκρατική, μετριοπαθής, φιλοευρωπαϊκή, που κατανοεί ότι, λύση χωρίς αμοιβαίους συμβιβασμούς δεν μπορεί να υπάρξει».
Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, σε άλλο σημείο της δήλωσής του, σημειώνει: «Ως Κίνημα Αλλαγής, έχουμε χρέος να προχωρήσουμε ενωμένοι στην προσπάθεια δημιουργίας ενός χώρου ειρήνης, δημοκρατίας, και ανάπτυξης στα Βαλκάνια, βασισμένο στις ευρωπαϊκές αξίες. Με εποικοδομητικές ιδέες, αυτόνομη κρίση και προοδευτικό πρόσημο. Πυξίδα μας: εθνικό το αληθές.
Από την πλευρά μου, είναι καθήκον μου να εργαστώ για να διασφαλιστεί η ενότητα της προοδευτικής παράταξης, ώστε να επιτελέσει το ιστορικό της χρέος.
Να είναι χρήσιμη για τους Έλληνες και τη χώρα.
Χρέος, που στην παρούσα ιστορική περίοδο, είναι αυξημένο, καθώς, όπως απέδειξε η αμείλικτη πραγματικότητα, είναι η μοναδική παράταξη που μπορεί να αγωνιστεί για να διαμορφωθούν οι αναγκαίες συναινέσεις μεταξύ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων, του Ελληνισμού στο σύνολό του, για ένα μέλλον διαφορετικό, βιώσιμο, ελπιδοφόρο και δημιουργικό».
Πηγή: efsyn.gr[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]