Δέκα χρόνια από το θάνατο του ποιητή Γιώργη Παυλόπουλου: Τιμητική εκδήλωση από την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”60170″ img_size=”full”][vc_column_text]Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας τίμησε τον συντοπίτη μας ποιητή Γιώργη Παυλόπουλο στα πλαίσια των εκδηλώσεων της « Λόγος» την Πέμπτη 10 Μαΐου με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατο του σε μια ενδιαφέρουσα λογοτεχνική εκδήλωση οπου παρουσιάστηκε το έργο του. Στην εκδήλωση μίλησαν ο Δημήτρης Αγγελάτος, καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας και Θεωρίας της Λογοτεχνίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο Γιάννης Ξούριας, επίκουρος καθηγητής Νεοελληνικής Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ, ο ποιητής Κώστας Κουτσουρέλης και τέλος ο κριτικός λογοτεχνίας Αλέξης Ζήρας αναλύοντας και φωτίζοντας ενδιαφέρουσες πτυχές της ποίησης του Γιώργη Παυλόπουλου.
Ο Γιώργης Παυλόπουλος, κριτικό ή δοκιμιακό έργο όπως τονίστηκε, ουσιαστικά δεν έχει. Μόνη συμπληρωματική πτυχή του ποιητικού έργου του είναι η επιστολογραφία του. Λίγα λόγια λοιπόν και μετρημένα -η έκφραση με τη θετική αξιολογική χροιά που έχει στον καθημερινό λόγο. Η πρόσφατη συγκεντρωτική έκδοση των Ποιημάτων του (Κίχλη, 2017) είναι αυτή που δίνει την αφορμή σε όσους μίλησαν να τον επαναπροσεγγίσουν πιο σφαιρικά.
Η ενδιαφέρουσα αυτή λογοτεχνική βραδιά, πραγματοποιήθηκε στον κατάμεστο χώρο των παρουσιάσεων της Εθνικής Βιβλιοθήκης στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, ενώ αρκετοί ήταν και οι Ηλείοι που την παρακολούθησαν. Ο Δ. Αγγελάτος μέσω της εισήγησής του με τον τίτλο: « Ξυπνώντας μέσα σ’ αυτό τοφως/μαύρο σαν ένα μελίσσι /που μου έτρωγε τα μάτια», ανέλυσε τη δραματικότητα και τον λυρισμό της ποίησης του Παυλόπουλου με άξονες τα ποιήματα « Ερημόνησο» και « Δεν ξανακοίταξα».
Ο Γ. Ξούριας στην εισήγησή του με τίτλο «…. κι οι νεκροί σ’ ένα ποίημα. Μορφές, φωνές και μνήμες νεκρών στην ποίηση του Γ. Παυλόπουλου», μίλησε για τους νεκρούς και τον θάνατο στην ποίηση του Παυλόπουλου που συχνά μετασχηματίζονται σε ενύπνιο,σκάλα , καρέκλα , φαντάρο αντανακλώντας μνήμες , μορφές και φωνές νεκρών που σημαδεύουν τον ποιητή, ο οποίος συχνά μιλάει στα ποίηματά του ως νεκρός.
Ο Γ. Κουτσουρέλης χαρακτηρίζει πολλά ποιήματα του Παυλόπουλου ως αλησμόνητα μιας και χαράσσονται στη μνήμη του αναγνώστη με τη λιτότητα της αφήγησης και τη συγκίνηση που προκαλούν.Ο τίτλος της ομιλίας του ήταν «Ποιητής, Ο λύκος το φίδι και τα πουλιά”.
Τέλος, ο Αλέξης Ζήρας στην ομιλία του με τον τίτλο : “ Κλειδιά και αντικλείδια του Γ. Παυλόπουλου. Το ποίημα ως τραυματική και ιαματική συναίρεση της ύπαρξης», ανέπτυξε ένα από τα κεντρικά θέματα της ποίησης του Παυλόπουλου που είναι η εκκόλαψη του ποιήματος. Επίσης μίλησε για τα ερωτικά ποιήματα του ποιητή καθώς και τη σχέση και την επιρροή που άσκησε ο Γ. Σεφέρης στον Παυλόπουλο στα πρώτα βήματά του.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Φίλιππος Τσιμπόγλου, Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]