FOLLOW US: facebook twitter

Γ. Κουτσούκος: “20 χρόνια από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου”

Ημερομηνία: 03-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Andreas_Papandreou

42 χρόνια από την 3η Σεπτέμβρη του ΄74

Τιμήσαμε φέτος, το ΠΑΣΟΚ και η Βουλή των Ελλήνων, τον Α. Παπανδρέου με τη συμπλήρωση των 20 χρόνων από το θάνατό του.

Οι εκδηλώσεις που έγιναν και τα σχετικά δημοσιεύματα ανέδειξαν, για μια ακόμα φορά, τα χαρίσματα του Ηγέτη που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, στις 3 Σεπτέμβρη του ΄74, συνέγειρε και ένωσε τους Έλληνες, έκανε το αίτημα της Αλλαγής λαϊκή απαίτηση και το μετέτρεψε, από το ’81 και μετά, σε ένα τεράστιο έργο, που άλλαξε ριζικά την Ελλάδα, με αποτέλεσμα σήμερα, να τον υπερασπίζονται ακόμα και αυτοί που τον πολέμησαν σκληρά.

Στο εμπνευσμένο κείμενο της 3ης Σεπτέμβρη και τα κύρια συνθήματα που τη σηματοδότησαν πολιτικά, μπορούμε να διακρίνουμε την επικαιρότητά της σε κάθε πολιτική συγκυρία, πολύ δε περισσότερο σήμερα, που η χώρα μας δοκιμάζεται από μια πολύπλευρη κρίση.

Η 3η Σεπτέμβρη μας οδηγεί να αναλογιστούμε, ποιες είναι οι προϋποθέσεις και ποιες οι πολιτικές δυνάμεις που μπορεί να μετατρέψουν ξανά τα συνθήματα και τα αιτήματά της σε μια σύγχρονη, αξιόπιστη, προοδευτική πολιτική που μπορεί να απελευθερώσει τη χώρα από τα δεσμά των μνημονίων, να επαναφέρει το δικαίωμα στην ευημερία και να επαναθεμελιώσει τους Δημοκρατικούς Θεσμούς.

 Ας αναρωτηθούμε, επιχειρώντας μια θεωρητική και μεταφυσική υπέρβαση, τι θα έκανε ο Α. Παπανδρέου, αν υποθέσουμε ότι εμφανιζόταν ξαφνικά και διαπίστωνε πως μπροστά στην πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας οι προοδευτικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις, οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού βρίσκονται κατακερματισμένες και αδύναμες;

 Θα έκανε  ακριβώς, αυτό που έκανε και το 1974.

Θα επιχειρούσε δηλαδή, να ενώσει κάτω από ένα νέο πολιτικό σχέδιο και σχήμα όλες αυτές τις διάσπαρτες δυνάμεις, ώστε να καταστεί δυνατό, με όρους πολιτικής ηγεμονίας, να εκφράσουν στη σημερινή συγκυρία, τα πάντα επίκαιρα μηνύματα της 3ης Σεπτέμβρη.

Τόσο το ρευστό γεωπολιτικό περιβάλλον και οι επικίνδυνοι ανταγωνισμοί στην ευρύτερη περιοχή, όσο και η μίζερη πολιτική και αδιέξοδη οικονομικά κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, καθιστούν μια τέτοια πολιτική πρωτοβουλία υποχρέωση των πολιτικών δυνάμεων του δημοκρατικού χώρου, αλλά και των φιλόδοξων προσωπικοτήτων, αν θέλουν να υπάρξει ένα νέο προοδευτικό ρεύμα που θα επαναδιεκδικήσει τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο και τον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, με βάση τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Το ΠΑΣΟΚ και η ηγεσία του, έχει κάνει αρκετά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση με θετικά αποτελέσματα, όπως η συγκρότηση της  Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το Κοινό Κείμενο των Προοδευτικών Μεταρρυθμίσεων και συνεχίζει σταθερά και επίμονα.

Στην πορεία αυτή, όσοι αναφέρονται στις ιδέες της 3ης Σεπτέμβρη, στον Ανδρέα Παπανδρέου, το Δημοκρατικό Σοσιαλισμό και τις προοδευτικές αλλαγές, πρέπει να καταθέσουν τη δική τους δημιουργική συμβολή, τώρα που η Ελλάδα και ο Λαός έχει ανάγκη τη μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη και την Κεντροαριστερά ως εναλλακτική πρόταση εξουσίας, για να μη μετατραπεί η αποτυχία της λαϊκίστικης αριστεράς σε συντηρητική παλινόρθωση.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜ.ΑΡ.

Γιάννης Κουτσούκος

Βουλευτής Ν. Ηλείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος