FOLLOW US: facebook twitter

Γ. Γεωργιόπουλος: Χρήματα εδώ και τώρα για την θωράκιση της Ηλείας

Ημερομηνία: 29-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”13114″ img_size=”full”][vc_column_text]Τα υπόλοιπα του Ταμείου Μολυβιάτη ζητά ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γεωργιόπουλος

Τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη που δεν έφτασαν ποτέ στην Ηλεία κατ΄ αναλογία της καταστροφής που υπέστη ο τόπος και κατ’ επιθυμία των δωρητών, ζητά με επιστολή του προς τους αρμόδιους υπουργούς ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος. Όπως και ο ίδιος τόνισε σε δηλώσεις του, οι φετινές πυρκαγιές ήταν εξαιρετικά επικίνδυνες και απειλητικές, ξύπνησαν μνήμες από το 2007 και κατέδειξαν πως σε αυτή τη δεκαετία που διανύσαμε από τη στιγμή της μεγάλης τραγωδίας η Ηλεία παραμένει ανοχύρωτη απέναντι στην πύρινη απειλή…

Η Ηλεία χρειάζεται άμεσα σχέδιο αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας

Ο κ. Γεωργιόπουλος πέραν των άλλων φετινών πυρκαγιών στάθηκε στην πρόσφατη της Μακίστου. Οι συμβολισμοί από τη μία και η στυγνή πραγματικότητα από την άλλη έδειξαν τα κενά που υπάρχουν σε όλα όσα έχουν πολλάκις συζητηθεί, σχεδιαστεί, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί από το 2007 έως σήμερα. Περιοχές που κινδύνεψαν ξανά, γιατί απλά δεν έγινε τίποτα για την προστασία τους.

«Η Ηλεία εξακολουθεί να βρίσκεται ανοχύρωτη στο έλεος των πυρκαγιών του μέλλοντος. Πρέπει γρήγορα να λάβουμε μέτρα. Εμείς, οι δήμοι, η Ελληνική Πολιτεία. Λίγα πράγματα έχουν γίνει στα δέκα χρόνια που πέρασαν από το 2007. Τα χωριά μας βρίσκονται μέσα στα δάση και δεν έχουν αντιπυρικές ζώνες. Οι δασικοί δρόμοι είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εγκαταλελειμμένοι ή πλημμελώς τακτοποιημένοι. Σημεία αντιπυρικά και πυροσβεστικά σημεία υπάρχουν ελάχιστα. Δεξαμενές νερού, κατασκευάστηκαν και δεν λειτουργούν. Και όλα αυτά έχουν γίνει χωρίς σχέδιο.

Η Ηλεία χρειάζεται πάρα πολύ γρήγορα ένα σχέδιο αντιπυρικής και ταυτόχρονα ένα σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας γιατί τα ακραία καιρικά φαινόμενα που χτυπούν τα τελευταία χρόνια την περιοχή μας, έχουν γίνει μόνιμα και ενδεχομένως πυροδοτούνται και από την αλλαγή του μικροκλίματος, όπως προέκυψε μετά την καταστροφή των δασών μας το 2007» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας. Και ζήτησε να δοθούν χρήματα βάσει ενός ιδιαίτερου σχεδίου για το νομό που θα τον θωρακίσει από μεγάλες καταστροφές του μέλλοντος.

Ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε πως τέτοιες χρηματοδοτήσεις μπορούν να βρεθούν μόνο από το κράτος, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού και του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Στάθηκε στο Ταμείο Μολυβιάτη, όπως επικράτησε από το παρελθόν, τα αποθεματικά του οποίου είναι 72 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα προ καιρού ο κ. Γεωργιόπουλος είχε θέσει δημόσια ερωτήματα για την τύχη των χρημάτων και τις προθέσεις της Κυβέρνησης.

Έτσι απέστειλε μια επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών, με κοινοποίηση στον υπουργό Εσωτερικών, στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών υπεύθυνο για το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, για να λάβει επίσημες απαντήσεις, αλλά και στους βουλευτές Ηλείας τους οποίους κάλεσε από κοινού με τους φορείς της Ηλείας να αγωνιστούν όλοι μαζί για αυτό το σκοπό.

«Έχουμε κάποιες πληροφορίες πως τα χρήματα του Ταμείου Μολυβιάτη, αυτή τη στιγμή βρίσκονται κατατεθειμένα σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδας, ανέρχονται στο ποσό των 72 εκατομμυρίων ευρώ. Τα ερωτήματα που έθεσα και οι προβληματισμοί που προσπάθησα να περάσω στην Κυβέρνηση, έχουν τον εξής χαρακτήρα. Αν από το σύνολο των χρημάτων που είχαν συγκεντρωθεί το 2010, τα 215 εκατ. ευρώ που περιελάβανε το Ταμείο Μολυβιάτη μαζί με τους τόκους, στην Ηλεία επισήμως σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε, έχουν φτάσει 40 εκατ. ευρώ.

Ούτε καν το 1/5 του συνόλου των χρημάτων. Παρόλο που τα χρήματα αυτά συγκεντρώθηκαν από τον Παγκόσμιο ελληνισμό αλλά και από αλλοδαπούς συνανθρώπους μας σε όλο τον πλανήτη, εξαιτίας του δράματος της Ηλείας, της ανθρώπινης θυσίας, των ζημιών που υπέστη ο αρχαιολογικός χώρος της Ολυμπίας. Άρα το μεγαλύτερο μέρος αυτών των χρημάτων από τους δωρητές κατευθύνθηκε, ως βούληση στην Ηλεία. Ο σκοπός αυτός δεν εκπληρώθηκε και νομίζω ότι ήρθε η ώρα από το υπόλοιπο αυτό, η Πολιτεία να δείξει και να εκπληρώσει μάλλον το σκοπό των δωρεών» σχολίασε ο αντιπεριφερειάρχης.

 

Τα ερωτήματα που θέτει δια της επιστολής του κ. Γεωργιόπουλος είναι τα εξής:  

Ποιο είναι το εναπομείναν υπόλοιπο των δωρεών προς το Ταμείο Μολυβιάτη, μετά την τελευταία κατανομή που έγινε 31/12/2012;

Έχει πραγματοποιηθεί έκτοτε άλλη ανάληψη και για πιο σκοπό;

Εξακολουθεί το εναπομείναν υπόλοιπο να βρίσκεται στο λογαριασμό αρωγής πυρόπληκτων της τράπεζας της Ελλάδας και αν όχι που βρίσκονται κατατεθειμένα;

Σκοπεύει η κυβέρνηση να κατανείμει το σύνολο ή μεγαλύτερο μέρος του εναπομείναντος ποσού στην Ηλεία αποκαθιστώντας την αδικία που έχει συντελεστεί σε βάρος μας;

 

«Τα παραπάνω καίρια ζητήματα τα οποία τίθενται υπό μορφή ερωτημάτων είναι και δίκαια και νόμιμα αιτήματα της Ηλείας. Απευθύνομαι προς τον θεσμικός αρμόδιο υπουργό, τον έχοντα την ευθύνη των δημόσιων οικονομικών. Και του απευθύνομαι γνωρίζοντας, ότι δεν έχει τουλάχιστον αυτός και η κυβέρνησή του την ευθύνη για το που βρίσκονται αυτά τα χρήματα, ως αρμόδιος όμως πρέπει να γνωρίζει που βρίσκονται και πρέπει γρήγορα να ξέρουμε τι σκοπό έχει η κυβέρνηση και που θέλει να κατευθύνει και πότε θα κατευθύνει αυτά τα χρήματα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργιόπουλος, ευχόμενος να μη ζήσει ξανά ο νομός στιγμές ανάλογες του 2007, ποτέ ξανά…[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia