FOLLOW US: facebook twitter

Γ. Γεωργιόπουλος: Με σοβαρότητα για την υλοποίηση της ΟΧΕ

Ημερομηνία: 24-09-2016 | Συντάκτης:

georgiopoulos

Δηλώσεις και επισημάνσεις Γεωργιόπουλου για τα προτεινόμενα έργα

Για τα έργα που θα ενταχθούν στην ΟΧΕ και πήραν το πράσινο της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας, μίλησε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος. Η εισήγηση για τα έργα αυτά θα γίνει την προσεχή Τετάρτη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Κεντρική φιλοσοφία και στόχος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης, είναι η συνολική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Ολυμπίας ως προορισμού μέσω της διαμόρφωσης ενός συνολικού προϊόντος για τον επισκέπτη.

Βασική φιλοσοφία και χρηματοδοτήσεις

Αναφερόμενος στους ειδικούς στόχους που υποστηρίζουν την φιλοσοφία αυτή, ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε πως είναι η αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής, η αξιοποίηση του πολιτισμού ως στοιχείο κοινωνικής ενσωμάτωσης, η στήριξη της καινοτόμου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας η νέες θέσεις εργασίας δηλαδή η βελτίωση των απασχολησιμότητας. «Κεντρικοί πυλώνες αυτής της παρέμβασης της ΟΧΕ είναι η αναβάθμιση και βελτίωση των υποδομών, η ανάδειξη της νέας ταυτότητας της περιοχής, το marketing και το branding, δηλαδή η ανάπτυξη έξυπνων εφαρμογών για την προώθηση του θεματικού τουρισμού, το ψηφιακό σκέλος που υποστηρίζει ψηφιακές εφαρμογές και νέες τεχνολογίες που υποστηρίζουν αυτή τη φιλοσοφία ολοκληρωμένες αστικές παρεμβάσεις για την αύξηση της ελκυστικότητας η αξιοποίηση  και η ανάδειξη των πολιτιστικών και των φυσικών πόρων, η προώθηση και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ενίσχυση και διασφάλιση συνθηκών απασχόλησης του ανθρώπινου δυναμικού» είπε μεταξύ άλλων.

Σε αυτή τη λογική υπεγράφη και το σύμφωνο συνεργασίας με τους δήμους, ενώ προτάσεις κλήθηκαν να καταθέσουν και άλλοι φορείς όπως η Εφορία Αρχαιοτήτων και το Δασαρχείο .

«Η ΟΧΕ από εδώ και στο εξής έχει πάρα πολύ δουλειά και το επίπεδο συνεργασίας με τους δήμους είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο και σε τόσο στενό ώστε ως ένα ενιαίο όργανο ουσιαστικά να μπορούμε να αποφασίζουμε και να υλοποιούμε διαφορετικά το πρόγραμμα για να επιτύχει και το στοίχημα αυτό δεν θα πρέπει να πάει χαμένο για την Ηλεία θέλουμε να επισημάνουμε κάποια πράγματα» είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, ο οποίος εξήγησε πως οι δήμοι κατέθεσαν τις προτάσεις τους, όμως δεν είναι εφικτό να ενταχθούν όλες, είτε γιατί δεν είναι επιλέξιμες, είτε πάλι γιατί μπορούν να υποστηριχθούν από άλλα προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας, ενώ για κάποιες άλλες πιθανότατα να αναζητηθούν άλλες πηγές χρηματοδότησης, κοινές συνέργειες και χρηματοδοτικά εργαλεία από τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων και άλλες πηγές χρηματοδότησης.

Αυστηρό χρονοδιάγραμμα

Ο κ. Γεωργιόπουλος ανέφερε πως πολλά από τα έργα είναι ώριμα, είτε οι δήμοι και οι φορείς, έχουν αναλάβει την ωρίμανση τους σε επίπεδο μελετών και έχουν δεσμευτεί σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. «Αυτό το χρονοδιάγραμμα θα πρέπει να τηρηθεί απαρέγκλιτα. Ο χρόνος που έχουμε συμφωνήσει  για την ωρίμανση του κάθε έργου έχει μελετηθεί και είναι αρκετός. Εάν κάτι δεν ωριμάσει, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί και να υλοποιηθεί άρα, η ευθύνη όλων μας δεν εξαντλείται στο να προτείνουμε σήμερα και να εγκριθεί από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Η ευθύνη όλων μας είναι αυτά τα οποία προτείνουμε να τα δουλέψουμε εντατικά, να τα ωριμάσουμε γιατί τα περισσότερα δεν είναι ώριμα και μέσα στους χρόνους που έχουμε συμφωνήσει. Εάν αυτό δεν γίνει ο κάθε ένας θα πρέπει να απολογηθεί ενώπιων των Ηλείων για τα χρήματα που θα χαθούν για τις ευκαιρίες ανάπτυξης που δεν θα προχωρήσουν και δεν θα υλοποιηθούν για την Ηλεία που μπορεί να μείνει για μία ακόμα φορά πίσω σε ότι έχει να κάνει με την οικονομική – αναπτυξιακή της προοπτική» επισήμανε.

trenose

Τα προτεινόμενα έργα

Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας έχει προτείνει και αναλαμβάνει να υλοποιήσει:

  1. Κατασκευή δρόμου Λαστέϊκα – Παράκαμψη Αγ. Ιωάννη που είναι σε ένα τελικό στάδιο πριν τις απαλλοτριώσεις και  την δημοπράτηση.
  2. Την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής και των αποβάθρων στην γραμμή Κατάκολο Πύργος Αρχαία Ολυμπία σε συνεργασία με τον ΟΣΕ (Σε λίγο καιρό έτοιμα τα τεύχη δημοπράτησης για την αναβάθμισης της γραμμής και την ανάδειξη του τουριστικού τρένου για την ΟΧΕ).
  3. Δημιουργία επικοινωνιακής ταυτότητας της ευρύτερης περιοχής (Προτάσεις των δήμων στην Περιφέρεια που έχει αναλάβει το έργο για τους τρείς πόλους παρέμβασης).
  4. Δημιουργία ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος προβολής των πολιτιστικών και τουριστικών πόλων και μνημείων και των διαδρομών στην ευρύτερη περιοχή.
  5. Δημιουργία ποδηλατικής διαδρομής και πεζοδρομικής διαδρομής από την είσοδο του Πύργου έως το Κατάκολο.
  6. Ανάπτυξη και δημιουργία δασικών μονοπατιών και φυσικού πλούτου του οροπεδίου της Φολόης το οποίο θα υλοποιήσουμε σε συνεργασία με το δασαρχείο.
  7. Δράσεις ενίσχυσης των επιχειρήσεων.
  8. Δράσεις βελτίωσης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού (στο επιχειρηματικό επίπεδο).
  9. Ενίσχυση καινοτόμων επιχειρήσεων (στο επιχειρηματικό επίπεδο).
  10. Δράση υποστήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων.
  11. Σχεδιασμός και λειτουργία θερμοκοιτίδας ανάπτυξης επιχειρηματικότητας για όλους (σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Ηλείας).
  12. Προγράμματα κατάρτισης υποστηρικτικών  δράσεων και κοινωνικής ένταξης ατόμων με αναπηρία.

Ο δήμος Πύργου αναλαμβάνει:

  1. Έργα ανάπλασης χερσαίας ζώνης (στόχος η άμεση ένταξη και δημοπράτηση του σημαντικού αυτού έργου).
  2. Αστική ανάπλαση του ιστορικού κέντρου του Πύργου.
  3. Ανάπτυξη αστικών συστημάτων μεταφοράς φιλικών ως προς το περιβάλλον.
  4. Ανάδειξη δασικών μονοπατιών στο βουνό του Κατακόλου.

Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας προτείνει:

  1. Ανάπλαση του χώρου της εισόδου της Αρχαίας Ολυμπίας.
  2. Αποκατάσταση και συντήρηση μουσείου σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.
  3. Διαμόρφωση τουριστικής διαδρομής από την γέφυρα του Κλαδέου έως την Ολυμπιακή Ακαδημία και περεταίρω έως το χωριό Λιναριά.
  4. Προμήθεια οχημάτων νέας αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.

Η ΕΦΑ Ηλείας έχει προτείνει:

  1. Η αποκατάσταση των βορειότερων τμημάτων του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάσεις Φιγαλείας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος