FOLLOW US: facebook twitter

Γόνιμες καθυστερήσεις στο Κτηματολόγιο

Ημερομηνία: 28-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”21140″ img_size=”full”][vc_column_text]Άμεση προτεραιότητα του Υπουργείου Περιβάλλοντος η ενοποίηση των Υποθηκοφυλακείων με τα Κτηματολογικά γραφεία σε κάθε νομό

Οι δασικοί χάρτες και η ενοποίηση των υποθηκοφυλακείων με τα κτηματολογικά γραφεία αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος, ακόμα και αν αποδειχθεί ότι θα φέρουν καθυστερήσεις στο ίδιο το Κτηματολόγιο, το οποίο περιλαμβάνεται στα προαπαιτούμενα του πρώτου μνημονίου.

Ο Σεπτέμβριος αναμένεται να είναι μήνας εξελίξεων, αφού προβλέπεται η κατάθεση νομοσχεδίου για τη νέα δημόσια υπηρεσία που θα ανατρέψει τα σημερινά συστήματα καταγραφής της ιδιοκτησίας των ακινήτων, όπως ορίζει η μελέτη της Διεθνούς Τράπεζας.

Την είχε παραγγείλει παλιότερα ο Κωστής Χατζηδάκης και ολοκληρώθηκε επί υπουργίας του Γ. Μανιάτη.

Το τελευταίο τρίμηνο η προπαρασκευαστική επιτροπή, που συγκρότησε ο Γ. Σταθάκης με συμμετοχή εκπροσώπων όλων των ενδιαφερομένων φορέων, συνεδρίαζε κάθε εβδομάδα για να καταλήξει σε ένα νομοσχέδιο 96 σελίδων που προβλέπει τη συγκρότηση νέου Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), υπό την εποπτεία του υπουργείου Περιβάλλοντος στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας που σήμερα υπάγονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης, καθώς και το Κτηματολόγιο, το οποίο ανήκει εξ ολοκλήρου στο δημόσιο και έχει τη μορφή ΑΕ.

Θα διαθέτει 1.300 θέσεις προσωπικού, ώστε να απορροφηθούν οι 238 άμισθοι και οι 257 δικαστικοί υπάλληλοι των υποθηκοφυλακείων, καθώς και οι 368 εργαζόμενοι στις υπηρεσίες του Κτηματολογίου.

«Δεν πρόκειται να χαθεί ούτε μία από τις υπάρχουσες θέσεις εργασίας και όλοι θα αμείβονται με βάση το ενιαίο μισθολόγιο», διευκρίνισε στην «Εφ.Συν.» αρμόδια πηγή του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο νέος δημόσιος φορέας προβλέπεται να ενισχυθεί με νομικούς και μηχανικούς, ώστε να καλυφθούν τα σημερινά κενά.

Αντιρρήσεις…. 

Για τη βασική αυτή ρύθμιση εκφράστηκαν κάποιες αντιρρήσεις. Οι εκπρόσωποι των νομικών θέτουν θέμα αντισυνταγματικότητας για την ένταξη στο δημόσιο των υπαλλήλων των άμισθων υποθηκοφυλακείων, υποστηρίζοντας ότι παρακάμπτονται οι διαδικασίες προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.

Ο φορέας των εργαζομένων όμως επισημαίνει ότι η πρόσληψή τους έχει γίνει με απόφαση τριμελών επιτροπών, ενώ το υπουργείο μελετά την τακτοποίησή τους σε προσωποπαγείς θέσεις για να μη δημιουργηθούν προβλήματα νομιμότητας.

Από την πλευρά των τοπογράφων μηχανικών εκφράζονται φόβοι ότι οι αλλαγές αυτές θα φέρουν καθυστερήσεις στην εν εξελίξει μελέτες του Κτηματολογίου.

Το υπαρκτό αυτό θέμα αντιμετωπίζεται με μεταβατικές διατάξεις, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι την καθοριστική θέση του γενικού διευθυντή του νέου φορέα θα αναλάβει ως το τέλος της θητείας της η σημερινή διευθύνουσα σύμβουλος του Κτηματολογίου ώστε να μην υπάρχουν… αναταράξεις.

Το υπουργείο επισημαίνει με νόημα ότι και με το σημερινό καθεστώς υπάρχουν προβλήματα στην προώθηση των μελετών κτηματογράφησης, όπως η έλλειψη μηχανικών για επιβλέψεις, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η υπογραφή των νέων συμβάσεων.

Εφοδοι του ΣΔΟΕ 

Οι μεγαλύτερες αντιρρήσεις διατυπώνονται από ορισμένους υποθηκοφύλακες και οι οποίες φαίνεται πως δεν είναι άσχετες με τα ευρήματα του ΣΔΟΕ και των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης που έχουν πάρει το δρόμο προς δικαιοσύνη. Σε όλη τη χώρα λειτουργούν 394 υποθηκοφυλακεία, από τα οποία μόνον 17 ανήκουν στο δημόσιο, ενώ τα υπόλοιπα, τα άμισθα, συντηρούνται από τα προβλεπόμενα έσοδα από τις μεταγραφές συμβολαίων και τις χορηγήσεις επικαιροποιημένων αντιγράφων.

Με το νόμο 2145 του 1993, το υπουργείο Δικαιοσύνης έδωσε τη δυνατότητα στους άμισθους υποθηκοφύλακες να παρακρατούν το 0,025% των ετήσιων εισπράξεων και να τα διαθέτουν για τον εκσυγχρονισμό των γραφείων, κυρίως για την απόκτηση μηχανογραφικού συστήματος.

Δέκα χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2012, κλιμάκια του ΣΔΟΕ έκαναν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε τρία άμισθα υποθηκοφυλακεία και βρέθηκαν προ εκπλήξεων.

Διαπίστωσαν ότι όλο αυτό το διάστημα στην περίπτωση της Νίκαιας είχαν παρακρατηθεί 1,23 εκατ. ευρώ, στο Κορωπί 1,91 εκατ. ευρώ και στα Σπάτα 1,04 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχουν παραστατικά που να δικαιολογούν τις δαπάνες!

Η ίδια εικόνα προέκυψε και από την έφοδο του 2015 σε 18 υποθηκοφυλακεία της δυτικής Ελλάδας, από τα οποία τα μισά δεν διέθεταν μηχανοργάνωση και στο σχετικό πόρισμα του ΣΔΟΕ επισημαίνεται ότι τα ποσά, που είχαν παρακρατηθεί δήθεν για «βελτίωση συνθηκών λειτουργίας», δεν είχαν δηλωθεί ούτε ως εισόδημα.

Τα έσοδα έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της ύφεσης στην αγορά ακινήτων, αλλά τα σπασμένα φορτώθηκαν στις πλάτες των εργαζομένων στα υποθηκοφυλακεία που έχουν καταγγείλει περιπτώσεις συναδέλφων τους που μένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες. Μια παρόμοια κατάσταση ισχύει στα Υποθηκοφυλακεία Πύργου και Αμαλιάδας.  Ωστόσο με  το νόμο 4456/2017 έγινε το πρώτο βήμα και θα περάσουν στο δημόσιο 19 άμισθα υποθηκοφυλακεία, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το Περιστέρι, η Νέα Ιωνία, ο Πύργος, η Αμαλιάδα, τα Λεχαινά και η Βάρδα. Με το άρθρο 16 του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος προβλέπεται η κατάργηση όλων των υποθηκοφυλακείων, άμισθων και έμμισθων.

Πηγή: Efsyn[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia