Γυρίζουν την πλάτη στην πατρική κληρονομιά
Αυξάνονται καθημερινά οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς- 15% η αύξηση κάθε χρόνο στο Ειρηνοδικείο Πύργου – 169 αιτήσεις ως τώρα
Τρόπους να… απαλλαγούν από ακίνητα που κληρονομούν από γονείς και συγγενείς και κυρίως από αυτά που είναι χρεωμένα και σέρνουν μαζί τους οικονομικά βάρη και «κόκκινα» δάνεια, αναζητούν καθημερινά οι πολίτες που προτιμούν να τα χαρίσουν στο δημόσιο μια ώρα αρχύτερα αντί να τους πάρει στο άμεσο μέλλον και επιπλέον να μην βρεθούν και χρεωμένοι! Το ίδιο κάνουν και πολλοί γονείς που έχουν οι ίδιοι κληρονομήσει τέτοια ακίνητα, σε μια προσπάθεια να απαλλάξουν τα παιδιά τους από χρεωμένες περιουσίες. Η λύση λοιπόν κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις είναι μια και ακούει στην «αίτηση αποποίησης κληρονομιάς». Αν δε προσθέσουμε τους φόρους που πρέπει να πληρώσει για την αποδοχή κληρονομιάς, τον ΕΝΦΙΑ, τον ΦΑΠ που όπως λένε θα ακολουθήσει και όλα τα υπόλοιπα, τελικά σήμερα πολλοί επιλέγουν να είναι ακτήμονες!
Έτσι, σχεδόν σε καθημερινή βάση, πολλοί πολίτες καταφεύγουν στα Ειρηνοδικεία με σκοπό να υποβάλλουν αίτηση για να αποποιηθούν ακίνητα μικρής και μεγάλης αξίας που κληρονομούν από γονείς και τους συγγενείς και το ίδιο βεβαίως συμβαίνει στο Ειρηνοδικείο Πύργου που είναι και το μεγαλύτερο- αλλά όχι και το μοναδικό- της Ηλείας. Οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς κάθε χρόνο που περνά, σημειώνουν αυξητικές τάσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρείχαν ευγενικά οι δικαστικοί υπάλληλοι του Ειρηνοδικείου Πύργου, από την αρχή του έτους μέχρι και χθες, είχαν υποβληθεί 169 αιτήσεις, ενώ το ίδιο διάστημα την περσινή περίοδο κατατέθηκαν 153 αιτήσεις και την προπερασμένη χρονιά 145. Συνολικά το 2015 οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς ήταν 223 και το 2014 ήταν 200. Κανείς βεβαίως δεν γνωρίζει με ποιο νούμερο θα κλείσει το 2016, ωστόσο η μέχρι τώρα εικόνα δείχνει ότι κάθε χρόνος που περνά, υπάρχει αύξηση 15% των αιτήσεων και η εκτίμηση για την χρονιά που διανύουμε είναι ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση των πολιτών και της έλλειψη ικανότητας πληρωμών δανείων και φόρων.
Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε όλη τη χώρα. Για παράδειγμα στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, το μεγαλύτερο της χώρας, οι αιτήσεις φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τις 10.000 όταν πριν από τρία χρόνια ήταν μόλις 6.000. Στη Θεσσαλονίκη οι αιτήσεις για αποποίηση κληρονομιάς αναμένεται να ξεπεράσουν φέτος τις 5.000, όταν πριν από την κρίση το αντίστοιχο νούμερο ήταν στα επίπεδα των 2.000 αιτήσεων.
Στην Πάτρα σύμφωνα με το tempo24.gr στο ξεκίνημα της κρίσης, δηλαδή το 2000, οι αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς έφταναν τις 500-600 τον χρόνο, ενώ οι εκτιμήσεις για το 2016 κάνουν λόγο ακόμη και για τριπλασιασμό, καθώς αναμένεται να πλησιάσουν τις 1.600. Ανάλογη είναι η εικόνα και στο Ειρηνοδικείο της Καλαμάτας, καθώς από 131 αιτήσεις που ήταν καταγεγραμμένες το 2011, πέρυσι η χρονιά έκλεισε με 356 αιτήσεις, ενώ και φέτος αναμένεται αύξηση.
Πώς αποποιείσαι το ακίνητο
Σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομιά μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών που αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή (ότι δηλαδή κατέστη προσωρινός κληρονόμος) και τον λόγο της κληρονομιάς, διαφορετικά θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή.
Στην περίπτωση που ένα ακίνητο κληρονομείται από θείους, η φορολόγηση μπορεί να φθάσει μέχρι και στο 40% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, αγγίζοντας ουσιαστικά, λόγω της πτώσης των αξιών, την εμπορική του αξία. Με λίγα λόγια, ο ενδιαφερόμενος καλείται να αγοράσει ξανά το ακίνητο που κληρονομεί!
Χρεωμένες 2 στις 3 κληρονομιές
Δυο στις τρεις κληρονομιές – όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το “Έθνος” είναι με παθητικό, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις συμβολαιογράφων, γεγονός που προκαλεί τεράστια οικονομικά βάρη σε όσους κληρονόμους αποφασίζουν να κάνουν αποδοχή. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, μάλιστα, κατά τις οποίες δημιουργούνται μεγάλα οικογενειακά προβλήματα, τα οποία συνδέονται με τις αποποιήσεις κληρονομιάς.
Και αυτό επειδή, εάν κάποιος από τους συγγενείς δεν ενημερωθεί και δεν κάνει αποποίηση εντός τεσσάρων μηνών, τότε γίνεται, αυτόματα, σιωπηρή αποδοχή.
Εάν πάντως κάνουν αποποίηση κληρονομιάς όλοι οι συγγενείς, τότε το ακίνητο περνά στην κατοχή του ελληνικού δημοσίου.!