FOLLOW US: facebook twitter

Γραπτή δήλωση του προέδρου του ΝΠΔΔ Δήμου Ήλιδας Αλέξη Μανωλόπουλο για την προηγούμενη δημοτική αρχή

Ημερομηνία: 01-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αρθρογραφία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”27089″ img_size=”full”][vc_column_text]Ο Αλέξης Μανωλόπουλος… «απασφάλισε»

Σκληρή κριτική για τα πεπραγμένα της προηγούμενης δημοτικής αρχής ασκεί με γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Δήμου Ήλιδας «Ο Ηλείος» Αλέξανδρος Μανωλόπουλος και με μια σειρά επιχειρημάτων παρουσιάζει την εικόνα του νομικού προσώπου όπως παρελήφθη καθώς και τις προσπάθειες που έχουν γίνει τα τελευταία 3 χρόνια προκειμένου να επιτευχθεί η όσο το δυνατόν πιο εύρυθμη λειτουργία των δομών που εκπροσωπεί. Αναλυτικά η δήλωση έχει ως εξής:

«Ως  πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου Δήμου Ήλιδας «Ο Ηλείος» θα ήθελα να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου για τη στάση του πρώην δημάρχου κ. Γιάννη Λυμπέρη στο ακανθώδες θέμα του κολυμβητηρίου και εν γένει της λειτουργία του Νομικού μας Προσώπου.

Θα ξεκινήσω κάνοντας μια  μικρή αναδρομή στο παρελθόν, καθώς δεν ακούω καμία εποικοδομητική σκέψη από την μείζονα αντιπολίτευση, πέρα από μια στείρα κριτική και μια  απέλπιδα προσπάθεια αποδόμησης του «Ηλείου», όπως αυτή εκφράστηκε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο από τον κύριο Λυμπέρη. Από την πλευρά μου δεν θα επιτρέψω  σε ένα δήμαρχο που είχε θητεία 16 ετών να ρίχνει αόριστα «ντουφεκιές» στον αέρα, καλυπτόμενος πίσω από το μανδύα της πολιτικής κριτικής απλώς για να κάνει θόρυβο.

Αντιθέτως, θα ακολουθήσω τον δρόμο της λογικής και της επιχειρηματολογίας, χωρίς λαϊκισμούς και ανέξοδα ψεύδη. Θα σας μιλήσω με απτά παραδείγματα, διότι σε αυτόν τον Δήμο δεν ήρθα να κάνω καριέρα πολιτικού, αλλά να συμβάλω στον εξωραϊσμό του και στη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη.

Στη διάρκεια των τριών ετών που θήτευσα στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ήλιδας διαπίστωσα με έκπληξη ότι οι οικονομικοί πόροι εξαντλούνται σε πηγές που μόνο ανάπτυξη δεν φέρνουν, ενώ ως «βραδυφλεγείς βόμβες»  μέρα στα ταμεία μας χρέη που άφησε  η προηγούμενη δημοτική αρχή του κυρίου Λυμπέρη, αφήνοντας πίσω της «τρύπιους» προϋπολογισμούς και ελλείμματα, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει και ο Δήμαρχος.

Αναλωνόμαστε καθημερινά στο να βάλουμε μια ταμειακή και οργανωτική τάξη σε αυτή την διάλυση των δομών που βρήκαμε πριν τρία χρόνια.  Ίσως να ακούγεται ακραίο, αλλά σε αυτή την αρνητική διαπίστωση έχουν προχωρήσει και όσοι συμπολίτες μας συναλλάσσονται με τον Δήμο Ήλιδας. Τα πάντα και στον Νομικό μας Πρόσωπο λειτουργούσαν με τη λογική «ο φίλος, του φίλου» που μόνο δέσμιους κρατούν τους πολίτες και εκτεθειμένη αφήνουν την υπηρεσία.

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι πολιτικό όπως αόριστα και με μισόλογα προσπαθεί να μας πείσει ο κύριος Λυμπέρης, αλλά οργανωτικό,. Πρέπει δηλαδή να μπουν όλα τα γρανάζια σε μια σειρά για να μπορέσει να λειτουργήσει εύρυθμα η ατμομηχανή που λέγεται «Ηλείος».

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σας ξεκαθαρίσω κάποιες λεπτομέρειες σχετικά με την οικονομική κατάσταση που παραλάβαμε στο Νομικό Πρόσωπο.

Λίγα χρόνια πριν αναλάβουμε τα ηνία του Δήμου ο προϋπολογισμός του «Ηλείου» ήταν  της τάξης του 1.100.000 ευρώ και στη συνέχεια μειώθηκε  στις 800.000 ευρώ. Το 2013 και το 2014 ο προϋπολογισμός «συμπιέστηκε» στις 600.000 ευρώ, παρά το γεγονός ότι εκείνο το διάστημα ξεκινούσε και η λειτουργία του πολυδάπανου κολυμβητηρίου Αμαλιάδας.

Με λίγα λόγια, μείωναν τον προϋπολογισμό αυξάνοντας παράλληλα τις δαπάνες του Νομικού Προσώπου. Αποτέλεσμα να παραλάβουμε έναν «Ηλείο» στην κυριολεξία πνιγμένο στα χρέη και τα ελλείμματα.

Στο θέμα των χρεών του «Ηλείου», μόνο για το ρεύμα του Αθλητικού Κέντρου παραλάβαμε από τον κύριο Λυμπέρη χρέος της τάξης των 200.000 ευρώ, δηλαδή στο 1/3 του προϋπολογισμού μας. Εμείς αντί να προχωρήσουμε σε στάση πληρωμών και κλείσιμο δομών, μέσω έκτακτης επιχορήγησης καταφέραμε να δώσουμε 115.000 ευρώ για την κάλυψη μέρους της οφειλής στη ΔΕΗ, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη ενεργειών για μείωση ή αποπληρωμή τους.

Τα χρέη όμως δεν ήταν μόνο αυτά. Υπήρχαν χρέη ενοικίων για το πρώην πολιτιστικό κέντρο του Δήμου –όπου σήμερα στεγάζεται το ΚΑΠΗ–, χρέη για τη διοργάνωση του φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα», χρέη του Φεστιβάλ Αρχαίας Ήλιδας,  χρέη προς τους συνταξιοδοτηθέντες υπαλλήλους του σταδίου,  χρέη σε πολλές δικαστικές διεκδικήσεις, χρέη σε παλαιές οφειλές των συγχωνευμένων νομικών προσώπων, χρέη σε προμηθευτές,  χρέη,   χρέη, μόνο… χρέη!  Άρα που στηρίζεται η επιχειρηματολογία του κυρίου Λυμπέρη, ότι τα αποτελέσματα λειτουργίας του «Ηλείου» είναι από δραματικά έως απελπιστικά; Μήπως στο γεγονός ότι αυτός τα δημιούργησε;

Και στο θέμα των έργων όμως που εμπλέκεται ο «Ηλείος» δεν μπορούν να μας κουνάνε το δάχτυλο! Όπως στο Δημοτικό Συμβούλιο έτσι και στον Δ.Σ. του «Νομικού Προσώπου», ψηφίζονται υποχρεωτικές εργασίες για την διεκπεραίωση των έργων που είναι σε εξέλιξη.

Η λειτουργία του «Ηλείου» αν και δύσκολη υπόθεση, έχει μπει σε μια σειρά και ήδη αποδίδει καρπούς. Μπορεί να είναι κάτι που σήμερα δεν φαίνεται στον πολίτη του Δήμου Ήλιδας, όμως στο μέλλον η εύρυθμη λειτουργία θα θεωρείται αυτονόητο χάρη στις δικές μας ενέργειες και πολιτικές αποφάσεις.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες μας και ως «από μηχανής θεός» έρχεται να μας καλύψει ο Δήμος Ήλιδας, όπου μόνο το 2017 αύξησε από ίδια έσοδα τον προϋπολογισμό του Νομικού Προσώπου κατά 100.000 ευρώ και όλα αυτά εν μέσω κρίσης. Παράλληλα, με έκτακτη επιχορήγηση κάλυψε και έκτακτες δαπάνες που προέκυψαν, όπως η λειτουργία του μουσείου Μπελογιάννη.

Θα κάνω και μία ξεχωριστή αναφορά στο κολυμβητήριο Ολυμπιακών διαστάσεων που διαθέτει η μικρή μας  πόλη, προκειμένου να σας ανακοινώσω ότι, για πρώτη φορά θα γίνει επί των ημερών μας μελέτη βιωσιμότητας, κάτι το οποίο θα έπρεπε να είχε γίνει πριν κατασκευαστεί και πριν λειτουργήσει, διότι στην Ελλάδα της κρίσης τέτοιες σπατάλες είναι που χρέωσαν τη χώρα και στη δική μας περίπτωση τον Δήμο Ήλιδας.

Αν και το κόστος συντήρησης είναι δυσανάλογο με τα έσοδα που έχει το ταμείο μας, εμείς κάνουμε μελέτες με το νέο μας ηλεκτρομηχανολόγο για τους τρόπους εξοικονόμησης ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι λογαριασμοί του ρεύματος  για το στάδιο και το κολυμβητήριο, φτάνουν στο δυσθεώρητο ύψος των 30.000 ευρώ κάθε μήνα και είναι αυτοί που «κατασπαράσσουν» τα ταμεία του «Ηλείου» και δεν βοηθούν στην σωστή λειτουργία του.

Ήδη έχουν δρομολογηθεί οι επισκευές στις αντλίες θερμότητας, στους ηλιακούς συλλέκτες και στις σκουριασμένες σωληνώσεις, διότι όπως ανέφερα και στο Δημοτικό Συμβούλιο –αλλά πέρασε στα «ψιλά»– από τον Απρίλιο του 2014 η εταιρεία που  κατασκεύασε τους ηλιακούς, έστειλε έγγραφο με προτάσεις να επιδιορθωθούν βλάβες και  παραλείψεις των 4.000 ευρώ περίπου, που δεν έγιναν ποτέ από την προηγούμενη Δημοτική αρχή.

Αυτό είχε σαν συνέπεια με τη θεωρία του «ντόμινο» μέσα σε δύο χρόνια να δημιουργηθούν σοβαρές ζημιές της τάξεως των 100.000 ευρώ, διότι η προηγούμενη δημοτική αρχή είχε σαν αρχή να μην μας ενημερώνει για τίποτα, ούτε καν για το επίμαχο έγγραφο του κατασκευαστή.

Εμείς εντούτοις παρά το μειωμένο προϋπολογισμό του «Ηλείου», προσπαθούμε να οργανώσουμε και να συντηρήσουμε αυτή τη μεγάλη εγκατάσταση του κολυμβητηρίου. Αναθέσαμε σε υπάλληλο του Δήμου τόσο τη συντήρηση όσο  και εποπτεία του.

Και μην λησμονούμε ότι η δική μας δημοτική αρχή πήρε την άδεια λειτουργίας του κολυμβητηρίου στα τέλη του 2015, ενώ κατά τα έτη 2013 και 2014 κολυμπούσαν πολίτες και  λειτουργούσε αυθαίρετα με τις ευλογίες του τότε δημάρχου και χωρίς ναυαγοσώστη!

Επίσης μαζί με την προηγούμενη πρόεδρο κυρία Ρούλα Γκουβίτσα,  την οποία και ευχαριστώ για την προσπάθεια και την αμέριστη συμπαράστασή της, αναθέσαμε τη μηχανολογική συντήρηση του κολυμβητηρίου σε ηλεκτρολόγο – μηχανολόγο, ο οποίος έχει και την εποπτεία του  υδραυλικού και του ηλεκτρολόγου, κάτι που στα προηγούμενα έτη  δεν υπήρχε.

Πλέον, παρά τις τεράστιες γραφειοκρατικές διαδικασίες και τα προσκόμματα, το κολυμβητήριο σύντομα θα έχει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις για την τέλεση αγώνων και έτσι ανοίγει ο δρόμος να φέρουμε αθλητές από όλη την Ελλάδα στην πόλη μας, όπως και μεγάλες διοργανώσεις υπό την εποπτεία της ΚΟΕ. Αυτό θα μας φέρει τα έσοδα που πιστεύουμε ότι θα προβλέπονται  και στην μελέτη βιωσιμότητας.

Εμείς μεριμνούμε με μεγάλες δυσκολίες να λειτουργούν όλες οι δομές μας. Παιδικοί σταθμοί, αθλητικές εγκαταστάσεις, ωδείο, τμήματα χορού , ΚΑΠΗ, βιβλιοθήκη, φιλαρμονική λειτουργούν λόγω της χρηστής διαχείρισης στα έσοδα και τα έξοδα, προς όφελος όλων των δημοτών μας.

Όπως κατ’ επανάληψη έχει καταστήσει σαφές ο  Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος,  μόνο για ένα πράγμα μπορούμε να δεσμευτούμε: ότι, όπως ξεκινήσαμε, έτσι και θα συνεχίσουμε να θέτουμε στο επίκεντρο των προσπαθειών μας τη σωστή και με γερές βάσεις ανοικοδόμηση του Δήμου Ήλιδας, προκειμένου να υπηρετήσουμε τον συμπολίτη μας.

Μπορεί να είναι ο δύσκολος δρόμος, όμως είναι και ο πλέον ενδεδειγμένος και αποδοτικός.»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot