FOLLOW US: facebook twitter

Για την αριστεία… των μη άριστων!

Ημερομηνία: 27-09-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”71694″ img_size=”full”][vc_column_text]Καμιά φορά, το μόνο το οποίο χρειαζόμαστε είναι μία αφορμή, Και καμιά φορά, αυτή η αφορμή είναι αρκετή για επιστρέψει η φρόνηση σε έναν τόπο ο οποίος τα τελευταία χρόνια βάλλεται σφοδρά και ποικιλότροπα από την παραφροσύνη. Γεγονός παραμένει ότι η παρουσία και κυρίως η ομιλία του ανώτατου πολιτειακού άρχοντα στο διπλό γεγονός των εγκαινίων του Πολυχώρου Πολιτισμού Αμαλιάδας και του 19ου συνεδρίου Ιατρικής-Χημείας, άφησαν πίσω τους μία μικρή παρακαταθήκη.

Βλέπετε, πέρα από τις θερμές χειραψίες, τα πολλά χαμόγελα και τα παραλειπόμενα που έχουν πάντοτε την σημασία τους, υπάρχει και η ουσία του πράγματος. Και ευτυχώς αυτό το οποίο διαπιστώσαμε ‘απαντες είναι ότι κάτι σημαντικό έλαβε χώρα στην Αμαλιάδα. Προφανώς η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν η κόλλα που έδεσε συνεκτικά τις περιστάσεις και το αξιόμαχο επιστημονικό δυναμικό με τον αναγκαίο στοχασμό. Και η αλήθεια είναι ότι τους τελευταίους μήνες οι ομιλίες του Προκόπη Παυλόπουλου γίνονται όλο και περισσότερο ουσιαστικές κι αντίστοιχα όλο και λιγότερο εθιμοτυπικές.

Ως έννοια η αριστεία έχει απασχολήσει και στο παρελθόν τον δημόσιο διάλογο και μάλιστα συχνά έχει γίνει αντικείμενο σφοδρών πολιτικών αντιπαραθέσεων. Το ζήτημα βεβαίως είναι ότι αυτοί που συνήθως την επικαλούνται δεν είναι και τόσο άριστοι και κυρίως δεν είναι και τόσο δίκαιοι. Στην πραγματικότητα αυτή η άνιση θεώρηση της αριστείας έχει εμποτίσει το πολιτικό τους και όχι μόνο dna. Μεγάλωσαν θεωρώντας ότι τα πάντα τους ανήκουν, ανεξάρτητα από την αξία τους. Διαβατήριο για την δική τους, προσωπική αριστεία, υπήρξε η οικογένεια, η οικονομική επιφάνεια και οι ποικίλες προσβάσεις στην εξουσία.

Στην συνέχεια βέβαια αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν μία πιο δημοκρατική θέση ώστε να κρατηθούν έστω τα προσχήματα αλλά η αλήθεια είναι πως προδίδονται σχεδόν με κάθε ευκαιρία. Ίσως απλώς να πιστεύουν ότι έτσι είναι τα πράγματα. Σε κάθε περίπτωση πάντως σίγουρα δεν πιστεύουν στην δικαιοσύνη και στις «ίσες ευκαιρίες» ακριβώς επειδή αναδείχθηκαν βασιζόμενοι στις οικονομικές τους δυνατότητες και την κοινωνική τους καταγωγή.

«Η αρχή της αριστείας είναι μία βαθιά δημοκρατική αρχή». Μάλιστα κ. πρόεδρε. Κι όμως ταυτόχρονα, δεν είναι για όλους.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot