FOLLOW US: facebook twitter

Για έναν ασφαλή παιδικό κόσμο…

Ημερομηνία: 20-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

paidiki-kakopoiisi

Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης η 19η Νοεμβρίου και συνοδεύει την 20η Νοεμβρίου η οποία είναι Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα του παιδιού όπως αυτά ορίζονται από την διεθνή σύμβαση του Ο.Η.Ε.

Η παιδική κακοποίηση, δυστυχώς, αποτελεί συχνό και σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο του αιώνα μας, με παιδιά να κακοποιούνται μέσα στην ίδια τους την οικογένεια ή από άτομα που γνωρίζουν στο ευρύτερο οικογενειακό τους περιβάλλον και σπανιότερα από αγνώστους. Σωματικά, συναισθηματικά, ψυχολογικά, σεξουαλικά ή μέσω της παραμέλησης και έκθεσης τους σε κίνδυνο.

Εμπειρίες, πληγές για ένα παιδί, που το συνοδεύουν για όλη του τη ζωή και που διαμορφώνουν πολλές φορές χαρακτήρες ίδιους με των «βασανιστών» τους.

Με αφορμή λοιπόν, την ημέρα αυτή, κατά της κακοποίησης που δέχονται τα πιο ευαίσθητα, ελπιδοφόρα και πολύτιμα μέλη της κοινωνίας μας, οφείλουμε όλοι μας, να τα προστατέψουμε. Να μην κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε ένα πρόβλημα που κάποιοι γνωρίζουν αλλά δεν μιλάνε. Να υψώσουμε τη φωνή μας και να καταγγείλουμε οποιοδήποτε περιστατικό βίας πέσει στην αντίληψη μας χωρίς δεύτερη σκέψη. Γιατί ένα παιδί που δέχεται βία από τους ίδιους τους γονείς του (σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 92% των θυτών είναι οι ίδιοι οι γονείς), την οικογένεια του, που αποτελεί το φυσικό χώρο προστασίας τους, αδυνατεί να σκεφτεί ότι κάπου εκεί έξω υπάρχει κάποιος «σύμμαχος» που μπορεί να το σώσει…

Είναι χρέος δικό μας και της πολιτείας λοιπόν, να προστατέψουμε τα παιδιά από κάθε μορφής κακοποίηση. Και αυτό δεν γίνεται ούτε με ευχολόγια, ούτε με καλές προθέσεις αλλά με θαρραλέες παρεμβάσεις κόντρα σε παρωχημένες αντιλήψεις. Και ένα επίκαιρο παράδειγμα, είναι η ένταξη των προσφυγόπουλων στο σύστημα εκπαίδευσης που έχει χωρίσει σχολικές κοινότητες σε δυο εκ δια μέτρου αντίθετες πλευρές. Που και οι δυο όμως,  έχουν ως κοινό παρανομαστή και θεατή, τα παιδιά. Που στο σύνολο τους, επιδιώκουν μόνο τη στοργή και την αγάπη…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος