FOLLOW US: facebook twitter

Γιάννης Λέντζας: Μειωμένο το ενδιαφέρον για την στελέχωση των Τ.Ο.Μ.Υ

Ημερομηνία: 29-09-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”40484″ img_size=”full”][vc_column_text]Για το χαμηλό ενδιαφέρον στελέχωσης των δομών των Τοπικών Μονάδων Υγείας -Τ.Ο.Μ.Υ -έκανε δηλώσεις χθες ο  Διοικητής του Νοσοκομείου Αμαλιάδας κ. Γιάννης Λέντζας μιλώντας και για τον σχεδιασμό που είχε γίνει στην Ηλεία.

Ο κ. Λέντζας αναφέρει ότι «Για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την ψήφιση του νόμου για την Π.Φ.Υ. έγινε μια προσπάθεια -τομή στα έως τώρα δεδομένα προκειμένου η Π.Φ.Υ. να μπορέσει να επιτελέσει  το ρόλο που θεσμοθετήθηκε. Στο νομό Ηλείας σε αρχική φάση είχε  σχεδιασθεί η λειτουργία τριών Τοπικών Μονάδων Υγείας, δύο στο Πύργο και μία στην Αμαλιάδα, και μάλιστα είχε γίνει προκήρυξη θέσεων του Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Διοικητικού προσωπικού.

Δυστυχώς όμως το ενδιαφέρον για τις θέσεις που αφορούσε το Ιατρικό προσωπικό υπήρξε από μειωμένο έως ανύπαρκτο, ενώ για τις θέσεις που αφορούσαν το Νοσηλευτικό και  Διοικητικό  υπήρξε μεγάλος αριθμός αιτήσεων. Σε ότι αφορά την έλλειψη ενδιαφέροντος από την πλευρά των ιατρών θα σας έλεγα πως τα τελευταία χρόνια αυτό είναι σύνηθες φαινόμενο γιατί μεγάλος αριθμός νέων ιατρών έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό υπολογίζονται περίπου 10.000 στη τελευταία πενταετία.

Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι θέσεις αυτές αφορούσαν συγκεκριμένες ειδικότητες Γενικούς Ιατρούς, Παθολόγους, και Παιδίατρους (12 θέσεις για Γενικούς Ιατρούς ή Παθολόγους και 3 θέσεις για Παιδίατρους). Επίσης ένας ακόμα λόγος έχει να κάνει με το ότι αυτές οι θέσεις δεν είναι τόσο ασφαλείς αφού όσοι προσληφθούν θα εργαστούν με συμβάσεις για δύο + δύο έτη, κάτι που δε σε γεμίζει με επαγγελματική σταθερότητα, και γι αυτό το λόγο επιλέγουν είτε το ελεύθερο επάγγελμα, είτε κάποια δομή του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Γενικά όμως, όπως σας είπα και αρχικά, με το νόμο αυτό συντελείται μια μεγάλη μεταρρύθμιση στην παροχή της Π.Φ.Υ. που όταν εφαρμοστεί μόνο θετικά αποτελέσματα θα αποφέρει, αφού με αυτό τον τρόπο θα μειωθεί η ροή προς τα Δευτεροβάθμια-Τριτοβάθμια νοσοκομεία, θα εφαρμοστεί ο θεσμός του προσωπικού ιατρού που θα έχει την ευθύνη για έναν αριθμό του γενικού πληθυσμού, θα αποκτήσει σάρκα και οστά ο ηλεκτρονικός φάκελος του ασθενούς, που σημαίνει άμεση διασύνδεση όλων των νοσηλευτικών δομών της χώρας από άκρη σε άκρη, μείωση των αναμονών στα Επείγοντα των νοσοκομείων και γενικότερα καλύτερη παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους χρήστες, και αύξηση της ικανοποίησης και της πρόσβασης στις υγειονομικές δομές.»[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia