FOLLOW US: facebook twitter

Γιάννης Κουτσούκος: «Αόριστη και χωρίς δέσμευση η εξασφάλιση της χρηματοδότησης για τον Επικούριο»

Ημερομηνία: 08-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”411″ img_size=”full”][vc_column_text]Αόριστη και χωρίς δέσμευση για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του απαιτούμενου έργου για την αποκατάσταση και προστασία του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα, είναι η απάντηση του Υπουργείου Πολιτισμού σύμφωνα με τον βουλευτή Ηλείας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκο. Η απάντηση της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου στην Ερώτηση του κ. Κουτσούκου μεταξύ άλλων αναφέρει:

“Στο πλαίσιο του Β΄ ΚΠΣ (1994-1999), στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας υλοποιήθηκε το έργο «Ναός Επικουρίου Απόλλωνος Βασσών – Προστασία και ανάδειξη του Ναού του Επικουρίου Απόλλωνος».

Στο πλαίσιο του Γ΄ ΚΠΣ (2000-2006), στο ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας υλοποιήθηκε το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση – ανάδειξη ναού Επικουρίου Απόλλωνος Βασσών και αρχαιολογικού χώρου», με φορέα υλοποίησης το Ταμείο Διαχείρισης Πιστώσεων για την Εκτέλεση Αρχαιολογικών Έργων και προϋπολογισμό 3.313.011 €. Το φυσικό αντικείμενο του έργου περιελάμβανε κυρίως εργασίες αποκατάστασης του βορείου πτερού του αρχαίου ναού. Το έργο έχει ολοκληρωθεί (δαπάνες 3.210.297 €).

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013, υλοποιήθηκε το έργο με τίτλο «Αποκατάσταση Βορειότερων Τμημάτων Μακρών Πλευρών Επικούριου Απόλλωνα Βασσών» με συνολικό προϋπολογισμό 1.196.101 € και φορέα υλοποίησης τη Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Στο πλαίσιο του έργου ολοκληρώθηκε η αποκατάσταση της βόρειας όψης του ναού, μέσω της δομικής αποκατάστασης, συντήρησης και επανατοποθέτησης στο μνημείο, συνολικά, ενενήντα αρχαίων αρχιτεκτονικών μελών, καθώς και της λάξευσης και τοποθέτησης πέντε νέων μελών.

Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει ήδη εξασφαλιστεί η συνέχιση του προγράμματος αποκατάστασης του μνημείου, καθώς έχει εκδοθεί από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ) Πρόσκληση για τη χρηματοδότηση παρεμβάσεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που είναι εγγεγραμμένα στον Κατάλογο της UNESCO, ανάμεσα στα οποία και ο Ναός του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες Φιγαλείας. Η επιλογή των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο της εν λόγω Πρόσκλησης, έγινε λαμβάνοντας υπόψη τον περιορισμένο διαθέσιμο προϋπολογισμό, τις προτεραιότητες για την υλοποίηση παρεμβάσεων, καθώς και τις υπάρχουσες εγκεκριμένες μελέτες.

Η συνεχής προσπάθεια του ΥΠ.ΠΟ.Α. για την εξασφάλιση χρηματοδότησης από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, για την αποκατάσταση και προστασία του ναού Επικούριου Απόλλωνα Βασσών, αδιαλείπτως από το 1994 (Β’ ΚΠΣ) μέχρι σήμερα, αποδεικνύει τη μεγάλη σημασία που αποδίδεται εκ μέρους του Υπουργείου στο μοναδικό αυτό μνημείο.”[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot